HIRDETÉS
Érdekességek

19 tény a mindennapi életről, amit mindenkinek tudnia kellene

Egyek vagyunk az univerzummal, és nemcsak képletesen értve, a tudomány ugyanis azt állítja, hogy a testünk nagy része csillagporból áll. És ha már az univerzum szóba került, biztosan meglepődsz majd, amikor megtudod, hogy valójában nem is sötétkék vagy fekete, hanem bézs színű az univerzum. Egyes tények annyira elképesztőek, hogy elsőre nehéz elhinni őket még úgy is, hogy tudományosan bizonyítottak.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 19 lenyűgöző tényt gyűjtöttünk össze, melyek megismerése után valószínűleg te is más szemmel tekintesz majd az élet különböző dolgaira.

  1. 1 A szúnyogok jobban vonzódnak bizonyos színekhez

   Szunyog vonzo szinek

   Lehet, hogy nem gondolnád, pedig a ruha, amiket viselsz, könnyen hatással vannak arra, hogy mennyire tartanak vonzó fogásnak a szúnyogok. A tudomány szerint ezeket a kis rovarokat egyértelműen jobban vonzzák a sötét színek, mivel ezek a színek képesek legjobban elnyelni a hőt. Ha nem akarjuk, hogy finom fogásként tekintsenek ránk a szúnyogok, célszerű világos ruhát húzni.

  2. 2 Az elalvás előtti evés rémálmokat okozhat

   Remalmok eves

   Egy kis snack közvetlenül lefekvés előtt nem biztos, hogy túl jó ötlet, már persze, ha mélyen akarsz aludni. Tanulmányok kimutatták, hogy a lefekvés előtti ételfogyasztás negatív hatással lehet az alvásminőségre, különösen a nők esetében. Ugyanezen tanulmányok arra is kitérnek, hogy bizonyos ételek lefekvés előtti fogyasztása zavaró rémálmokhoz vezethet.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Az okostelefonok koszosabbak, mint a WC-k

   Koszos telefonok

   Az okostelefonjainkat immár a mindennapjaink elengedhetetlen részének tekintjük, de bármennyire is hasznosak, ezek a készülékek sajnos olyan meglepetéseket is rejtenek, melyeket szívesen nélkülöznénk. Egy frissen végzett középiskolások körében végzett tanulmány például kimutatta, hogy a mobiltelefonok képernyője tízszer több baktériumot hordoz, mint a legtöbb WC-ülőke.

  4. 4 A fákat földalatti hálózat köti össze

   a48be5590b828c418b9723c9d8

   A fák többen vannak, mint gondolnánk, ráadásul a gyökereik gyakran összekapcsolódnak a föld alatt, egyfajta hatalmas hálózatot alkotva, melyet a tudósok szerint az emberi idegrendszerhez lehet hasonlítani leginkább. Ez a hálózat teszi lehetővé a fák számára, hogy kommunikáljanak egymással.

  5. 5 Testünk több mikrobát tartalmaz, mint ahány emberi sejtet

   A puszta tény, hogy több billió mikroorganizmusból állunk, többeket megrémíthet. Valójában minden emberi sejtre körülbelül 10 mikroba jut. Aggodalomra azonban semmi ok, hiszen ezek a mikroszkopikus méretű élőlények hozzájárulnak a szervezetünk működéséhez, és nagy szükségünk van rájuk például a táplálék megemésztéséhez, az idegrendszerünk szabályozásához, és más káros baktériumoktól is megvédenek bennünket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Az emberi agy tárolókapacitása 2,5 millió gigabájt

   Agy kapacitasa

   A több száz millió neuronnak köszönhetően, melyek több milliárd kapcsolatból álló hálózatot alkotnak, kétségtelen, hogy az agyunk egy lenyűgöző szerv, mely páratlan képességekkel rendelkezik. Egy tanulmány szerint az agyunk memóriája körülbelül 2,5 millió gigabájtnak felel meg, ami nagyjából olyan, mintha hárommillió órányi sorozatot tárolnánk egy memóriakártyán.

