HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

24 népszerű tévhit, amit néha még az iskolákban is rosszul tanítanak

Általában zokszó nélkül elhisszük azokat a dolgokat, melyeket tanáraink vagy épp a saját szüleink tanítanak nekünk, és meg sem fordul a fejünkben annak lehetősége, hogy esetleg ők sem tudnak mindent.

  HIRDETÉS

  Pedig olykor jó lenne, hiszen ahogy az ábra is mutatja, még mindig számos tévhit és mítosz kering a köztudatban, melyek ugyan totális badarságok, mégsem tudja őket elfelejteni a társadalom, mert annyira beleolvadtak a mindennapjainkba, hogy már olykor az iskolában is tévesen tanítjuk őket. Az alábbiakban 24 ilyen mítoszról és félreértett tévhitről rántjuk most le a leplet.

  1. 1 Bár sokan azt hinnénk, a banán valójában nem pálmafán, hanem az egymásra borult leveleiből kialakult áltörzsén terem. Ha pedig itt tartunk: a banán - mint olyan - bogyós termésnek számít.


  2. 2 A Biblia igazából egyszer sem tesz említést a tiltott gyümölcs fajtájáról.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 A farkasok valójában nem csak teliholdkor vonyítanak, ez is pusztán csak egy elterjedt tévhit.


  4. 4 A "barlanglakó" ősemberek valójában egyáltalán nem csak barlangokban éltek. A legújabb kutatások kimutatták, hogy a barlanglakó emberek igazából nomád életmódot folytattak és a barlangokra csak mint átmeneti szállás tekintettek.


  5. 5 A ketchup kezdetben egyáltalán nem paradicsomszósz volt. Valószínűleg az időszámításunk előtti 3. században találták fel, Kínában, és egészen a 19. századig egyáltalán nem is tartalmazott paradicsomot.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Az iránytű nyílja egyáltalán nem az Északi-sarkra mutat. Az iránytű a Föld mágneses pólusának északi pontjára mutat, mely folyamatosan változik.


  7. 7 A világűr nem olyan hideg, mint gondolnánk: legalábbis a Föld közelében melegebb, mint a hűtőszekrényünk - nagyjából 10-17°C-os. Tőlünk távolabb persze más a helyzet, ott már -270 °C van.


  8. 8 Az évszakok kialakulásának és váltakozásának nem csak a a Föld Nap körüli mozgása az oka, valójában a Föld tengelyferdeségének az egyik következménye.


  9. 9 Charles Darwin sosem mondta, hogy a majomból fejlődtünk ki, pusztán arra utalt, hogy mivel láthatóan hasonlóak a testi adottságaink, ezért nagy valószínűséggel egy közös ősre vagyunk visszavezethetők a majmokkal.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 Az alkohol valóban felmelegíti a testet? Nem. Sőt mi több, drasztikusan növelheti a hővesztést, mivel kitágítja az ereinket. Igaz, ami igaz, az erek tágulásának egyik következménye, hogy a meleg vér közelebb kerül a bőrünk felszínéhez, és emiatt érezhetünk átmeneti melegséget, de ez csak illúzió, hosszú távon pedig csak hőt vesztünk az alkoholfogyasztással.


  11. 11 Nincs bizonyíték arra, hogy a római császárok tényleg a lefelé mutató hüvelykujjukkal ítélték halálra a gladiátorokat. Ezt a gesztus először Jean-Léon Gérôme festő ábrázolta és ezután terjedt el a köztudatban, tévesen, vagy legalábbis nem bizonyítható módon.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Valójában nincs vákuum az űrben. Annak ellenére, hogy a kozmikus tér alacsony sűrűségű, helytelen lenne vákuumnak nevezni, a világűrt ugyanis hidrogén molekulák, elektromágneses sugárzás és vélhetően olyan sötét anyagok alkotják, amelyeket a tudósok még nem tudtak beazonosítani. Ezzel szemben a ,,vákuum" egy olyan adott teren belüli térfogat, mely csak elhanyagolható mennyiségű anyagot tartalmaz, ez pedig egyáltalán nem igaz a világűrre.


  13. 13 A mai diákok már több óceánról tanulnak, mint mi tanultunk annak idején. Nem, természetesen nem alakult ki új óceán a Földön, de a tudósok rájöttek, hogy valahogy el kell különíteniük az Antarktisz környékén található, egyébként eltérő tulajdonsággal bíró vizeket a Föld többi óceánjától ezért létrejött a Déli-óceán.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 Az indiánok egyáltalán nem mindig csak lóháton közlekedtek, sőt, a lovakat nagy valószínűséggel a 16. században terjesztették el az ott partot érő Európaiak.


