HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

20+ tény az ókori Görögországról, ami még egy történelemtanárt is meglephet

  Úgy tűnik, hogy az ókori görögök tulajdonképpen mindent kitaláltak, amit ma használunk: kártyákat, színházat, olívaolajat, olimpiát, jójókat, mechanikus robotokat, de még profi terhességkezelést és magát a filozófiát is.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál szeretjük felfedezni az ókori titkokat, ezért úgy döntöttünk, hogy megosztjuk veletek a legérdekesebb tényeket Hellászról, a világ egyik legnagyobb civilizációjáról.

  Görög tények

  • A görög ábécét az időszámításunk előtti 8. század elején fejlesztették ki. Az akkori világban ez volt az első olyan, amiben a magánhangzókat is jelölték.
  • A jojo-t is az ókori Görögországban találták fel. A játékot először i.e. 440-ben említették. Ekkoriban fából, fémből vagy festett korongokból készítették, és egyszerűen korongoknak hívták őket. Amikor egy gyermek nagykorú lett, az Isteneknek adományozta ezeket a játékokat.
  • Egyébként, ha már az Isteneknél járunk: Zeuszt tartják a legfőbb ókori görög olümposzi Istennek, de ez nem teljesen helyes. Hellászban ugyanis minden városnak megvolt a maga kultusza, így amíg Zeusz például Dodonában és Olümpiában tisztelték, addig Apollo-t például Delphinben és Delosban, Athena-t pedig Athénben és Lindos-ban, stb.
  • Az ókori mitológiában nem volt elválasztva egymástól a jó és a rossz fogalma. A tisztelt istenek és hősök gyakran meglehetősen csúnya tetteket követtek el: Herkules például ellopott egy ékszert a szerelmétől, Achilles pedig egy lány miatt veszekedett a királlyal és a trójai háború közepén elhagyta társait.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Hercules és Achilles

  • Az egyik legszeretettebb görög Isten Dionüszosz volt, a termékenység védőszentje. Tiszteletére zajos ünnepségeket csaptak. A résztvevők finom ételekkel kombinált felvonulásokat szerveztek, rendszerint kecskebőrbe bújva.
  • Az olimpiai játékok 5 napi tartottak, és egy hónappal a kezdete előtt minden katonai konfliktust betiltottak (ekecheiria-nak hívták) Hellász területén, hogy a látogatók biztonságosan eljuthassanak a versenyek helyszínére.
  • A sportolók mezítelenül versenyeztek, ezért nők nem vehettek részt az olimpiai játékokon – sem nézőként, sem résztvevőként.
  • Szekérversenyen azonban részt vehettek – formálisan ugyanis itt nem maga az ember, hanem az állatok versenyeztek. Cynisca spártai hercegnőnek először sikerült ezt megnyernie, ezzel pedig ő lett az első nő, aki olimpiai játékokat nyert.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ókori görögország

  • Elterjedt mítosz, miszerint a beteg gyermekeket ledobták a Tajgetoszról. Az ókori görög történész, Plutarkhosz legalábbis erről írt, de a legfrissebb adatok szerint inkább csak az akkori politikai elit kedvére hamisította az információkat. A régészek megvizsgálták a szakadékot, ahová állítólag a csecsemőket dobták, de nem találtak bizonyítékot Plutarkhosz szavaira. Ezen a helyen valójában a foglyokat és bűnözőket végezték ki.
  • Ettől függetlenül a spártai nevelés valóban nagyon kemény volt. 7 évesen a fiúkat különleges katonai táborokba küldték. A gyermekek szalmaszőnyegen aludtak és csak 12 éves koruktól kezdve viselhettek ruhákat. Néhány fiú csalánt tett az ágyneműjébe, hogy még keményebbek legyenek és jobban bírják a fájdalmat. A fiatal srácok már gyerekkorban komoly fizikai gyakorlatokat végeztek, és megtanultak például karddal vívni és dárdát dobni.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

8 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A cím nem igazán helyes. Ezeknek a dolgoknak legalább a felét tanítják az iskolában.
 • Egy történelemtanárt is biztosan nagyon meglephet, mert a leírt tények egy része marhaság, egy része ferdítés, a maradék pedig közismert dolog, amit az általános iskolában is tanítanak.
 • Spártában nem volt valami irigylésre méltó a nők helyzete. Sportolhattak (ki a fene akar sportolni?), és nem ehettek egy jót. 
 • 9,814
  Rendszeres látogatóKommentkirályTörzsvendégBeszélgetésindító10 hozzászólás
  4 fajta szerelmet különböztettek meg: eros – szenvedély, philia storge – a rokoni szerelem, amit például a szülők éreztek a gyermekük iránt, valamint az agape – ami áldozatos, önzetlen szeretet jelentett a felebarát iránt.Valam itt nem stimmel a matekkal
  • 2,760
   Beszélgetésindító
   Na akkor megszámozom neked, jó? Plusz egy kis kiegészítést is írok mellé, meg fonetikus kiejtést. "4 fajta szerelmet különböztettek meg:  1) eros (erosz) – szenvedély (lásd még: erotika), 2) philia (fília) – ezt a szót néha „barátságnak” fordítják (kedvelést jelent pontosabban), 3) storge (sztorgé) – a rokoni szerelem, amit például a szülők éreztek a gyermekük iránt (némelyek ahhoz hasonlítják a szó által közvetített érzést, mint amikor valaki egy kitaposott papucsot felhúz), valamint az agape (agapé) – ami áldozatos, önzetlen szeretet jelentett a felebarát iránt.(egyébként nyelvkutatók szerint 7 ilyen szó létezik az ógörögben)

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.