  7. 7 A Föld annyi aranyat tartalmaz, hogy a teljes felületét befedhetnénk vele

   Fold aranykeszlet

   Kutatások szerint bolygónk aranykészletének 99%-a a bolygó magjában található. Ha sikerülne az egészet kinyernünk, akkor annyi nemesfémhez jutnánk, mely elegendő lenne ahhoz, hogy a Föld felszínét 4 méter vastag aranyréteggel borítsuk.

  8. 8 Bolygónk minden emberére 420 fa jut

   Emberre juto fak

   A Yale Egyetemen végzett tanulmány szerint a Földön három billió fa található. Ez 420 fának felel meg emberenként. A fák közismerten fontos szerepet játszanak abban, hogy lakható bolygó a Föld, ezért csak annyit mondhatunk, hogy minél több, annál jobb.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Az óceánok több mint 80%-a még mindig feltáratlan

   Ocean feltarasa

   Az óceánok mélysége továbbra is az egyik legrejtélyesebb és legismeretlenebb dolog az emberiség számára. Nem számít, mennyire ismerjük, mindig jön egy érdekes felfedezés, ami felülírja a korábban ismert tényeket. Tekintve, hogy 1,35 milliárd köbkilométer az össztérfogata, elmondhatjuk, hogy hosszú utat kell még megtennie az emberiségnek, mire az egészet képes lesz felfedezni.

  10. 10 A gravitáció hatására orrunk és fülünk az évek múlásával egyre nagyobb lesz

   Gravitacio fulmeret

   Meglepő módon az orrunk és füleink egészen életünk végéig nőnek, igaz, jobbára csak egyszerűen a gravitáció hatására megereszkedő bőrnek köszönhető a méretbeli növekedésük. Bár a test más szerveinél is megfigyelhető ez a jelenség, mégis a füleknél és az orrnál a legfeltűnőbb.

  11. 11 Az emberek, állatok és növények ugyanattól a mikro-őstől származnak

   Mikro os

   A tudomány szerint a Föld bolygón található minden élőlénynek egy közös őse volt. A LUCA (Last Universal Common Ancestor - Utolsó Univerzális Közös Ős) lehet a földi élet eredeti őse, mely egy 3,8 milliárd évvel ezelőtt létező szervezet lehetett. Az emberek, állatok és növények sejtjeiben lévő genetikai kód mind ugyanehhez az ősi entitáshoz nyúlnak vissza.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 A szem becsukása javítja a memóriát

   Becsukott szem memoria

   Egy kis csukott szemmel történő kikapcsolódás sosem árt, sőt. Egy kísérlet kimutatta, hogy ha egy novella meghallgatása után 15 percet csukott szemmel töltünk, akkor később jobban fogunk tudni emlékezni rá. Ezen túlmenően a kísérletben vizsgált alanyok képesek voltak pontosabban felidézni a múltban történt eseményeket, ha csukva volt a szemük.

  13. 13 Az Univerzum bézs színű

   5ec0805c418a99ddfd54794c2c

   Amikor megpróbáljuk elképzelni a kozmoszt, nagy valószínűséggel a sötétkék árnyalatai jutnak eszünkbe. A tudomány azonban azt állítja, hogy ez hatalmas tévedés. Bármilyen meglepő is, kiderült, hogy az univerzum leggyakoribb színe a bézs, melyet 200.000 galaxis által kibocsátott fény összekeverésével kaptunk. Ezt a színt cosmic latte-nak (kozmikus tejeskávé) is szokás nevezni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  14. 14 A pulzusunk szinkronizálódik a zene ütemével, amit hallgatunk

   Pulzus es zene

   Mindannyian tapasztaltuk már, hogy milyen pozitív hatással képes lenni egy jó zene a hangulatunkra. Egy tanulmány azonban azt is bebizonyította, hogy a szívverésünk képes szinkonizálódni az általunk hallgatott zene ritmusával.

