HIRDETÉS

15 tény az emberi testről, amit soha többé nem fogsz tudni kiverni a fejedből


Az emberi test az egyik leghihetetlenebb és legcsodálatosabb szerkezet a világon. Például: a csontjaink erősebbek, mint az acél, a gyomorsavunk pedig olyan erős, hogy még egy borotvapengét is képes feloldani. Jól hangzik, nem? És ez még nem is minden! A testünknek számos olyan lenyűgöző képessége van, amiről talán a legtöbben nem is hallottak, szóval itt az ideje bepótolni őket.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál ezért most 15 érdekes tényt gyűjtöttünk össze az emberi testről, amiktől azóta is kikerekedett szemekkel bámuljuk a monitort. Fogadunk, hogy a legtöbbről közülük még Te sem hallottál korábban!

Emberi szem megapixel

 • Az emberi szem felbontása 576 megapixel, vagyis nagyobb, mint bármilyen ma használatos kamera felbontása.
 • Egy felnőtt ember akár 200 különféle izmot is használhat ahhoz, hogy egyetlen lépést tegyen.
 • A szaruhártya a testünk egyetlen olyan része, ami nincs összeköttetésben az ereinkkel, tehát közvetlenül a levegőből nyeri az oxigént.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Ember összemegy

 • Este körülbelül 1 cm-rel alacsonyabbak vagyunk, mint reggel, amikor felkelünk. Ennek oka a gravitáció, ami a nap folyamán szépen lassan összenyomja a gerincünkben és a térdeinkben található porcokat, amitől így lecsökken a magasságunk. Éjszaka, alvás közben ezek újra visszaállnak az eredeti állapotukba.
 • A gyomorsav olyan erős, hogy a fémet is képes feloldani. Csak azért nem lyukasztja ki a gyomrunkat, mert annak belsejében egy még erősebb, folyamatosan cserélődő védőréteg található.
 • A nők agya a terhesség alatt összemegy, tehát már csak ezért sem véletlen, hogy teljesen másképp viselkednek ilyenkor.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Föld megkerülése

 • Egy átlagos ember élete során körülbelül 160 ezer kilométert gyalogol, vagyis annyit, mintha 5-ször körbesétálná a Földet.
 • A csontjainkkal és más szerveinkkel ellentétben a fogaink az egyetlen testrészeink, melyek nem tudják meggyógyítani és helyrehozni magukat. Ez elég szívás, mivel ez az egyik leginkább igénybe vett szervünk.
 • Az emberi csontok rendkívül erősek – erősebbek, mint az acél vagy a beton. 16 köbcentiméter csont például akár 8600 kg terhelést is elbír.

Könnycsatorna

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS
 • A szemhéj alján van egy apró lyuk, amit lacrimal punctum-nak hívnak. Ez könnyeket enged az orrba, szóval ezért van az, hogy folyik az orrunk, amikor sírunk.
 • Körülbelül 30 ezer és 40 ezer elhalt bőrsejt hámlik le rólunk óránként, szóval 24 óra alatt akár az egymillió sejtet is „veszíthetünk”.
 • A bőrünk teljes felülete (epidermisz) minden hónapban teljesen kicserélődik. Tehát élete során egy embernek akár 1000 „különböző” bőre is lehet.

Paradicsom gének

 • A paradicsomban több gén van, mint egy emberben. Ennek a zöldségben több mint 30 ezer gén található, míg egy embernek például 25 ezer. Összehasonlításképpen nagyjából annyi génünk van, mint egy féregnek.
 • A szívverés képes szinkronizálódni a hallgatott zene ritmusával. Éppen ezért ez egy jó módszer lehet rá, ha például szeretnénk megnyugodni, és szabályozni a vérnyomást, illetve a légzést.
 • A természetesen szőke embereknek több hajuk van. Körülbelül 150 ezer hajszál van a fejükön, míg a sötét hajú embereknek csak 120 ezer. Igaz, ami igaz: a szőke haj gyengébb.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

7 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


 • Én ha kifújom az orromat akkor a szememnél buggyan ki aminek a zsepiben lenne a helye. Nem épp a leggusztább, még érezni sem. :{
    • Paradicsomból nem főzünk pálinkát, tehát zöldség. “Botanikailag a paradicsom növény termése bogyótermés. Termesztéstechnológiáját és felhasználását tekintve viszont egyértelműen zöldség.A gyümölcsök termesztése a legtöbb esetben évelő, több évig termő ültetvények formájában jellemző (eltekintve a szamóca napjainkban használatos egyéves technológiájától).A zöldségféléket - így a paradicsomot is - jellemzően egyéves kultúraként termesztjük, melyet minden évben újra kell telepíteni.” /wikipedia/
  • Szóval "ennek a zöldségben" = "ebben a gyümölcsben". Értem, tehát minden stimmel, csak épp nem osztogatnak, hanem fosztogatnak :)))
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!