HIRDETÉS
Érdekességek

15+ tény az ókori rómaiak életéről, amik még egy történelemtanárt is meglephetnek

  Az „ókori Róma” hallatán legtöbbünknek azonnal a Colosseum, a gladiátorok és a hófehér tógában sétáló patriciusok jutnak az eszünkbe. Arról azonban ritkán esik szó a történelemórákon, hogy pontosan hogyan is éltek ennek a különleges civilizációnak a tagjai. Ez nagyrészt annak köszönhető, hogy az ókori római kultúra meglehetősen specifikus volt, ezért az elmagyarázásuk egész tanórát venne igénybe. Furcsa mód azonban a sok ókori kulturális jellemző között azért vannak olyanok is, melyek egy modern ember számára is teljesen érthetők.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy tanulmányozzuk az ókori rómaiakkal kapcsolatos legérdekesebb tényeket, melyekről sokszor a történelemkönyvek sem tesznek említést.

  • A gazdag rómaiaknak saját házuk vagy villájuk volt, a szegények azonban bérházakban éltek. Az ilyen épületeket egymás szomszédságában állították fel – hasonló elv alapján, mint ahogy a modern lakótelepeket építik.

  Római albérletek

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • Az ókori Rómában a felszabadított rabszolga állampolgár lett, de nem szerzett teljes szabadságot. A kegyelemért cserébe ingyen kellett szolgálnia az egykori gazdáját, rá kellett szavaznia a választásokon, a nyilvános helyeken kísérnie kellett őt, és a megszerzett vagyonának egy részét rá kellett hagynia. Ha ezen feltételek bármelyike nem teljesült, a szabad ember ismét rabszolgává válhatott. Az ilyen emberek gyermekei egyébként már teljesen szabad állampolgárokként születtek.
  • A birodalom idején Róma valódi metropolisz volt – több mint 1 millió ember otthona volt.
  • A császárok minden ismert méregből bevittek egy kis mennyiséget a szervezetükbe naponta, annak érdekében, hogy ezáltal immunissá váljanak a mérgező anyagokkal szemben.

  Julius Caesar

  • Az apát családfőnek tekintették, és a házában teljesen irányítása alatt tarthatta az ott élő emberek életét. Távollétében a legidősebb fiú gyermek vette át a szerepét.
  • Az ókor Rómában gyorséttermek is működtek – ezeket termopolnak hívták. Az emberek a pultnál rendeltek, és az ételt hazavihették magukkal. Sok termopolban az ételek közvetlenül a pultra voltak téve, az emberek pedig innen választhattak maguknak, kicsit úgy, mint ma egy önkiszolgáló étteremben. A felsőosztály tagjai lenézték az ilyen éttermeket és az odajáró embereket, ezért ezeknek a gyorséttermeknek az vendégköre főként az alacsony jövedelemmel rendelkező emberekből állt.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ókori római gyorséttermek

  • Az ókori Rómában először jelent meg az a gyakorlat, hogy vásárlás után az emberek visszavihették a boltba, ha nem tetszett nekik a termék vagy nem vált be, és visszakapták annak árát, vagy levásárolhatták.
  • Az ókori rómaiak hozzánk hasonlóan 24 órára osztották fel a napokat. Maguk az órák azonban nem voltak megszabva: 12 órára osztották a hajnaltól szürkületig tartó időt, majd 12 órára az éjszakát. A nappali órák változó hozza miatt egy óra a nyári időszakban 75 percből, télen pedig 45 percből állt.
  • A rómaiak találták fel (az amfiteátrumok építéséhez) azt a dizájnt, amit az emberiség a mai napig használ a stadionok és színházak építéséhez.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

4 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Én történelem tanár vagyok és ha hiszed, ha nem 2 kivételével mindegyiket tudtam. 1) a cikk címét kérem megváltoztatni.2) néhány tény még a tankönyvben is benne van.!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
 • Hù,ez a nyári és téli percszámítás nem lehetett egyszerű. Gondoljuk el milyen kavirc lenne 2020 -ban,amikor ezt az 1 órás átállást is nehezen szokjuk meg.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.