  15. 15 Az emberi szem akár 10 millió színt is képes megkülönböztetni

   Emberi szem szinek

   A tudomány szerint az emberi szem körülbelül 10 millió színt képes megkülönböztetni. Ez első hallásra lenyűgözőnek tűnik, de ha figyelembe vesszük, hogy egy 24 bites képernyő több mint 16 millió színkombinációt képes megjeleníteni, már mindjárt nem olyan lenyűgöző ez az eredmény.

  16. 16 A kis rózsaszín sarok a szemünkben egy harmadik szemhéj

   8834965b6fb6f6c77692b9b583

   Bár mindannyiunknak van, mégis a legtöbben nem sokat tudunk erről a titokzatos hártyáról, ami a szemünk sarkában található. Ez a szövet valójában egy harmadik szemhéj maradványa, mely igen gyakran megtalálható a madaraknál és egyes emlősöknél, hogy megvédje a szemüket a portól és a víztől. Mivel azonban nekünk, embereknek már nem sok szükségünk van rá, ezért a tudósok úgy vélik, hogy hamarosan teljesen eltűnik majd az evolúció miatt.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  17. 17 A testünk atomjainak többsége több milliárd éves csillagporból áll

   Azt mondják, hogy mindannyian részesei vagyunk az univerzumnak, és a tudományos kutatások alapján ezt tényleg szó szerint kell érteni. A testünkben jelenlévő hidrogénen kívül, mely közvetlenül az ősrobbanásból származhat, minden más elem csillagporból származik. Egy gyors számolás után így kiderül, hogy a testünk körülbelül 97%-ban csillagporból áll.

  18. 18 Nem minden narancs narancssárga

   Zold narancs

   A gyümölcs, ami megegyezik a róla kapott szín nevével, egyáltalán nem mindig narancssárga színű. Valójában ezek a citrusfélék nagy mennyiségű klorofillt tartalmaznak, ami azt is jelenti, hogy eredetileg zöld színűek. Csak mivel érés közben gyakran hidegebb hőmérsékletnek vannak kitéve, a klorofill legtöbbször eltűnik és a gyümölcs narancssárga színűvé válik. Ez az oka annak, hogy a trópusokon termő narancsok mindig zöldek maradnak.

  19. 19 A pislogás segít, hogy pihenjen az agyunk

   Pislogas pihenes

   Az agyunk állandóan próbálja feldolgozni a külvilágból érkező információkat, ezért mondhatjuk, hogy időnként neki is szüksége van egy kis szünetre és pihenésre. Itt jön képbe a pislogás, mely percenként körülbelül 15-20 alkalommal segít, hogy egy kicsit pihenjen az agyunk. Egy tanulmány szerint minden ilyen pislogás esetén "mikroszundikál" egyet az agyunk a másodperc tört része alatt, mielőtt visszanyerné a teljes éberségét. A tudósok szerint ezért van az is, hogy többet pislogunk, amikor intenzív szellemi tevékenységet végzünk, mivel az agyunknak több ilyen mikropihenésre van szüksége a nagy megterhelés miatt.

   Melyik érdekes tény lepett meg téged leginkább? Ha ismersz hasonlóan izgalmas tényeket, ne habozz megosztani velünk hozzászólásban!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

One comment -

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 15. És az vajon hány embernek tűnt fel, hogy a legtöbb LCD kijelző csak 262144 színt tud megkülönböztetni (6-bit/színcsatorna)? A drágábbak (emelt színvisszaadásúak) különféle trükkökkel (rendszerint a pixelek fényerejének remegtetésével) megpróbálják megközelíteni a 16-milliót (24-bit) - ezeket rendszerint 6+2 bit/színcsatorna-ként szokják emlegetni, de csak a deklaráltan professzionális magas színvisszaadásúak képesek a valódi 24-bites színmélységet visszaadni - és bizony itt már nagyon vastagon fog a filc amikor az árcédulát kiírják.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.