HIRDETÉS BEZÁRÁS

14 népszerű szakma a múltból, ami egyszer csak teljesen megszűnt létezni

Az emberek időnként alábecsülik, hogy néhány évtized alatt mekkorát képes változni a világ. Az emberiség felgyorsult ütemben halad előre, és a nálunk is gyorsabban fejlődő technológia segítségével folyamatosan elavulttá és feleslegessé válnak bizonyos munkakörök.
🔥 7 hozzászólás

  HIRDETÉS

  Ennek esett áldozatául a most következő 14 munkahely is, melyek egykoron nagy népszerűségnek örvendtek, és elengedhetetlenül fontosnak tartották őket, mára viszont az emberek nagy többsége azt sem tudja, hogy egyáltalán léteztek.

  1. 14 Felolvasó

   a 11

   Mivel régen sok ember volt írástudatlan, ezért külön embereket béreltek fel, hogy verseket, irodalmi műveket vagy épp újságokat olvassanak fel.

  2. 13 Kopogtató

   b 11

   Mielőtt az ébresztőórák olcsó és megbízható eszközökké váltak volna, úgynevezett „kopogtatókat” béreltek fel az emberek, hogy az ablakukon bekopogva felébresszék őket.Hetente néhány fillérbe került a szolgáltatásuk, és nem mentek el a helyszínről, amíg az ügyfelük fel nem ébred.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 12 Bábuállító

   c 11

   Ezek a személyek általában gyerekek voltak, akiknek kis zsebpénzért cserébe az volt a dolguk, hogy visszaállítsák a bowling közben eldőlt bábukat. Ez a kép például 1909-ben készült egy New Jersey-i bowlingpályán.

  4. 11 Piócagyűjtő

   d 11

   Az emberek régen rengeteg piócát használtak gyógyászati célokra, ezért voltak külön piócagyűjtők, akiknek az volt afeladatuk, hogy kimenjenek és összegyűjtsék a piócákat az általuk leginkább lakott vizeken, majd leszállítsák azokat az orvosoknak és kórházaknak.

  5. 10 Jégvágó

   e 11

   Mielőtt a modern hűtőgépek széles körben elterjedtek volna, voltak emberek, akik arra szakosodtak, hogy a tavakban keletkező jeget felvágják, és eladják az embereknek, hogy például az otthonuk pincéjébe szállítva hűtőként használhassák azokat.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 9 Patkányvadász

   f 11

   A patkányvadászokat Európa szerte használták a patkánypopulációk visszaszorítása végett. Nagyon veszélyes szakma volt, mivel a patkányok harapása olyan fertőzéseket okozott,amik gyakran halállal végződtek. Ettől függetlenül nagyon fontos szakma is volt, mivel számos betegség terjedését sikerült ezáltal megfékezni.

  7. 8 Lámpagyújtó

   g 11

   Ezeknek az embereknek a dolga volt, hogy sötétedéskor meggyújtsák az utcai lámpákat, majd reggel eloltsák azokat. A munkájuk fölöslegessé vált az elektromos lámpák megjelenésekor.

   Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!

  8. 7 Nyomdász

   h 11

   Mielőtt a nyomdaipar digitalizálódott, az újságokat és a könyveket minden egyes darabját erre szakosodott emberek gépelték le, írógépek segítségével.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 6 Rönkhúzó

   i 11

   Mielőtt kellő technika és infrastruktúra állt volna rendelkezésre a farönkök teherautóval történő szállításához, a rönköket emberek húzták végig a mezőkön és úsztatták le a folyókon, hogy a kívánt helyre érjenek.

  10. 5 Telefonközpontos

   j 11

   A telefonközpontos dolgozók segítettek kapcsolni az emberek által felhívni kívánt telefonszámokat, mielőtt a modern technológia feleslegessé nem tette a munkájukat. Összekapcsolták a távolsági hívásokat és manuálisan elvégeztek minden olyan feladatot, amit most a telefonos cégek digitálisan végeznek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  11. 4 Széndaráló

   l 11

   Általában 8 és 12 év közötti gyermekeket béreltek fel ennek a fárasztó munkának az elvégzésére. A gyerekmunka törvények ekkor még nem igazán léteztek, főleg, hogy sok családban agyerekeknek is muszáj volt dolgozniuk ahhoz, hogy képesek legyenek eltartani magukat. Az ilyen munkák még az 1920-as években is virágoztak, míg aztán a gyermekmunkára vonatkozó törvények szigorúbbá nem váltak és a szénfeldolgozási technika tovább nem fejlődött.

  12. 3 Hírmondó

   m 11

   Ezek az emberek feleltek a városok életétérintő hírek, például bírósági végzések közléséért. Általában kiabálva és harangozva járták az utcákat, hogy mindenki meghallja a híreket.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  13. 2 Gandy dancer

   n 11

   Gandy dancer – így hívták a vasúti síneket lefektető és karbantartó munkásokat. Azért kapták angolul a „gandytáncos” nevet, mert híresek voltak arról, hogy dalokat énekeltek munka közben.

  14. 1 Tejesember

   o 10

   Mielőtt minden háztartásban hűtőszekrényben kezdték el tárolni a tejeket, nehéz volt megakadályozni, hogy megsavanyodjanak a tejek. Ezért volt szükség a tejesemberek munkájára, akik minden reggel friss tejet szállítottak az otthonokba.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

7 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.