HIRDETÉS
Érdekes

16 kevésbé ismert történelmi tény, amit nem mondtak el nekünk az iskolában

Az emberi civilizáció több ezer éves történelme alatt rengeteg olyan érdekesség történt, ami még most, a 21. században is képes meglepni bennünket. Őseink határozottan másképp gondolkodtak mint mi, ami egyes esetekben előny, máskor hátrány volt. Tetteik mégis számtalan olyan érdekes eseményt eredményeztek, melyekről ritkán hallhatunk az iskolai történelemórákon, pedig ha csak pár szóban is, de mindenképpen említést érdemelnének. Épp úgy, mint a most következők.
  1. 1 1925-ben egy mérnök nem értette a főnökei humorát, ezért véletlenül létrehozta azt, amit korábban lehetetlennek tartottak.


   A General Electric humoros kedvében lévő főnökei azzal próbálták megviccelni a náluk munkára jelentkező új alkalmazottakat, hogy egy „jég villanykörte” elkészítésével bízták meg őket. Az emberek többségének persze leesett, hogy viccről van szó, de nem Marvin Pipkin-nek. Marvin beleállt a kihívásba és létrehozta azt, amit korábban lehetetlennek tartottak. Marvin ezzel nem csak a kívánt munkát szerezte meg, de felfedezett egy merőben új eljárást, mellyel matt üvegbevonatokat lehetett készíteni.

  2. 2 A férfiak viccből megkértek egy nőt, hogy vegyen részt a polgármester választáson, majd az összes férfit megverve megnyerte a választást.


   1887-ben Argonia (Kansas, Egyesült Államok) politikus férfijai úgy döntöttek, hogy felkérik Susanna M. Salter-t, hogy velük közösen induljon a polgármester-választáson. Az urak ezzel próbálták bizonyítani, hogy az emberek úgysem viselnék el, hogy egy nő döntsön az életük felett, de a tervük visszafelé sült el. Susanna a szavazatok 2/3-át begyűjtve az Egyesült Államok első női polgármestere lett.

  3. 3 A 18. században a magukon hegeket viselő emberek számára könnyebb volt munkát találni.


   Úgy tartották, hogy az arcukon himlő hegeket viselő embereknek magas a fájdalomtűrő képessége és biztosan nem lesz képes megfertőzni másokat.

  4. 4 A régi acélszemétből orvosi műszerek készülnek, mert a modern acél radioaktív elemeket tartalmaz.


   A műholdak, az egészségügyi eszközök és műszerek estében kivétel nélkül csak és kizárólag 1940 előtt gyártott és újrahasznosított acél elemeket használnak, nem véletlenül: az első nukleáris és hidrogénbombák felrobbantásának köszönhetően ugyanis egy teljesen új izotóp jelent meg a Földön, ami minden azóta előállított acél elemben kimutatható, vagyis valamilyen mértékben minden acél radioaktív elemeket tartalmaz.

   Ez nem olyan veszélyes, mint amilyennek hangzik, ám pl. az orvostudományban mégis elengedhetetlen, hogy „tiszták” legyenek az eszközök.

  5. 5 Koreában csak vakok dolgozhatnak masszőrként, mert Japán úgy döntött.


   1913-ban a japán gyarmatosítók egy törvényt vezettek be Koreában, mely szerint csak és kizárólag vak embereknek van joguk masszőrként dolgozniuk. Ez egyrészt garantálta a vak embereknek, hogy biztos munkahelyük legyen, másrészt sok kellemetlenségtől óvta meg a szégyenlős vendégeket. Ez a törvény mind a mai napig érvényben van.

  6. 6 1847-ben több menekült élt Torontóban, mint helyi lakos.


   1845-ben Írországban kitört a nagy éhínség, mivel a burgonya, ami a legtöbb paraszt ember táplálkozásában nélkülözhetetlen volt, fertőzöttnek bizonyult. A menekülteket Kanadába szállító hajókat nemes egyszerűséggel „úszó koporsóknak” hívták, a 100 ezer utas közül ugyanis mintegy 16 ezer meghalt útközben.

   1847-ben összesen 20 ezer helyi lakos élt Torontóban, akik megállapodtak abban, hogy 38.560 menekültet fogadnak be Írországból.

  7. 7 A Harmadik Birodalom zsidó színésze és szépségmodellje ugyanaz volt.


   Lionel Royce egy zsidó színész volt, aki a 30-as években elvesztette a munkáját Németországban, amikor a nácik hatalomra kerültek. A férfi ezután rövid időre a hegyekbe költözött, majd miután haját és szakállát peroxiddal átfestette, szőkén tért vissza. Senki nem gyanította, hogy ő az egykor elüldözött zsidó színész, sőt, a németek egyfajta példaképként tekintettek rá és az árja faj szépségideáljának tartották.

  8. 8 A pólókat a szingli férfiaknak találták fel.


   1904-ben a Cooper Underwear bemutatta az első pólóját, amivel teljesen új vizekre eveztek a férfi divatvilágban. Az ilyen ruhadarabokat nem titkoltan az egyedülálló férfiaknak tervezték, mivel nem volt rajta se gomb, se cipzár és egyéb bonyolult – könnyen tönkre menő – apróság, ami jól jött, ha nem volt az embernek felesége, aki visszavarrja és megoldja az ilyesmit. Praktikus kialakítása miatt rendkívül gyorsan népszerű lett, előbb a főiskolások, majd a katonák körében, onnan pedig már egyenes út vezetett a sikerhez.

  9. 9 A cég, ami véletlenül lett rágógumi-hatalom.


   A Wrigley cég kezdetben szappan árusítással foglalkozott. Egy időben aztán minden szappan mellé ajándékokat kezdtek kínálni. Ez először sütőpor, majd később rágógumi volt. Egy idő után azonban olyan nagy népszerűségnek örvendtek a cég által készített rágógumi, hogy egy ponton túl már nem is a szappan, hanem a mellé ajándékba kínált rágó miatt vásároltak tőlük az emberek. A vállalat ezután váltott profilt és csapott bele a nagyüzemi rágógumi gyártásba.

  10. 10 Róma lakói elhagyták a várost, hogy a hatóságokat és az arisztokratákat magukra hagyva érvényesítsék az akaratukat.


   Az ókori Róma lakói többször is elhagyták városukat a tiltakozásuk jeléül. Ez egyfajta küzdelem volt a jogaikért, mivel ez volt az egyetlen hatásos módszer rá, hogy jobb belátásra bírják a város vezetését. Ezzel a lépéssel tulajdonképpen teljesen megbénították a várost és a vezetés kénytelen volt jelentősen engedni a lakók követeléseinek.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Ezek is érdekelhetnek

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.