HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

20+ tény a balkezes emberekről, akiket pár évszázaddal ezelőtt „földönkívülinek” tartottak az emberek

  Az egész világ a jobbkezes emberek számára lett tervezve. A vállalatok csak nemrégiben kezdték el figyelembe venni a balkezesek igényeit a különféle áruk gyártása során, ami meglepő, hiszen azért nem olyan kicsi a balkezesek száma sem: becslések szerint a Föld teljes lakosságának körülbelül 15%-a balkezes. Számuk ráadásul rohamosan növekszik, köszönhetően annak a ténynek, hogy ma már a szülők és az orvosok nem próbálják meg elnyomni, ha egy gyermeknek a bal keze a dominánsabb.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál kíváncsiak voltunk rá, hogyan éltek a balkezes emberek a különböző időkben, és hogy a gondolkodásmódjuk valóban eltér-e a jobbkezesek gondolkodásától.

  Balkezesség a történelemben

  Balkezes napóleon

  • Amióta az emberiség rájött, hogy a domináns kezek eltérőek lehetnek, megkezdődött a balkezes emberek bizonyos szintű megbélyegzése – a balkezeseket régen, „ördöginek” és egyenesen földönkívülinek tartották.
  • A balkezesekkel szemben mutatott negatív hozzáállás jórészt annak volt köszönhető, hogy paranormális képességeket tulajdonítottak hozzá, sok országban ráadásul a „bal” szó a hamisság, rossz dolgok, a gyengeség és az idegenség szinonimája.
  • Oroszországban I. Péter cár egyenesen törvényt adott ki a balkezes emberek ellen. Nekik, és a vörös hajú embereknek bíróság előtt kellett vallomást tenniük arról, hogy nem készülnek semmi rosszra, mivel az ilyen embereket megbízhatatlannak tartották.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Balkezes emberek

  • A híres költő, Puskin épp ezért például próbálta rejtegetni a balkezességét, a nyilvánosság előtt pedig kizárólag a jobbkezét használta. Ez valamelyest könnyű volt neki, mivel gyerekkorában átképezték, és mindkét kezét jól használta, de akkor is a balkéz maradt számára a domináns.
  • Sok más híresség is köztudottan balkezes volt, például Napóleon, Mozart, és Lewis Carroll is.
  • Az iszlámban egyébként még ma is megpróbálják átnevelni a balkezes gyerekeket, mivel számtalan dolgot, például a bal kézzel történő étkezést meglehetősen rossz szemmel nézik.

  Miért próbálták meg átképezni a balkezeseket, és mi lett ennek a vége?

  Balkezesek régen

  • A balkezes gyerekek átképzése egykoron az egész világon természetese jelenségnek számított. Voltak persze olyan országok, ahol ezt erőteljesebben végezték, mint máshol. A 70-es évekig egyébként ennek gyakorlati haszna is volt: mivel mindenki tintával írt, ezért a balkezesek azonnal elkenték a még meg nem száradt tintát, ami nem volt túl praktikus.
  • A balkezes gyerekeket „rossz” gyerekeknek tekintették, akiket meg kell menteni, és ezért az anyák sokszor nagyon idegesek voltak, amikor balkezes gyermekük született. Habár feljegyzések szerint nyílt erőszakot sosem alkalmaztak, az iskolákban és óvodákban mégis meglehetősen kemény módszerekkel nevelték át a gyerekeket.
  • Kínában minden balkezes embert átképeztek, ott ilyen jelenség nem is létezhetett a társadalomban.
  • A balkezességről egykoron úgy vélték, hogy más problémákat is kiválthat, például dadogást, neurológiai betegségeket – ezért a legtöbb szülő nagyon megrémült, amikor észrevette, hogy a gyermekének a bal keze a domináns.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Balkezes tények

  • Európában a huszadik század közepéig különös nyomást gyakoroltak a balkezesekre, ezt a tulajdonságot egyfajta betegségnek tartották, amit az érzelmi instabilitás okoz.
  • De, mint az később a tudományos kutatások során kiderült, a gyermek rákényszerítése a gyengébb kézre egyenértékű a fizikai és érzelmi bántalmazással. Az ilyen gyerekeket sokszor kényszeres mozgások, félelmek, és alvászavarok kísértik. Egy ilyen mértékű gyermekkori trauma ráadásul egész életére befolyásolja az embert. Amikor a neurológusok és pszichológusok erről nyíltan beszélni kezdtek, megváltozott a világ balkezesekhez való hozzáállása.

  Mennyire különböznek a balkezesek a jobbkezesektől?

