HIRDETÉS BEZÁRÁS

7 szépségdivat a múltból, amik ma már totális őrültségnek tűnnek

🔥 3 hozzászólás

  Mindegyik kornak megvan a maga divatja, és ez nemcsak a ruhákra igaz, de a sminkek, a frizurák, és az egyéb szépségkiegészítők is folyamatosan változnak. Ami ma még divatosnak és menőnek tűnik, az könnyen lehet, hogy 50-100 év múlva már csak egy rossz vicc lesz, semmi több.

  HIRDETÉS

  Így volt ez a most következő szépségdivatokkal is, melyeket egykoron követendő példának és a szépség megtestesítőjének tartottak az emberek, ma viszont már totális őrültségnek tűnnek, amiket véletlenül sem szeretnénk kipróbálni magunkon.

  1. 1 Tarka szemöldök


   A szemöldök valószínűleg az arc egyik legfontosabb része – már ha a szépségről beszélünk. Az ókori Görögország idején elegánsnak és népszerűnek tartottak a Frida Kahlo-féle egybe szemöldököt, ha pedig egy nőnek nem volt elég természetes szemöldöke ehhez, akkor kecskegyapjúból készült mesterséges szemöldökkel pótolta.

   A három királyság korában Kínában ennél is tovább mentek: divatossá váltak a többszínű szemöldökök. Ez egyfajta rangot is képviselt, mivel nem minden ember engedhette meg magának, hogy színes szemöldököt hordjon.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 Magas homlok


   A 14. század végén a történészek szerint Bajor Izabella francia királyné egy furcsa divatot teremtett, ami felrobbantotta az akkori szokásokat. Ez a divat nem más volt, mint a magas homlok és a hosszú, „hattyú-nyak” divatja. A nők mindent megtettek azért, hogy megfeleljenek ennek az új szépségideálnak, így például borotválni kezdték a hajukat a minél magasabb homlok érdekében, de az sem volt ritka, hogy a komplett szemöldöküket leborotválták csak azért, hogy még nagyobbnak tűnjön a homlokuk.

  3. 3 Nagyon hosszú körmök


   Kínában a gazdag és nemesi családoknál évszázadokon keresztül szokás volt a nagyon hosszú körmök viselése. Ennek oka nem feltétlenül esztétikai, sokkal inkább büszkeségi volt: ezzel ugyanis azt sugallták, hogy annyira gazdagok, hogy nekik az ilyen hosszú körmök sem törnek le az ujjaikról, mert annyira nem csinálnak semmit.

   Az idő múlásával a hosszú körmök törékennyé váltak, és egyre kevésbé gondolták őket praktikusnak, ezért megjelentek az apróbb, ám drágakövekkel díszített körmök – melyek hasonló célokat szolgáltak, vagyis segítettek mások fölé emelni a viselőiket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 4 Hófehér bőr


   A 18. századi Angliában a nagyon fehér bőr volt a divat. Ennek érdekében a nők olyan termékeket kezdtek alkalmazni, melyek még inkább kiemelték a bőrük fehérségét, például lótrágyával vagy veszélyes ólommal kenték magukat, hogy tejszínűvé változtassák a bőrüket.

   Arra is rájöttek, hogy a mérgező fémek, például a higany segítségével még inkább vörössé tehetik az ajkaikat, amiktől így kontrasztosabbnak tűnik a fehér arcbőrük. Végül a bőrük fehérségének kihangsúlyozása végett a vénáikat kék ceruzával rajzolták át.

  5. 5 Fehér fogak


   Ebben a korszakban nem csak a fehér bőr volt divatos, de a fehér fogakra is nagy hangsúlyt fektettek. Divatosnak tartották a porcelánfehér fogakat, ennek eléréséhez pedig egy különleges port használtak, aminek fő alkotóeleme a kénsav volt. Érthető okokból tehát ez a por minden egyes kezeléssel eltávolította a zománcot a fogakról, szépen lassan pedig magát a fogat is eltüntette.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Aranyhaj


   A 14. századi költő, Francesco Petrarca versei segítségével egy új divatot teremtett, mely a haj szőkére festésének divatja volt: a híres velencei szőke. Annak érdekében, hogy a hölgyeknek arany színű haja legyen, nyilvánvalóan festeniük kellett a hajukat, de ez az eljárás akkoriban még sokkal hosszabb volt, mint manapság: több napig tartott.

   Egy korabeli könyv szerint a hajfestést ekkoriban két szakaszban hajtották végre: miután felvitték a vegyület első keverékét, be kellett takarni a vejet növényi levelekkel, majd két napig lefedve tartani. Ezután következhetett a második készítmény, amit újabb négy napig kellett levelekkel lefedve védeni.

  7. 7 Vékony derék


   A fűző őse már évezredek óta, egészen a bronzkor óta formálta a nők testét, ám igazán elterjedté csak a 15. és 16. században vált, amikor teljesen beépült az európai divatba. Medici Katalin francia királyné uralkodása alatt például az ideális női deréknak 33 centiméteresnek kellett lennie, ami érthető okokból rendkívül káros volt a belső szervekre.

   Te is ismersz hasonlóan őrült divat-hóbortokat a múltból? Meséld el nekünk hozzászólásban! 💬

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

3 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Még nagyon régen azok a nők voltak kapósak, amiknek minél szélesebb derekuk, csípőjüllk volt. Az ilyen lányokat termékenyebbnek tartották (elég megnézni a Vénusz szobrot)
 • A mostani divaton is el fog szörnyűlködni az utókor. Már a hetvenes-nyolcvanas, de akár a kilencvenes évek divatja is nagyon vicces, sőt tiszta gáz (trapéznadrág, hosszú pajesz, patacipő, ABBA, Boney-M fellépőruhái).

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.