HIRDETÉS BEZÁRÁS

12 váratlan tény Horvátországról, ami először meglep, aztán még jobban beleszeretsz ebbe az országba

Horvátország nevének a hallatán legtöbbünknek azonnal a gyönyörű tengerpartok, az azúrkék víz, és a kabócák hangja jut eszünkbe. Ez azonban nem minden, a szomszédos ország még számos meglepetést tartogat. Ha közelebbről is megvizsgáljuk ezt a különleges helyet, sok olyan dolgot tanulhatunk, amikről még az útikalauzokban sem olvashatunk.
🔥 10 hozzászólás

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál nekünk Horvátország az egyik (ha nem a kedvenc) helyünk a Földön, ezért külön öröm számunkra, hogy olyan érdekességeket oszthatunk meg róla, amiről a legtöbben még valószínűleg sosem hallottak korábban.

  1. 1 Horvátországban még a szigeten is sziget található.

   26611a5f48b5f4806c613d9f87

   Horvátországban közel 1000 sziget található, melyek közül csak 47-nek van legalább 1 főből álló állandó népessége. Mljet még e között a rengeteg sziget között is nagy különlegességnek számít, a szigetnek ugyanis saját szigete van.

   Mljet történelme hosszúra nyúlik vissza, a rómaiak például sokáig száműzetési helyként használták. A sziget nyugati részén egy nemzeti park található, aminek a közepén 2 sós vizű tó is van. Az egyiken ezek közül egy régi, 12. századi kolostor is található, mely egy apró földterületre épült a tó közepén - Sveta Marija szigetére, amit csak "sziget a szigeten"-nek szoktak nevezni.

  2. 2 Itt van a világ egyik legkisebb városa.

   839e1f52eabc8df82a25c1c0a8

   Az egyik horvát legenda szerint Hum-ot óriások építették, akik sziklákat pakoltak egymásra. A város valóban úgy néz ki, mint egy kőtömb, ami 349 méteres tengerszint feletti magasságban emelkedik ki a hegytetőn Roč és Buzet városai között. Hum lakossága mindösszesen 72 fő, ezzel pedig a világ egyik legkisebb városa. A történelem során tartozott már Rómához, Velencéhez, Ausztriához, Franciaországhoz, de még Olaszországhoz is. Többször is elfoglalták, felgyújtották, újjáépítették, de Hum-ot nem tudták letörölni a térképről.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Itt forgatták a Trónok harca sorozat epizódjait.

   cb961d503883192b708cf6a861

   Ez valószínűleg keveseknek újdonság, de a Trónok harca sorozat számos jelenetét Horvátországban forgatták. A legtöbbet Dubrovnikban, de számos jelenetet rögzítettek például a Trsteno-i arborétumban, és a Split mellett található Klis-erődben is.

  4. 4 A horvát szarvasgomba a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült.

   485f985b6ea210e1ef9f9efc4d

   A horvátok rengeteget tudnak a szarvasgombákról, ami nem is meglepő, hiszen rengeteg ilyen található a helyi erdőkben. A fehér szarvasgomba a legfinomabb, és egyben a legdrágább is. Az eddigi legnagyobb ilyen gombát 1999-ben találták az Isztrián. 1,3 kg súlyú volt, és azonnal bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mint a világ legnagyobb szarvasgombája. Azóta letaszította a trónról egy 1,7 kilós szarvasgomba, amit az Egyesült Államokban találtak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Horvátországban a gyerekek 12 évig tanulnak.

   18f2f45745858c5b18dd20abce

   A horvát oktatási rendszer nagyon hasonlít a miénkhez. Itt 8 év kötelező oktatás van, ami két szintre oszlik: az első 4 évben a gyerekek egy tanárral tanulnak, a következő 4 évben pedig különféle tantárgyakra szakosodott tanárokkal tanulnak tovább. Ha ezt elvégezték, tovább tanulhatnak a különböző felsőoktatási intézményekben, ahol további 4 évig kapnak oktatást.

   • Az egyetemen az első év ingyenes. A következő évek díja a hallgató eredményeitől függ. Minél jobban tanul valaki, annál kevesebb ez az összeg. © Maja Burazin / Quora
  6. 6 Itt kötötték meg a világ legnagyobb nyakkendőjét.

   1979cc578e91b3c95e42df4a9a

   Kevesen tudják, de a nyakkendőt a horvátok találták fel, és néhány évvel ezelőtt az október 18-án tartott nemzetközi nyakkendő napon itt kötötték meg a világ legnagyobb nyakkendőjét a pulai amfiteátrum körül.

   A nyakkendő 120 km fonalból, és 450 kg anyagból készült. A varrása több mint 300 órát vett igénybe. A legnehezebb a 21 méteres csomó megkötése volt. A világ legnagyobb nyakkendőjének elkészítésében 100 iskolás is segített.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

10 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Biztos, hogy 1956-ban született Tesla ? " 1956-ban, a horvátországi Smiljan településen született Nikola Tesla, az elektromosság és a rádiótechnika területén úttörő eredményeket elért fizikus. "
 • 11. képhez:- Tesla 1856-ban (és nem 1956-ban), ami JELENLEG tartozik Horvátországhoz. (Mellesleg Tesla szerb születésűnek tartotta magát.)- Az 1813-ban született Giovanni Luppis nem születhetett Rijekában, mert a várost akkor még Fiuménak hívták.
  • A horvátok mindig is Rijekának hívták, már 1813-ban is. Sok térképen ma is Fiume néven szerepel (az olasz nevén), amúgy mindkét kifejezés ugyanazt jelenti.
   • 9,109
    Létrejött!BeszélgetésindítóElső hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
    Mert a te vakogásod aztán ku**ra felizgat bárkit is.
 • Az 5-ös pontot sikerült egy kicsit megkavarni: 4+4 év általános iskola után szerintem a horvátországi gyerekek se mennek a felsőoktatásba tanulni. A 8 év általános, és 4 év középiskola meg Magyarországon is megszokott dolog. 
 • Azt azért rohadt módon kifelejtették a felsorolásból hogy Horvárország leginkább Magyarországhoz tartozott Szent Lászlótól 1918-ig. 
 • Nagyon sokszor voltam Horvátországban és dolgoztam is horvátokkal. Kedvesnek nem mondanám őket hacsak az érdek nem úgy kívánja, nem egy  boldog nép mert még bennük van a Balkáni háború sérelme, hajlamosak az agresszióra. Az ottani minimal bér még magyart sem éri el. De az ország tényleg szép! 
 • Verancsics Fausztusz anyja magyar volt, tehát őt éppen annyira tarthatjuk magyarnak, mint horvátnak. Élete jelentős részét Magyarországon töltötte. Az ejtőernyőt éppen veszprémi várkapitánysága idején készítette, amelyről a veszprémi várban emléktábla tudósít.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.