  Balkezes különbségek

  • A legtöbb balkezesnek a jobb agyfélteke fejlettebb, de még így is a balkezesek körülbelül 30%-ában az agyféltekék egyformán fejlettebb. A bal agyfélteke segíti a feladatok sikeresebb megoldását, míg a jobb agyfélteke az asszociatív gondolkodásért felelős, és a különféle érzékszervekből származó információk feldolgozásáért. Ennek köszönhetően a balkezesek sokszor a megszokottól eltérő megoldásokat alkalmaznak a különféle problémákra.
  • A balkezes gyerekek általában nehezebben tolerálják, ha egy ismeretlen környezetben találják magukat. Amikor azonban magukra hagyják őket, felvirágoznak a képességeik. A balkezes emberek gyakran választanak maguknak olyan kreatív szakmákat, mint a művészet, a zene vagy a sport. Ettől függetlenül azonban nem korlátozódnak kizárólag a kreatív területekre, számos tehetséges balkezes matematikus és fizikus is létezik.
  • Érdekesség, hogy a tudatalattink is összekapcsolódik a domináns kezünkkel. A Chicagói Egyetem tudósai például egy kísérletet hajtottak végre, amiben megállapították, hogy a szokásos cselekedetek végrehajtása során az emberek tudat alatt azt az oldalt választják, amelyik számukra kényelmesebb – ez pedig a domináns kéz oldala. Például egy boltban nem látunk nagy különbséget két egymás mellett lévő (ugyanolyan) termék között, a balkezesek mégis inkább a baloldalit, a jobbkezesek pedig a jobboldalit választják.
  • A tanulmány szerzői azt is megállapították, hogy a jobbkezesek és a balkezesek közötti különbségek kiterjednek az agyra is. A jobbkezesek számára a kreativitásért és a boldogságérzetért felelős központok az agy bal féltekén helyezkednek el, míg a balkezeseknél ez pont fordítva van. Ez egyben azt is jelenti, hogy a bizonyos agyi területeket megcélzó terápiák ellenkező hatást válthatnak ki annak függvényében, hogy milyen kezű az illető.
  • Ez a felfedezés nagy hatással volt a mentális betegségek, például a depresszió kezelésére. Az orvosok ezt korábban a bal agyfélteke aktivitásának növelésével kezelték, de mint kiderült, a balkezes embereknél ez a kezelés ellenkező hatást válthat ki, ezért esetükben a terápiát a jobb agyféltekére kell irányítani.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Kik azok az ambidexterek?

  Balkezes emberek élete

  • Azok az emberek, akik nem tudják eldönteni, hogy melyik a domináns kezük, mindkettőt egyformán használják. Az ilyen embereket ambidexter-nek hívjuk.
  • Leonardo Da Vinci is ilyen volt például – ő jobb és bal kézzel festett egyszerre, és megvolt az az egyedülálló képessége is, hogy tükrözze az írását jobbról balra.
  • Vannak, akik azt feltételezik, hogy ez a tulajdonság bárki számára megtanulható és elsajátítható, vagyis egy kis gyakorlással mindannyian kétkezűek lehetünk, de a tudósok elpusztították ezt a mítoszt: állításuk szerint nem érdemes ezzel kísérletezni, mivel életkortól függetlenül károsíthatja az idegrendszert.
  • A kétkezesek természetesen a balkezeseknél is sokkal ritkábbak, és ha leszámítjuk az utólag, idősebb korban önmagukat kétkezűségre képző embereket, akkor a teljes népesség körülbelül 1%-áról mondható el, hogy születésétől fogva ambidexter.

  Hogyan bánnak a balkezes emberekkel a modern világban

  Balkezes emberek hírességek

  • A modern világban a balkezes embereket már teljesen átlagosnak tekintik, és a mindennapi tárgyak használata is egyre kellemesebb számukra, hiszen egyre több olyan eszköz található, ami az ő kényelmüket szolgálják – ilyen például az óramutató járásával ellentétes irányú pengékkel felszerelt faragó, a felcserélt élű olló, vagy a fordított számokkal kapható vonalzók.
  • Európában a konyhakések általában szimmetrikusak, de már kapható például balkezeseknek készült dugóhúzó, számítógépes egér, billentyűzet, sebészeti kellék, sportcikkek és hangszer is.
  • Ma már igyekeznek nem megtörni és átnevelni a balkezes gyerekeket, hanem sokkal inkább segíteni őket és kényelmesebb életet biztosítani számukra. Ennek ellenére az idősebb generáció egyes tagjai számára a balkezesség továbbra is riasztó lehet, a nagymamák például gyakran aggódnak az unokáikért, akiknél a balkéz válik dominánssá.

  Bónusz

  • Amikor egyetemre jártam, az antropológia tanárunk elmondta, hogy néhány jobbkezesnek fogalma sincs arról, hogy igazából balkezesnek született. Ez azért van, mivel gyerekkorunktól kezdve megtanítanak minket a jobb kezünkkel csinálni minden jelentőségteljes dolgot, például az evést vagy az írást. Vannak azonban olyan dolgok, amiket egyedül tanulunk meg (ilyen például a mosogatás), és ezeket úgy csináljuk, ahogy nekünk kényelmes. Ezért vannak olyan emberek, akik például jobb kézzel esznek és írnak, de mondjuk a nedves rongyot balkézzel csavarják ki. Az ilyen emberek valójában balkezesnek születtek, és rájöttem, hogy ugyanez igaz rám is. © 3110elena / Pikabu

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

9 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Én is balkezes vagyok, aminek most már nem érzem a hátrányát, igaz gyerekkoromban nehezen tanultam meg írni. De ezzel a kézzel tanultam meg gyorsírni, gépelni. 
 • Én kétkezes vagyok :) mindkét kezemmel egyforman írok meg csinálok mindent :)
 • Én jobb kézzel írok, eszek, de tény hogy minden mást bal kézzel csinálok... Ha egy jobb kezes ember után dolgozom már megszokásból cserélek át mindent... De amugy ez abból adódhat hogy anyum viszont bal kezes
 • Én is balkezesnek születtem, átneveltek. Van hátránya és van haszna is időnként.
 • Balkezes vagyok, elsős koromban próbáltak átszoktatni a jobb kézre. Annyi lett az eredménye, hogy írni mindkét kézzel megtanultam, de minden mást csak bal kézzel csinálok. 
 • Én is balkezes vagyok és az osztályunkban szétcikiznek miatta a többiek mivel én vagyok az egyetlen balkezes 🙁

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.