HIRDETÉS

14 tény a középkori életről és higiéniáról, ami megérteti velünk, hogy miért hívják “sötét” középkornak

Ha a középkorra gondolunk, sokunk szeme előtt azonnal kellemetlen képek jelennek meg: embertelen állapotok, betegségek, háborúk. Vannak azonban még érdekesebb és szokatlanabb jelenségek ebből az időből, például az, ahogyan az emberek próbáltak megbirkózni a hétköznapokkal, a higiéniával és más mindennapos dologgal.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy elmélyülünk kicsit a középkorban és megosztunk veletek néhány új és érdekes tényt erről a nagyon sötét időszakról.

 1. 14 A gyermekek születése

  Keresztelo fecskendo

  Az egyház megtiltotta a gyermekek születésébe történő beavatkozás minden formáját. Úgy gondolták, hogy ez Isten adománya, ezért a császármetszés törvénytelen volt.

  Ekkoriban egy nőnek kevés kényelme volt szülés közben, a középkor rajongó Rosalie Gilbert szerint az anyáknak csak olajat és ecetet adtak inni, hogy ezzel enyhítsék a fájdalmukat.

  Császármetszést csak a legvégső esetben hajtottak végre - amikor a nő meghalt, és valahogy meg kellett menteni a gyermeket. Ha volt választás, hogy az anyát vagy a gyermeket mentsék meg, az egyház mindig a gyermek mellé állt. De ha a gyermek valamiért mégis meghalt az anyaméhben, vagy fennállt a kockázata, hogy meg fog, akkor gyorsan, egy speciális keresztelő fecskendő segítségével gyorsan megkeresztelték, hogy a gyermek a mennybe kerülhessen.

 2. 13 Szoptatás megtagadása

  3ae39f5f68b3db29f10e78bab6

  A nők minden lehetséges módon igyekeztek felgyorsítani a reproduktív funkcióik helyreállítását szülés után, hogy a lehető leghamarabb ismét teherbe essenek. Ez magyarázza a gyermekek szoptatásának megtagadását is: a laktáció ugyanis lelassítja ciklus helyreállítását.

  Ez főleg a jómódú családokra volt jellemző, a parasztasszonyok természetesen általában maguk etették a gyermekeiket, meglehetősen hosszú ideig - körülbelül 2 évig.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 12 Gyermekgondozás

  cae05856be9b08e78d424fc31e

  A gyerekeket a középkorban mindig bepólyálták. Az orvosok ezt orvostudományi szempontból azzal indokolták, hogy mivel a gyermek gyenge és védtelen, ezért ha nincs bepólyálva, akkor a karjai és a lábai meghajlanak majd, görbén fognak nőni. Ezenkívül praktikusnak is tartották, mivel a bepólyált gyermek nem fagyott meg, és nem esett ki a bölcsőből.

 4. 11 Mosakodás gyakorisága

  a49ff8556cb909c56e391d0ccb

  Az emberek megértették, hogy a higiénia fontos, ezért igyekeztek gyakrabban mosakodni, de ez évszaktól függött. A Secretum Secretorum-ban külön rész található a fürdőkről - itt leírják, hogy a tavasz és a tél jobb időszak a fürdőzésre, mint a nyár. Arra is figyelmeztetnek benne, hogy a hosszú fürdőzés teltséghez és gyengeséghez vezethet, valamint, hogy nem ajánlott túl forró vízben fürdeni, mivel az megnyitja a pórusokat és emiatt nagy mértékben megnő a betegségek kockázata.

  A legtöbb hétköznapi embernek nem volt saját fürdője, ezért nyilvános fürdőkben fürdött.

 5. 10 Hajápolás

  c2d01e521dad4d487d8ddc5578

  A tiszta hajra olajokat kentek, ettől fényesebb és könnyen kezelhetőbbé vált. A hajuk gyorsabb növekedése végett Európa egyes részein azt tanácsolták a nőknek, hogy keverjenek össze égetett árpát, sót, és medvezsírt, majd kenjék azt a hajukra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 9 Fehérnemű

  67404452a397acac53670d78a1

  Ekkoriban a nők többsége ritkán hordott fehérneműt, vagy egyáltalán nem is. Úgy gondolták, hogy a nadrág és az alsónadrág a férfias erő szimbóluma, ráadásul a finom szövetű dolgok elég drágák voltak, különösen a hétköznapi emberek számára.

 7. 8 Női higiénia

  4367335caba595ed940c647a07

  A középkorban a nők a menstruáció idején már különböző intim higiéniai termékekkel kísérleteztek, de ez jócskán eltért a ma ismert termékektől. Betétként legtöbbször rongyokat, régi ruhákat, vagy mohával töltött szalvétákat használtak, de egyes feltételezések szerint a mohával töltött szövetdarabokat tamponként is használták már ekkoriban. Biztos ami biztos alapon a nők vörös szoknyákat viseltek ezeken a napokon, hogy elkerüljék az esetleges kínos helyzeteket.

  Az első tampon egyébként csak 1896-ban jelent meg, és még azok is nagyon különböztek azoktól a higiéniai termékektől, amiket ma ismerünk.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
25 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!

