HIRDETÉS

20+ titok, amit a reptéri alkalmazottak sosem osztanak meg egy átlagos utassal


Repülés közben bepillantást nyerhetünk a biztonsági szolgálatok kőkemény munkájába, a rakodómunkások véget nem érő feladataiba, és úgy általában a reptereknek abba a különleges, ámde roppant bonyolult világába, mely látszólag óramű pontossággal működik, mintha ez volna a világ legtermészetesebb dolga. Ez azonban csak a jéghegy csúcsa, az igazán érdekes dolgok ugyanis ott zajlanak, ahová egy átlagos utas sosem nyerhet betekintést.

HIRDETÉS

Mi, a Liked.hu-nál nagyon szeretjük a repülés és a repterek izgalmát, ezért összegyűjtöttünk néhány olyan érdekességet a repterekről, melyek valószínűleg még a legnagyobb utazókat is meglepetésként fogják majd érni.

Biztonság

Reptéri hőszkenner

A hőkamerák lehetővé teszik, hogy közvetlenül a becsekkolás közben azonosíthassák az emberek testhőmérsékletét.

 • A hőszkennerek segítségével ellenőrzik a testhőmérsékletet, hogy ne engedjenek beteg utasokat a fedélzetre. Különösen az influenza kitörés idején szokták alkalmazni ezt a módszert. A készülék 10 méterről képes meghatározni egy ember testhőmérsékletét 0,1 °C-os pontossággal.
 • Egyes repülőtereken profi szakemberek dolgoznak, akiknek az a feladatuk, hogy kamerákon keresztül figyeljék az utasok gesztusait, arckifejezéseit, testbeszédét és viselkedését, hogy ez alapján ki lehessen szűrni a potenciálisan veszélyes utasokat.
 • A reptéri szkennerek teljesen biztonságosak. Míg a kórházi röntgengépek körülbelül 600 mikrosievert sugárzást állítanak elő, addig a modern reptéri ellenőrzésekhez használ szkennerek nem haladják meg a 0,5 mikrosievertet.
 • A reptéri csarnokokban készült videofelvételeket egy számítógépes program dolgozza fel, mely képes felmérni a pszicho-érzelmi állapotot, és az embereket színek szerint osztályozza. A zöld utasok biztonságosak, a vörös színnel jelzett utasokat azonban jelzi, hogy meg kell állítani további átvizsgálásra.
 • A reptéri ellenőrzésekkor használt műanyag tálcák a legszennyezettebb tárgyak a repülőtereken. A tudósok a belőlük vett mintákban 10 különféle légúti vírust azonosítottak, köztük az A-influenza vírust és több mint 100 patogén mikroorganizmust.
 • A reptéri biztonságiak számára a leginkább gyanús ruházati cikkek a bevarrt zsebű ruhák vagy a túl hosszú szoknyák és ruhák.
 • Azokat az utasokat, akiknek furcsa frizurájuk vagy túl gondosan fonott hajuk van, nagy valószínűséggel szintén kiszedik személyes átvizsgálásra, mivel a hajukban akár fegyvereket is rejthetnek.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Reptéri biztonsági ellenőrzés

Jobban tesszük, ha válaszolunk a biztonsági szolgálat munkatársai által feltett „hová repülsz?”, „mire vársz?”, és ,,mi az utazás célja?” jellegű kérdésekre.

 • Ha egy biztonsági munkatárs megkérdezi tőlünk, hogy az említett kérdések valamelyikét, az sosem véletlen. Ilyenkor fokozottan figyelik a gyanús viselkedést, és részletesen elemzik, hogy az utas milyen választ ad a kérdésre.
 • Ha nem akarunk problémát a biztonságiakkal, akkor jobban tesszük, ha kerüljük a hajtűket, valamint a nagy fém karkötőket és nyakláncokat.
 • Ha egy bizonyos terméket a reptér alkalmazottai elkoboznak, akkor az adott tárgyat legtöbb esetben sosem kaphatjuk vissza. A lefoglalt tárgyak egy részét megsemmisítik, néha aukciókon árverezik el.
 • A hibák elkerülése érdekében a reptéri biztonsági személyzet általában 30 percenként változtatja a pozícióját, hogy senki ne foglalkozzon például túl sok ideig a szkenneléssel. Így elkerülhetők a monoton munka okozta figyelmetlenségek.
 • A biztonsági szolgálat munkatársai titkos kódszavakat használnak, hogy az utazók számára ne lehessen egyértelmű, miről is beszélnek pontosan.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Poggyász ellenőrzés

