HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

20+ lenyűgöző tény a Földről, amit nem mondtak el nekünk a földrajzórákon

  Bár gyerekkorunkban a legtöbben csillogó szemekkel ültünk a földrajzórákon, valójában mégis vajmi keveset tudunk a saját bolygónkról. Az évről-évre történő tudományos felfedezésekkel persze többé-kevésbé tisztában vagyunk, ám akadnak olyan kevésbé nagy port kavart dolgok is, melyekkel szintén illene képben lennünk. Tudtad például, hogy az Atlanti-óceán közepén található egy tenger, aminek egyetlen tengerpartja sincsen? Hát azt, hogy Afrikában található egy olyan terület, ami senkinek sem kell?!

  HIRDETÉS

  Nem baj ha nem, cikkünkben ugyanis most épp ilyen és ehhez hasonló lenyűgöző és izgalmas tényeket gyűjtöttünk össze a Földről, melyeket valamiért elfelejtettek nekünk elmesélni a földrajzórákon.

  • A Tunéziában található Chott el Djerid-tó rózsaszín. Ez annak köszönhető, hogy mivel a tó nyaranta kiszárad, ezért hihetetlenül magas a sótartalma, amin keresztül a napsugarak megcsillannak – és ez okozza a ró rózsaszín, olykor egyenesen élénkpiros színét. A legenda szerint egyébként itt született Pallasz Athéné görög istennő, a tó közelében fekvő területeket pedig filmforgatásokhoz szokták használni, többek között a Csillagok háborúja filmek jeleneteit is itt forgatták.

  Chott el Djerid-tó

  • A legforróbb hely a világon nem az afrikai sivatagban, hanem az Egyesült Államokban található. A Furnace Creek egy aprócska község, ami a kaliforniai Death Valley-ban található. A legmagasabb feljegyzett hőmérséklet itt +57 °C volt, amivel egyébként világrekorder.
  Furnace Creek
  Hotel Furnace Creek-ben.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • Az óceánok mélyén nagyjából 20 millió tonna arany található. Ha ezt sikerülne valahogy kinyerni, az elég lenne hozzá, hogy a Földön élő összes embernek nagyjából 6,3 millió forintnak megfelelő arany jusson.
  • Egyes elméletek szerint a Földnek egyszer két holdja volt. Bizonyos mértékben ez a mai napig így van, mivel a Cornell Egyetem csillagászai 2012-ben megfigyelték, hogy a Föld mellett elsuhanó aszteroidák bizonyos ideig a Föld vonzáskörzetébe kerülnek, így annak természetes holdjává válnak.

  Föld két holdja

  • A grúz nem olyan, mint a világ többi nyelve. Ez ugyanis egyike azoknak a kartvéli nyelveknek, amiknek sem az eredete, sem a kapcsolata nem bizonyítható más nyelvcsaládokkal.
  • Franciaország és Hollandia határa a Karib-tenger mentén húzódik. Egészen pontosan egy kicsi szigeten, Saint Martin-on. A sziget nagyobbik része Franciaországhoz, kisebbik része pedig Hollandiához tartozik. Érdekes módon nemcsak az euró, de az amerikai dollár is hivatalos fizetőeszköz, illetve a pilóták úgy vélik, hogy a világ összes nemzetközi repülőtere közül szigeten található Princess Juliana repülőtérre a legnehezebb leszállni, mivel a kifutópálya kezdete nagyon közel van a Maho-strandhoz, ahol mindig hemzsegnek a turisták.

  Saint Martin repülőtér

  • Szaúd-Arábiában nincs egyetlen természetes víztározó sem, ezért az ottani vizet a földalatti bányászat révén nyerik ki. A tudósok úgy vélik, hogy még jó sok ideig elegendő lesz számukra az ott található víztartalék.
  • A Sargasso-tenger különlegessége, hogy az Atlanti-óceán belsejében található, és egy partja sincsen. A Sargasso-tengert három ellentétes irányú áramlás (Golf-áramlat, Egyenlítői-áramlat és az Antilla-áramlat) mozgatja, ezért az óramutató járásával azonos irányba forog. Az egyetlen tenger a világon, aminek nincs partja. Nevét a sargassum nevű algáról kapta, ami itt nagy mennyiségben megtalálható, és az áramlatoknak köszönhetően rendszeresen a felszínre tör, hatalmas ,,szigeteket” alkotva.

  Sargasso-tenger

  • A Csendes-óceán északi részén található egy hatalmas szemétsziget, ami a nagy csendes-óceáni szemétsziget nevet viseli. Ez a „sziget” a tengeráramlatok által összeterelt, vízfelszínen és az alatt lebegő hulladékhalomból áll. Nagyjából 100 millió tonna különféle hulladékot tartalmaz, területe pedig hatszor akkora, mint Magyarországé.Az alábbi képen egyébként egy fejlesztés alatt álló technológiát láthattok, mellyel az óceánokat szeretnék megtisztítani a tudósok.

  Nagy csendes-óceáni szemétsziget

  • Chicago és New York a legnagyobb lengyel diaszpórával rendelkező városok a világon. Ennél több lengyel már csak Varsóban él.
  • A világon számos olyan hely található, aminek a neve egyetlen betűből áll. Példának okáért ott a lengyel Å falu, a dániai Ø dombok, a franciaországi Y falu, a brit E folyó vagy az amerikai Oregonban található D folyó.

  Norvégiai A

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.