 • 3. képhez: a képen nem rozs, hanem árpa látható. Az anyarozs /Claviceps purpurea /leggyakrabban a rozsban található, de búzában, árpában és zabban is előfordul. 
  • A borbély (a latin barba, „szakáll” szóból) egy olyan foglalkozást jelöl, amibe hajvágás, borotválás és a szakáll fazonigazítása tartozik. Régebben kisebb műtéteket (például sebek összevarrása) és fogászati beavatkozásokat (főleg foghúzás) is  végeztek  szerintem a kettő ugyan az....
 • A pólyázás ma is jellemző.Az érme körbevágása mint értéknövelés illetve királyi jog, megért volna még néhány mondatot.Túl sok az általánosítás. 
 • "Ugye, Te is örülsz, hogy ma már nem ennyire sötét és tudatlan világban éljük az életünket?"Ezt mégis mire véljem?  Rengeteg dologhoz értettek akkoriban. Olyan dolgokhoz is, amiről még nem is hallottak egyesek.
 • "Biztos ami biztos alapon a nők vörös szoknyákat viseltek ezeken a napokon, hogy elkerüljék az esetleges kínos helyzeteket." Persze. Nyilván. Igaz ugyan, hogy a legtöbb ember anyagi helyzete egész életére nézve kb. 1 db szövetruhát engedett meg, de azé' mindenkinek volt menstruációs piros szoknyája. Leülhetsz...
  • miért ne lehetett volna? rengeteg olyan dolog létezett még nem is oly rég ,amiről már azt sem tudjuk hogy mi is volt,mire használták egyáltalán.. miért nem lehetett menstruációs szoknya? a betét őse szerintem már az ókorban létezett.. többrétegű mosható betét.. 
   • A vörös anyag előállítása a lég drágább volt. A szegényebb réteg a 2-dik világháborúig, nem endehette meg magának. Akkoriban pedig arra, hogy ki milyen színt hordhat, törvény is volt egyes tartományokban. A vörös mint olyan, a legtöbb helyen csak az uralkodó család, egyes tagjai viselhették. És más nem is engedhete meg magának. A paraszti réteg pedig magának szőtte, várta a ruhákat. Ezek a ruhák, minden esetben sok rétegüek, és ha volt is olyan akinek tellett 1-nél többre, az csak a felső réteget tudta cserélni. Azt is álltalába a templomba. 
    • De jó ilyeneket olvasni!! A meglévő cikkhez még egy kis történelem!! :) Tudsz még ilyen érdekességeket? 
    • A bíbor és a vörös/piros csak az uralkodók és a főnemesek, Pápa,főpapok kiváltsága volt. A bíbort pl a bíborcsigából nyerték ki. Ritka, kis mennyiség volt elérhető és az is horror áron. A szövetek nagy része nem is festett hanem natúr és hímzett volt.
   • Pl. a 10-es képen látható ruha egy átlagos korabeli parasztcsalád kb. 20 évi jövedelmébe került volna.  Valóban, törvény is előírta, hogy a különböző társadalmi osztályok hogyan öltözködjenek, de ha nem lett volna törvény, akkor sem engedhették volna meg maguknak. Hiába létezett a piros szoknya, a nők elég szűk köre tudta felvenni.
 • Középkor több mint 1000 évet átölelő időszak - 6 századtól a 16-19 századig. Az első 500 év valóban sötét időszak volt, utána a 11-14 században aranykor, majd fokozatos átalakulása a kapitalizmus felé. Ezen 1000 évben rengeteg fejlődés volt, sok kulturális változással. Amit a cikkben olvastunk az kb. 100-200 év divathulláma. Ilyen például a fürdés, amit a korai és arany középkorban mindenki csinálta és nem volt tabu. Majd a 15-17 században elkezdtek tiltani, de elsősorban azért, mert a közös fürdőházak egyre inkább átalakultak bordélyházakká. Aztán a késői középkorban megint csak elkezdtek fürdeni az emberek, és egyre több háznál jelent meg a fürdőszoba is.
  • Fürödtek egy ideig, szerették is, aztán a 15. századtól "elleneség" lett a víz. Viszont a mosakodást és fürdést a járványok, betegségek terjedése miatt kerülték. Pl. pestis, szifilisz.
 • A középkori emberhez képest gyakorlatilag életképtelenek vagyunk. Nem is kell olyan fennkölt dolgokra gondolni, mint mondjuk a csillagok alapján való tájékozódás, elég csak eltűnődni: a szabadban járva hány növényről tudjuk, hogy ehető-e, hogy milye és mikor ehető, vagy hogy egyáltalán miféle növény...
 • A rozs tárgyereset nem rozst, hanem rozsot, többesszáma pedig nincs...Az érmék szélének reszelésének célja nem új érme készítése volt, ahhoz elég komoly eszközök kellettek volna és akkor már egyszerűbb lett volna beszerezni az alapanyagot és úgy hamisítani. Az arany érméket reszelték a "leeső" arany értéke miatt. Később részben emiatt vezették be a recés szélű érméket. (a másik ok az volt, hogy így azonos átmérőhöz picivel kevesebb arany kellett. Régen a pénzérmék aranyból, ezüstből voltak és a nemesfém eleve fedezet volt, később a nemesfém elkezdett eltűnni a fémpénzekből és most már csak közmegegyezés alapján van meg a fedezet.)
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!