 • A poggyász és kézipoggyász ellenőrzése röntgengép segítségével történik, ami egyébként nem képes felismerni az alufóliába csomagolt tárgyakat. Ez ugyanis blokkolja a röntgenfelvételeket, és csak egy sötét folt jelenik meg helyettük a képernyőn. Ez persze csak annyit jelent, hogy nagy valószínűséggel kinyittatják velünk a táskánkat, hogy leellenőrizzék az adott tárgyat.
 • A repülőtereken dolgozó kutyák nagyon különlegesek, mivel extra nehéz szolgálati körülményekhez lettek szoktatva: hatalmas tömeg, állandó zaj és rengeteg különféle szag. Az ilyen kutyák nemcsak illegális anyagokat keresnek, de nagy mennyiségű bankjegyet, és állati tetemeket is, melyeket esetleg az emberek megpróbálnak átcsempészni magukkal.
 • Amikor a kutya kiszimatol valamit, a filmekkel ellentétben nem kezd el hangosan ugatni, hanem finom testbeszéddel jelzi a biztonsági szolgálat munkatársai számára, hogy valaki nincs rendben, akik ezután megteszik a szükséges intézkedéseket.
 • Az ilyen reptéri kutyák feladata olyan fontos, hogy komplett fajtákat tenyésztettek ki erre a célra: a „Sulimov” nevű kutyafajtát például az Aeroflot légitársaság tenyésztője hozta létre.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Poggyász

Poggyász reptér futószalag

 • Amíg a váróteremben pihenünk, a poggyászunk nagy sebességű futószalagon suhan, ahol olyan automatikus rendszerek osztályozzák és vizsgálják, amelyhez nem is kell külön személyzet. A nagy repülőtereken az ilyen futószalagok hossz a 3 km-t is elérheti.
 • Az utasok évente nagyjából 125 ezer bőröndöt veszítenek el világszerte, ennek leggyakoribb oka, hogy túl későn érkeznek a reptérre. A futószalagos túra és a biztonsági ellenőrzés ugyanis nagyjából fél órát vesz igénybe, és ezért nem ritka, hogy a bőröndök végül nem jutnak el időben a repülőgépekhez.
 • A reptéri rakodók sokszor dobálják, rugdossák és leejtik a poggyászokat, ezért sose tartsunk bennük törékeny értékeket. Az ilyesmit inkább vigyük fel magunkkal a gépre a kézipoggyászunkban.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Vezérlőszoba

Reptéri irányítótorony

 • A vezérlőtoronyban zajlik a legösszetettebb munka a reptéren. A repülők le- és felszállását irányító dolgozók munkája olyan stresszes és kimerítő, hogy külön csapat figyeli őket munka közben, akik ellenőrzik a munkaterhelési szintjüket.
 • Annak ellenére, hogy a legmodernebb rendszerek segítik a légi irányítókat, minden irányító magasan képzett meteorológus is egyben. Ha a számítógépes rendszer ugyanis összeomlik, akkor képesnek kell lenniük manuális széljelző segítségével meghatározni például a szél irányát és sebességét.
 • A diszpécsereket speciális beszédre tanítják, hogy a rádión történő kommunikálás esetén a beszédük minél világosabb és érthetőbb legyen.
 • A diszpécsereknek 2 óránként kötelező pihenőt kell tartaniuk. Ilyenkor általában 20 percet pihennek. A kikapcsolódásukat speciális kanapékkal felszerelt szoba, és tévé biztosítja. Itt kávézhatnak, telefonálhatnak, sétálhatnak vagy épp olvashatnak.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!