HIRDETÉS BEZÁRÁS

5 laboratóriumi hiba, ami megváltoztatta a világot

Ha nincsenek ezek, akkor ma egy teljesen más világot élnénk.

  A hibák nem feltétlenül rosszak, sőt, gyakran a kívánt eredményhez vezető út részei. Sőt, néha a hibáknak köszönhetően a munka eredménye felülmúl minden várakozást.

  HIRDETÉS

  A mai cikkben öt olyan, a világot megváltoztató felfedezést gyűjtöttünk össze, amelyek kutatók hibáiból eredtek.

  1. Penicillin

  A penicillin felfedezése megváltoztatta az emberiség történelmét. A 20. századi átlagéletkor meredek emelkedése a penicillinnek köszönhető. Az orvosok olyan súlyos betegségeket tudtak gyógyítani, mint a bakteriális endokarditisz, a meningitis, a pneumococcus pneumonia, a gonorrhoea és a szifilisz.

  Ennek az anyagnak a felfedezése azonban annyira véletlenszerű volt, hogy ha Alexander Fleming egy kicsit körültekintőbb lett volna, a világ talán még mindig nem ismerné ezt a gyógyszert.

  penicilin

  Alexander Fleming nem mindig tisztította meg tökéletesen a laboratóriumi eszközöket, ahogy az az utasításokban szerepelt. Egyszer, miután hazatért egy kéthetes szabadságról, a tudós felfedezte, hogy az egyik véletlenül szennyezett, staphylococcus tenyészetet tartalmazó Petri-csészén penészgomba alakult ki. A penészgomba tanulmányozása során észrevette, hogy a tenyészet gátolja a staphylococcusok növekedését.

  „Néha az ember olyat talál, amit nem is keres. Amikor 1928. szeptember 28-án, közvetlenül napkelte után felébredtem, természetesen nem terveztem forradalmasítani az orvostudományt azáltal, hogy felfedeztem az első antibiotikumot, vagyis baktériumölőt. De azt hiszem, ez az, amit tettem.” – Alexander Fleming

  Munkáját Howard Florey és Ernst Chain kutatók folytatták az Oxfordi Egyetemen. Ők fejlesztették ki a penicillint egereken történő gyógyszerként történő alkalmazásra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  2. Szacharin

  1879-ben egy orosz származású német vegyész, Constantin Fahlberg észrevette, hogy az étele furcsán édes. A tudós akkoriban a kőszénkátrány származékaival foglalkozott, ezért feltételezte, hogy az ízt a benzoesav-szulfimid vegyület okozza, amellyel közvetlenül étkezés előtt dolgozott.

  szaccharin

  Később megerősítette hipotézisét, és néhány évvel később szabadalmaztatta a szacharint – egy olyan anyagot, amely 700-szor édesebb a cukornál, és gyakorlatilag nem tartalmaz kalóriát.

  Bár a tudósok később sokáig vitatkoztak a szacharin káros hatásairól, jelenleg a használata engedélyezett, és a szacharint gyakran használják cukorhelyettesítőként, valamint üdítők, rágógumi, fogkrém és más termékek gyártásában.

  3. Kevlár

  1965-ben Stephanie Kwolek, a DuPont vegyésze egy olyan polimer kifejlesztésén dolgozott, amelyet könnyebb gumiabroncsok gyártására terveztek. A molekulaláncokat alacsony hőmérsékleten elemezve Kwolek felfedezett egy különleges molekulalánc-képződést, amely rendkívül szilárd és merev volt. Az oldat furcsa volt: zavaros és vizes.

  kevlar

  „Azt hiszem, a legtöbb ember kidobta volna ezt az oldatot.” – Stephanie Kwolek

  Az ebből az oldatból készült szálak a valaha látott legerősebbek voltak. A műanyag elég erős volt ahhoz, hogy megállítson golyókat és késeket.

  A kevlár lényegében egy rendkívül könnyű, de szilárd szintetikus polimer. Anyaggá szőve ötször erősebb, mint az azonos súlyú fém.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  4. Beültethető pacemaker

  Wilson Greatbatch, amerikai mérnök szívmonitort akart építeni a szívbetegek megsegítésére. Egyszer valami elromlott, és nem megfelelő méretű ellenállást szerelt be. A gép ahelyett, hogy rögzített volna, szabálytalan impulzusokat kezdett kibocsátani, és szinte teljesen lemerítette az akkumulátort.

  pacemaker

  Greatbatch nem keseredett el a hibája miatt. Sőt, ez arra késztette, hogy kifejlesszen egy olyan eszközt, amely szabályos, kis impulzusokat bocsát ki, és ezzel stimulálja a beteg emberi szívet.

  Ez vezetett a beültethető pacemaker 1956-os kifejlesztéséhez. Napjainkban Greatbatch véletlen találmányát évente több mint 600 000 emberi szívébe ültetik be.

  5. Mikrohullámú sütő

  Nem hiba, de a puszta véletlen révén Percy Spencer találta fel a modern konyhák egyik állandó vendégét, a mikrohullámú sütőt. Spencer a Raytheon-nál, az USA Védelmi Minisztériumának beszállítójánál dolgozott, és hatékonyabb módszert dolgozott ki a magnetronok gyártására, a napi termelést 100-ról 2600-ra növelve.

  mikro

  Egy nap Spencer egy aktív radar előtt állt, amikor észrevette, hogy a zsebében lévő csokoládé elolvadt. Elhatározta, hogy kísérletezni fog az ételekkel, beleértve a pattogatott kukoricát is, amely a mikrohullámú sütőben elkészített első pattogatott kukorica lett.

  Később Spencer kifejlesztette az első mikrohullámú sütőt, egy fémdobozt, amelybe mikrohullámokat sugároztak. Ezután különféle élelmiszereket helyezett a dobozba, megfigyelve a hatásokat és a hőmérsékletet.

  1945. október 8-án a Raytheon szabadalmat nyújtott be az ételek mikrohullámú sütőben történő főzésére szolgáló berendezésre, amit végül Radarange néven hoztak forgalomba. 1947-ben az első sorozatgyártott mikrohullámú sütő majdnem két méter magas volt, körülbelül 350 kilogrammot nyomott, és körülbelül 5000 dollárba (2024-ben 70 000 dollárnak felelt volna meg) került.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.