HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

14 tudományos tény és válasz a legérdekesebb „miért” kérdésekre

Teljesen mindegy, hogy milyen magas az IQ-nk, vagy hogy hány enciklopédiát olvastunk ki életünk során, mindig lesznek olyan érdekességek, amik képesek meglepni bennünket az életben. Nem feltétlenül kell bonyolult dolgokra gondolni, hiszen olykor még az egészen hétköznapi dolgokra, például a flamingók egy lábon állására vagy a fényképeken megjelenő vörös szem jelenségre is olyan roppant összetett a magyarázat, amit csak nagyon kevesen ismernek.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 14 olyan kérdést gyűjtöttünk össze, amik bár már valószínűleg mindannyiunk fejében megfordultak legalább egyszer, mégis valószínűleg sosem kerestünk rájuk választ.

  1. 1 Miért nyújtják ki a kígyók a nyelvüket?

   e906535ba2bdd6164b06bf8df1

   A kígyók nyelve nemcsak az ízlelésben, de a szaglásban is hatalmas szerepet játszik.Ez az oka annak, hogy a hüllők nyelvet öltenek, amikor jobban szeretnének tájékozódni bizonyos terepeken, de például vadászat közben is könnyebb így számukra a zsákmány követése.

  2. 2 Miért jelennek meg először a kemény borítós könyvek, és csak bizonyos idő után a papírborítósok?

   7c17195f9bad8e8b22d3711ca6

   A kemény borítós könyvek sokkal reprezentatívabbak, ezért az áruk is drágább. Amikor egy új könyv jelenik meg a piacon, az olvasás szerelmesei nagy összegeket is képesek fizetni azért, hogy minél hamarabb elolvashassák a hőn áhított könyvet. Az ilyen kemény borítókkal még nagyobb profitra tud szert tenni a kiadó, ám amikor a kezdeti lelkesedés lankadni kezd, az érdeklődés is visszaesik, ilyenkor pedig piacra dobják a jóval olcsóbb, papír borítású könyveket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Miért bólogatnak a galambok séta közben?

   79f46a52e099a6fe8f6b2f9803

   A galambok így tudják stabilizálni séta közben az általuk látott képet. Ha nem tennék, akkor a döcögős járásuk miatt teljesen elmosódna számukra a külvilág.

  4. 4 Miért állnak egy lábon a flamingók?

   1c8d9659f9af51c8773657372a

   A flamingóknak rendkívül szokatlan az anatómiájuk: hosszú nyakuk, masszív testük, és vékony, hosszú lábaik vannak. Már csak hab a tortán, hogy mint azt mindenki tudja, a flamingók fél lábon állva szoktak pihenni. De miért?

   A válasz a hőveszteségben keresendő: a csupasz lábaik miatt ugyanis a flamingók nagyon sok hőt veszítenek, amikor fúj a szél, és ezért ezt úgy próbálják csökkenteni, hogy amíg az egyiken állnak, a másikat a tollaik alá húzva melegítik. A lábaik speciális felépítése miatt ez egyáltalán nem kellemetlen a madarak számára, nincs szükségük komolyabb erőfeszítésekre ahhoz, hogy egy lábon álljanak.

  5. 5 Miért nincs néhány embernek ujjlenyomata?

   aae314589784c943d0a7dc3836

   Első ránézésre talán titkos ügynököknek tűnhetnek az ilyen emberek, pedig az ujjlenyomat nélküli ujjak jelensége valójában egy betegség. Adermatoglyphia-nak hívják, és nagyon megnehezíti az emberek életét, mivel az ilyen személyeknek rendkívül problémás az idegen országokba történő utazás, ha egyáltalán sikerül.

   A világon egyébként 4 olyan családról tudni, akiknél az ujjlenyomat nélküli születés genetikailag öröklődik generációkról-generációkra. Nekik egészen biztosan nincs könnyű dolguk, ha világot szeretnének látni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Miért sokkal szebbek a hím madarak, mint a nőstények?