  15. 15 Elterjedt tévhit, hogy egy film nézése közben minden 25. képkocka nagyobb hatással van az agyunkra, mint az összes többi és ezáltal befolyásolni lehet bennünket tudat alatt. Ezt a tévhitet a marketingszakember James Vicary terjesztette el, aki egy ál-kutatást végzett a témában és később maga is beismerte, hogy meghamisította az eredményeket.


  16. 16 Az agyunk egyáltalán nem ,,pihen" alvás közben, csak eltérő területeken végez tevékenységeket, mint amikor ébren vagyunk.


  17. 17 Egy kis érdekesség: az általunk ismert legdrágább dolog nem a Földön található. Kutatók rájöttek, hogy a Rák csillagképben van egy Janssen névre keresztelt bolygó, ami tízszer nehezebb, mint a Föld, mivel grafitból és gyémántból áll. A Forbes szerint a bolygó értéke 26,9 nonillion dollár – ez egy szám, amit 30 nulla követ.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  18. 18 A mobiltelefonok tényleg a műholdak miatt működnek? Egyáltalán nem. Egy szám tárcsázása után a készülék megtalálja a legközelebbi bázisállomást, melynek a kezelőblokkja egy kábelen keresztül továbbítja a jelet egy távoli kapcsoló modulhoz és később ennek köszönhetően jön létre a hívó és fogadó fél közötti kapcsolat.


  19. 19 Elterjedt tévhit, hogy a piramisokat rabszolgák építették, ez azonban hatalmas tévedés. A piramisokat valójában fizetett munkások építették, akik pénzt és élelmet kaptak a munkájukért cserébe, ráadásul egészen jól megfizették őket.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  20. 20 Valójában nincs súlytalanság az űrben. Mindannyian láttunk már a Nemzetközi Űrállomáson lebegő űrhajósokat. Ez azonban egyáltalán nem azért következik be, mert nincs gravitázió az űrállomáson, sőt, valójában csak 10%-al kevesebb a gravitáció, mint a Földön. Az űrhajósok lebegésének oka az űrállomás folyamatos mozgásában keresendő, melynek köszönhetően az űrhajósok tulajdonképpen folyamatos szabadesésben vannak.


  21. 21 Névszerű elmélet, hogy azok az emberek, akik jó kreatív készségekkel rendelkeznek, azoknak a jobb agyfélteke a dominánsabb, míg azok, akik az analitikus és logikai képességeikkel tűnnek ki, inkább a bal agyféltek dominanciája a jellemző. Ezt a mítoszt azonban úgy ahogy van elpusztította egy közelmúltban végzett kísérlet, melynek során 1011 emberi agyat (7-29 évesekét) vizsgáltak meg és egyik esetben sem találtak dominánsabb agyfélteket.


   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  22. 22 Semmilyen zaj sem hallható az űrben: az űrben abszolút csend van. Ez egy felkészületlen személy számára olyan zavaró lehet, hogy hallási hallucinációkat és pánikrohamot okozhat.


  23. 23 Nem csak a Földön vannak vulkánok. A Naprendszer legnagyobb vulkánja a Marson található. Az Olympus vulkán 600 km hosszú és 27 km magas. Összehasonlításképpen: a Föld legmagasabb pontja, a Mount Everest csak 8,5 km magas.


  24. 24 Végezetül pedig: tévhit, hogy az ujjropogtatás károsítja az ízületeket. Ezt Donald Unger, kanadai professzor bizonyította be azzal, hogy a bal kezén ropogtatta az ujjait, de a jobbon nem. 60 év múltán sem találtak eltérést a két keze között. Később ezért a kísérletéért Nobel-díjat is kapott.


