16 történelmi tény, ami teljesen megváltoztatja az időérzékedet

A mindennapi életünket nézve talán úgy tűnik, hogy az 'idő' az egy teljesen stabil, jól nyomon követhető dolog, melyet könnyedén hozzá tudunk rendelni a különféle történelmi eseményekhez vagy épp híres emberekhez - ám ez nem mindig van így. A valóság olykor ugyanis teljesen szembe megy a józan ésszel, felborítva ezzel az időérzékünket. Gondolnád például, hogy a gőzmozdonyt előbb fedezték fel, mint a biciklit? Hogy előbb küldtünk embert a Holdra, minthogy kerekeket raktunk volna a bőröndökre? Pedig így történt.


 1. 1 II. Erzsébet brit királynő és Marilyn Monroe ugyanabban az évben született.


  Mindketten 1926-ban születtek, és Londonban egyszer személyesen találkoztak is, amikor mindketten 30 évesek voltak. Ez a kép is ott készült.

 2. 2 Charles Darwin teknőse 2006-ban hunyt el.


  A Harriet névre hallgató galápagosi óriásteknős 1830 körül született a Galapagos-szigetek egyikén. Darwin egy világkörüli expedíció során vette magához és élete végéig, vagyis 1882. április 19-ig gondoskodott róla. A teknős jócskán túlélte gazdáját, Harriet ugyanis 2006-ban, 177 éves korában hunyt el szívelégtelenségben.

 3. 3 Olivia de Havilland nemrég lett 102 éves.


  Az Elfújta a szél című filmmel világhírűvé vált színésznő 2018. július 1-jén ünnepelte 102. születésnapját. A film készültekor Olivia de Havilland 23 éves volt.

 4. 4 A Plútó még egyszer sem kerülte meg a Napot.


  A Plútót 1930-ban fedezték fel, a felfedezése óta eltelt közel 100 év során pedig még egy teljes kört sem tett a Nap körül. Ez csak 2178-ban fog majd megtörténni, ám 2006-ban azóta elvesztette „bolygó” titulusát és törpebolygóvá minősítették át – ezzel a Plútó lett az első olyan égitest, amely elvesztette bolygónak minősítését.

  Egyébként a Plútóról készült első tiszta fotóra viszonylag sokat kellett várni, ugyanis csak 2015-ben (85 évvel a felfedezése után) volt elég fejlett hozzá a technika, hogy az űrbe kilőtt New Horizons űrszonda tiszta, közeli fotót küldjön az égitestről. Előtte csak a Hubble Űrtávcső elmosódott képei alapján tudtuk kikövetkeztetni, hogyan is nézhet ki vajon a Plútó. 

 5. 5 A Nintendo és az Eiffel-torony ugyanabban az évben jött létre.


  Valószínűleg sokan tudják, hogy a híres francia tornyot az 1889-es világkiállításra készítették, azt azonban már kevesebben, hogy még ugyanennek az évnek az őszén megalapították a Nintendo-t, a világ egyik legnagyobb videojátékokat és játékkonzolokat gyártó cégét. Igaz ami igaz, akkor még játékkártyák gyártásával foglalkoztak.

 6. 6 A világ első metróvonala Londonban nyílt meg, ekkor az Egyesült Államokban még polgárháborúk zajlottak.


  1863-ban nyílt meg a világ első földalatti vasútvonala, a londoni metró. Ugyanebben az időben még az Egyesült Államokban például véres polgárháború zajlott észak és dél között. Ez végül csak 1865 decemberében fejeződött be, amikor elfogadták a rabszolgaság eltörléséről szóló 13. alkotmánymódosítást.

 7. 7 Az első mozdony sokkal hamarabb jelent meg, mint az első kerékpár.


  1818-ban egy német professzor szabadalmaztatta a világ első kétkerekű kerékpárját, mely még fából készült és kísértetiesen hasonlított a ma használatos kerékpárokra azzal a különbséggel, hogy nem voltak pedáljai. A gőzmozdonyok legelső prototípusa ezzel szemben már 1769-ben elkészült, ám az első élesben is használt mozdony megjelenésére 1801-ig várni kellett.

 8. 8 A TI-83-as grafikus számológép teljesítménye nagyobb volt, mint a Holdra szálláshoz használt számítógépé.


  A TI-83-as számológép 1999-ben jelent meg, és több számításra volt képes, mint például az 1969-es Apollo 11 űrprogram rakétairányításért felelős számítógépe. A rakétákért felelős számítógép 1,024 MHz-es frekvencián dolgozott, ami körülbelül 1/6-a a TI-83-as kalkulátor teljesítményének.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!