   93f4fe5444a09de0a0c4d33847

   Elég csak a kacsákra gondolnunk ahhoz, hogy tudjuk, milyen nagy és látványos különbség tud lenni egy madár hím és nőstény példánya között. A válasz valószínűleg az evolúcióban keresendő, a hím madaraknak ugyanis az hangjukon túl szükségük volt még valamire, amivel felkelthetik a nőstény madarak figyelmét, és valószínűleg ennek köszönhetően, hosszú évezredek során alakultak ki ezek a rendkívül színpompás hím egyedek.

  7. 7 Miért vörös az emberek szeme a fényképeken?

   27357d582cab96fbfe35d001a5

   A vörös-szem hatást az a tény okozza, hogy sötétben vagy gyenge fényviszonyok mellett a kamera sokszor az emberek szemében visszatükröződő vakura fókuszál. A vörös színt pedig a retinában található erek adják.

  8. 8 Miért nem keverednek össze a tubusban a fogkrém különböző színei?

   dfa7fe53b793c520a07e6fde84

   A különböző színekből álló fogkrémek fogkefére nyomása rendkívül látványos és izgalmas érzés, de vajon hogy érik el a gyártók, hogy ne keveredjenek össze ezek a színek a tubusban? A válasz a kémiában keresendő, egészen pontosan a fehér és színes paszta konzisztenciájában, amik mivel különböznek, ezért sosem, vagy legalábbis csak nagyon nehezen tudnak összekeveredni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Honnan tudja a postagalamb, hogy hova kell repülni?

   14e4875486961d76e29859a94b

   A titok abban rejlik, hogy a galambok kizárólag egy irányba repülnek - haza. A postagalambokat ezen tulajdonságukat kihasználva képezték ki úgy, hogy bizonyos távolságra vitték őket a fészküktől, majd elengedték őket, hogy hazatérjenek. A galambokkal küldött postai rendszer tehát a madarak természetes ösztönén alapul: a galambok a föld mágneses tere segítségével tájékozódnak, és jutnak mindig haza.

  10. 10 Miért nem olvad el a japán fagyi?


   A Kanazawa Ice egy különleges jégkrém, ami nagy népszerűségnek örvend Japánban. Valódi szenzációját az adja, hogy ez a fagyi még a legforróbb nyári napokon sem olvad meg. Vajon miért?

   Ez a hatás az eperkivonatból származó polifenoloknak köszönhető, amik emulgeálószerként működnek, vagyis megakadályozzák a fagylaltban található olaj és vízrészecskék összekeveredését. Vicces, hogy ennek a különleges fagyinak a kitalálói egyáltalán nem egy olvadhatatlan fagyit akartak létrehozni, csak egy új eper ízzel kísérleteztek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 11 Miért olyan színűek a gyógyszerek, amilyenek?

   0ee9bc553a8e40e4a3cfa7078c

   Valójában a gyógyszerek színe semmit sem jelöl, ez egy, a gyártók által tetszőlegesen kiválasztott szín, amik oka inkább a marketingben és a pszichológiai hatásokban keresendő. Tanulmányok ugyanis kimutatták, hogy a piros színű tablettákat az emberek hatásosabbnak érzik, mint például a fehéreket, a kék színűeknek pedig nagyon fájdalomcsillapító hatást tulajdonítanak.

  12. 12 Miért esnek mindig a talpukra a macskák?

   1b7bfb5193aecea7581f4e8af2

   A titok a macskák gerincében keresendő, ami lehetővé teszi számukra, hogy a felső és alsó testüket két ellenkező irányba tekerjék. Ennek a tulajdonságnak köszönhető az, hogy bárhogy is esnek le valahonnan a macskák, ha elég gyorsan reagálnak, tulajdonképpen tényleg mindig a talpukra esnek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  13. 13 Miért nem kapnak áramütést a vezetékeken ülő madarak?

   0a4686521fbd59618e63fc6e65

   Az oka az, hogy nincs feszültségkülönbség a madarak és a kábelek között. A madarak nem érintik a talajt, hanem csak magát a vezetéket, tehát a testük feszültsége pontosan megegyezik a kábel feszültségével.

  14. 14 Miért nem dől el a Pisai ferde torony?

   Pisai ferdetorony

   A mérnökök téves számításai miatt megdőlt torony nagy népszerűségnek örvend az építése óta, mivel 1173 óta folyamatosan oldalra dől. Az évszázadok során az emberek rengeteg erőfeszítést tettek a torony stabilizálásáért, de 1990-ben még így is be kellett zárni a turisták előtt, mivel nagyon félő volt, hogy összeomlik.