  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

33 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 2 - Végre! Valaki ehyszer kimondta. Olyan figyelmetlenek ezzel kapcsolatban a... A... MINDENKIK!
 • 6 - az iránytű a mágneses DÉLRE mautat, mert az ellentétes pólusok vonzzák egymást, a mágneses és földrajzi észak egymás ellentétei.
 • 7:Az a bizonyos 10C-17C,  hát biztos van olyan időszak amikor ilyen jó idő van. A "föld közelében világűr" kifejezés szerintem a Termoszférára illik leginkább hiszen itt kering a nemzetközi űrállomás. Ebben a zónában a hőmérséklet a napsugárzástól függően 500C(773K) és 2000C(2273K) között ingázik(nem írtam el). Egyel lentebb a Mezoszféra (itt égnek el a meteorok) akár -90C(183K) is lehet. Egyel fentebb az Exoszféra hőmérséklete -273C(0K vagy abszolút nulla) és 1000C(1273K) között ingázik. Az Exoszférán túli terület ahol csak elvétve találunk atomokat vagyis a világűr, nagyából -270C(2.7K). Most hogy tüzetesebben utána olvastam meg kell vallanom hogy tényleg nem olyan hideg mint gondoltam. Én nagyjából 2.7K-nel hidegebbnek gondoltam.
 • 6.Az iránytű valóban a föld mágneses polusa fele mutat, azonban ez a pólus csak nagyon lassan mozdul el, több ezer év kell meddig nagyobb helyet változtat! ;) 
 • Hát ezek közül rengeteget így tanítottak. Csak néhányat még helyesen is... 
 • Bocsanat, de minden vakuumnak szamit, ahol a legnyomas kisebb a kornyezet nyomasanal (lasd az angol vacuum cleaner szo is innet ered a porszivora). A kerdes a vakuum merteke
 • Na! Már a bolygókat is beárazzuk... de ha meg akarnád venni,kitől vennéd meg? És ha már itt tartunk,a holdon is lehet telket venni. De kitől veszed meg? Kié a hold? Á gyerekek! Fura ez,nem kicsit . 
 • 2 - Ráadásul az Édenben kettő olyan fa volt, amelyeknek a gyümölcséből tilos volt enni, A Jó és Rossz Tudásának a Fája és az Örök Élet Fája. Ádám meg azért lett kitiltva, nehogy az utóbbiból is egyen.
   • Hat pedig úgy van, vedd elő a bibliád és nézz bele.
   • Láttál te már Bibliát? Inkább ne írd le a hülyeséget. 
 • Csatlakozom az előttem szólóhoz, minden ami az atmoszférikus nyomásnál alacsonyabb az vákuum. A vákuumnak vannak fokozatai a durvától az ulltranagy vákuumig.Amúgy vákuumban a hómérséklet nem is igazán értelmezhető, mert nincsenek részecskék, amik úgynevezett hőmozgást végeznének. Ennek hiányában a vákuumban az oda képzelt test termikus egyensúlyi állapotát tekintjük az ottani hőmérsékletnek, ami pedig nagyban függ a beérkező hősugárzástól, azaz hogy éri-e a nap az adott testet. Aki volt a tűző napon nyáron az el tudja képzelni micsoda erővel süti a nap a műholdakat légkör és felhők tompító hatása nélkül... Amúgy a 2.7 Kelvin szakszóval élve baromi hideg, közel van az abszolút 0 fokhoz. Ez pedig a kozmikus háttérsugárzásból eredeztetett hőmérséklet, ennél hidegebb (elvileg) sehol sincs a világegyetemben. 
 • 22. Nem igaz. Pont hogy megőrülnél olyan zaj van az űrben. Kozmikus zaj a neve. Mielőtt butaságot írsz, legalább olvass utána. 
  • Csak hogy azt te nem hallod. A hallható tartományon kîvül van. Szóval te olvass utána.
  • A kozmikus zaj az, amit a TV-n hangyák háborújának hívnak, vagy a sistergés a rádión. Mindketőnek ugyanaz a forrása, de egyiket se hallja az ember.
 • Ma már a Jeges-tengert is sok szakember óceánnak tartja és sok helyen úgy is tanítják.
 • A 17 es is kamu. Mivel a grafit és a gyémánt is szénszármazék ezért ott életnek kellett volna lenni. De az lehetettlen, hogy az egész bolygó csak szerves anyag legyen. 
  • Téves. Szén nem csak élő szervezetek bomlásából alakul. Például bizonyos csillagokban miután a hidrogén és a belőle alakult hélium szénatommokká fúzionál, mindenféle élet jelenléte nélkül. Vannak organikus és inorganikus szénmolekulák. Nézz utána.
   • De akkor az nem egy kihűlt csillag, és nem bolygó?
 • Donald Unger NEM Nobel díjat kapott...hanem 2009-ben Ig Nobel díjat...nagyon nem ugyanaz :) Lényegében a Nobel díj paródiája, amit az értelmetlen kutatásokért adnak :)
 • Donald Unger és  Nobel díj? Nevetséges! Az IgNobel díj aNobel díj paródiája! ilyet kapott Donald Unger!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.