HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

12 tény a brit királyi testőrségről, ami megmutatja, hogy mennyire összetett a munkájuk

  A brit királyi testőrség tagjai azok a vörösbe öltözött, nagy sapkás férfiak (és most már nők is), akik minden Egyesült Királysággal kapcsolatos fényképen, képeslapon és ajándéktárgyon rajta vannak. A testőrség tagjai régóta szerves részét képezik a brit kultúrának, és bár a turisták általában csak annyit tudnak róluk, hogy nem mozoghatnak és nem nevethetnek, valójában ennél sokkal összetettebb és fárasztóbb a munkájuk.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most összeállítottunk egy listát a brit királyi család testőrségének legkülönlegesebb és legféltettebb őrzött titkairól, melyeket csak nagyon kevesen ismernek.

  1. 12 Szigorú szempontok alapján történő kiválasztás


   Csak és kizárólag a brit hadsereg legjobb katonái kerülhetnek be a királyi testőrségbe. Bár az őrök feladata rendkívül nehéz és presztízs értékű, az átlagfizetésük brit szemmel nézve nem túl kimagasló: körülbelül 1880 fontot, vagyis nagyjából 745 ezer forintot keresnek havonta. Az összeg azonban az őrök életkorától függően változhat. 

  2. 11 Szobrokhoz hasonlító katonák

   3f9a3656fc83226f34e72e6800

   A brit királyi ház őrei két órás váltott műszakokban dolgoznak. Ezekben a műszakokban az őrök kötelessége és feladata, hogy teljesen mozdulatlanul álljanak: nem nevethetnek, nem igazíthatják meg a kalapjukat, nem vakarhatják meg az orrukat, sőt még mosdóba se mehetnek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 10 A színválasztás nem véletlen.

   Brit kiralyi testorseg

   Az egyenruha piros színének köszönhetően a királyi testőrök mindig felismerhetők. Ezt a színt azonban eredetileg a praktikusság szempontjából választották: a piros ugyanis a legnehezebben érzékelhető szín, ezért nagy távolságból az ellenséges csapatok nem tudták felbecsülni a brit csapatok pontos méretét.

   Az egyenruhának létezik egy kék-szürke változata is, mely jóval vastagabb és hosszú kabáttal rendelkezik - ezt az őrök a hidegebb évszakokban hordják.

  4. 9 Medveszőr kalap, mint a tisztelet jele

   119b87506c8b4cc8b11f2cc2e5

   A magas fekete kalapokat már a 17. században is használták. Ezután a brit és a francia hadsereg katonái hordták őket, főként azért, hogy magasabbnak tűnjenek bennük, és ezzel megfélemlítsék az ellenséget. Maguk a kalapok medveszőrméből készülnek, ezért érthető módon az állatvédelmi aktivisták folyamatosan tüntetnek ellene. Egy időben komolyan meg akarták változtatni a kalapok anyagát, ám hamar rá kellett jönniük, hogy a műszőr kevésbé áll ellen az időjárási viszonyoknak, ezért az ötletet végül elvetették.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 8 Nagyon erős a nyakuk

   Eros nyak

   Ez nem vicc. Az öltözködési szabályok értelmében az őrség tagjainak mindig viselniük kell a kalapjukat, ami egyébként elég nehéz. Egy ilyen fejfedő súlya akár 4 kg is lehet, nem elfelejtve azt a tényt, hogy esős időben például még ennél is sokkal nehezebbek. A királyi őrség tagjainak tehát alapvető feltétel a jó fizikai erőnlét.

   Érdemes megjegyezni a kalapok különleges rögzítését is, ami nem az áll alatt történik, ahogy azt a legtöbben gondolnánk, hanem közvetlenül az őrök szája alatt. Erre azért van szükség, hogy védjék a katonák nyakát a harcban: ha ugyanis a nehéz kalap a nyaknál lenne rögzítve, akkora a katona sérülése esetén a teljes súly a nyakán nehezedne, ami fulladást vagy egyéb komoly problémákat okozhat, ami egy száj alatt rögzített kalap esetén nem történhet meg.

  6. 7 Ha elnevetik magukat, pénzbírságot kapnak

   4615f150fb9905d2a0d504febb

   A Londonba látogató turisták egyik kedvenc időtöltése, hogy megpróbálják mosolyra bírni a királyi őrség tagjait. A katonák azonban legtöbbször szigorú arccal állnak és egy apró mosolyt sem engednek meg, ami nem véletlen: mosoly esetén ugyanis pénzbírságot szabnak ki rájuk, ami általában 200 font, vagyis több, mint 70 ezer forint. Ez az összeg a fizetésükből kerül levonásra.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

24 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  • Szerintem annak hívod aminek akarod. Ha úgy tetszik,  lehet akár Béla is. 
   •  ezen már vagy 10 perce röhögök 😂😂😂
 • És arra van előírás ,hogy ájulás után milyen módon állhat vissza a sorba? De tényleg,senki egy kis vizet vagy cukrot nem adhat nekik?  Levonják a fizetésből ha elájul?
  • Àjulàs, elöte fele , puskàt szuronnyal felfele tartva...  nem tul biztato.. 😂lehet utàna fel sem kel többet
   • Lehet, és még az sem vigasztalja, hogy a királynőért adta az életét.
 • Én még mindig a fejfedő anyagán vagyok eladva.... most az komoly, hogy nem lehetne másik anyagból megoldani.....?!?!
 •  hülyeség  ....szolgáltam   pragai  várörségbe       szönyeg  alatt  volt  pánik  gomb  már  akkor  is  ha    ránk  jött  szükség  stb     ráléptünk  és  jött  a    váltás...
 • Ez kucsma. Egy kalapnak ha férfiakról van szó minden esetben van karimája,ennek nincsen.Létezik tok kalap, annak ugyan nincsen karimája , de az minden esetben női viselet.Egyébként a kalapok is keszülhetnek szőrből.
  • 2009-ben volt szerencsém élőben látni, ázsiai vonásokkal rendelkező királyi testőrt, és csokoládé barna bőrű lovas testőrt is.
  • 8,733
   Beszélgetésindító
   mert azokat a hercegek veszik feleségül
  • 8,733
   Beszélgetésindító
   *python
  • 8,733
   Beszélgetésindító
   Nem, biztos van még más is rajtad kívül, aki nem tud elszámolni 12-ig.
 • 2,400
  Rendszeres látogatóBeszélgetésindítóTörzsvendég
  A piros szin nehezen érzékelhető ezért piros minden figyelmeztetés, féklámpa, közlekedési lámpa. Egyébként zászlóhoz igazították és rengeteg katona életébe került h büszkeségből nem cserélték le ezt a csodás terepszínű ruhát nyilvánvaló hátrányai ellenére sem.
  • 8,733
   Beszélgetésindító
   Nehezen érzékelhető? Használd már az agyad tesó, már ha van!
   • 2,400
    Rendszeres látogatóBeszélgetésindítóTörzsvendég
    Irónia volt..... A cikk írta h nehezen értelmezhető.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.