   Több évnyi kemény munka árán aztán az építészek és mérnökök olyan stabilizáló módszereket találtak ki, ami segített megállítani a torony folyamatos dőlését, és ezáltal újra megnyithatott a turisták előtt. Sőt: a torony most folyamatosan egyenesedik: az elmúlt 20 évben 4 centimétert emelkedett.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

11 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 3. Igazából elesne..Nem is tudom honnan szalajtottátok azt,hogy nem látna rendesen meg elmosódna a látása..persze repülés közben is bólogat biztos me amúgy homály és neki repül valaminek..XDD
  • Probald ki csukd be mindket szemed tegyel magad ele egy vizes palackot, majd nyisd ki csak az egyik szemed es probald fentrol az ujjaddal megerinteni, valoszinu egyikkel sem, de biztos h legalabb az egyikkel nem fog menni, mivel nincs melyseg erzeted mvel nincs a ket szemed latoszoge fedesben, a galamb pont igy van vele, mivel a ket szeme a feje ket oldalan van, ezert majdnem 360 fokba lat, es nincs fedve a ket lato ter. ezert mikor nem mozog nincs hogy felmerje a melyseget ezert mozgatja, mikor repul akkor nincs szuksege mert folyamatosan valtozik a szeme helye
 • 7. Ez főleg azoknál a kisebb f.gépeknél jelenik meg, amiknél a vaku elég közel van az objektívhez ahhoz, hogy a fény kis szögben tükröződjön vissza a szemfenékről. Messzebb (magasabban) levő vakuknál már nem lép fel a jelenség.
  • Olyan megoldás is létezik, hogy fényképezéskor 2x villan a vaku. Először csak azért, hogy a pupilla reflexszerűen összeszűküljön, a másodiknál már exponálás is van. Nekem a tizenéves HP gépemen van ilyen funkció.
   • Tévedsz, elsődleges célja a dupla vakuzásnak az hogy a fényképező gép, vagyis a szenzor felmérje hogy a második vakuzás milyen erősségű kell legyen az optimális képért
   • 0
    Atti és Ven, ti tévedtek, de nagyot. A két villanás "vörösszem-csökkentés" néven kapcsolható be. Alapból minden gép egyet villant. A villanás megkezdése után visszajövő fényt méri, és ehhez állítja be a villanás hosszát. Bármelyik, még a legrégebbi vacak automata géppel ki lehet próbálni, hogy ha nincs elővillantás, akkor is csak minimálisat villant, ha akár vaksötétben teszel  elé fél méterre egy fehér papírlapot, és maximális fényerővel villant, ha pár méteren belül nincs előtte semmi, csak vak sötétség.
 • 6. A hím madarak színes tollazatának célja a figyelemfelkeltés, ez igaz, de a nőstények tollazatának fő szerepe a rejtőzködés. Nem azért nem színesek mert lemaradtak az evolúcióban, hanem hogy keltetéskor el tudjanak rejtőzni.
 • 10. Az emulgeálószerek lényege pont, hogy az emulzió képzés, vagyis az egymásban nem oldodó folyadékok,(pl.: olaj és víz) keveredését, eloszlatását. (Ha az olaj és a víz nem alkotnának emulziót, akkor lenne külön olajunk és vizünk... ) Az eperben található polifenolok pedig megakadályozzák a kettő szétválását, így a fagyik formatartó lesz. Kicsit utána nézhetnétek, mielőtt ilyen butaságokat írtok ki ide. Remélem vizsgán senkinek sem így fog beugrani...
 • 13. Tegyük tisztába. A feszültség két pont közti potenciál különbség. Zanzásítva más energia szinten van a két pont. És mivel más energia szinten van, és a természetben minden az egyensúlyra törekszik, ki akar egyenlítődni, Pl a 0 potenciál felé (föld). És csak akkor tud ki egyenlítődni, ha a.: vezető anyaggal össze van kötve, vagy B: extra magas a potenciál különbség, és “levegő” vezetni kezd. Pl villám. Ilyenkor áram folyik. Tehát a helyes megfogalmazás Nincs potenciál különbség a madár és a vezetek között.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.