HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

12 furcsa betegség és szindróma, ami láttán az orvosok még ma is csak szétteszik a kezüket

  Képzeld el, hogy aludni mész, és másnap reggel arra ébredsz, hogy teljesen más hangon beszélsz. Nem, ez nem valamilyen tudományos-fantasztikus könyv egyik agymenése, épp ellenkezőleg: ez a valóság. Az orvostudomány számtalan elsőre hihetetlennek tűnő betegséget és szindrómát tart nyilván, ezek többségéről pedig valószínűleg még sosem hallottunk.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 12 furcsa betegséget gyűjtöttünk össze, amiket az orvosok még a 21. században sem tudnak megmagyarázni vagy orvosolni.

  1. 12 Kőember-szindróma (fibrodiszplázia)

   326dc15025863863c1c3306f98

   Ez a ritka és súlyos genetikai rendellenesség az izmok és az inak, ínszalagok fokozatos csontosodásával jár. Amint azt a fibrodiszpláziában szenvedő betegek csontvázán is láthatjuk, az emberek teste egy szilárd csonttá változik. Az ilyen betegség súlyos deformitásokhoz, a mozgásképesség elvesztéséhez és idő előtti halálhoz vezet.

   Noha hatékony módszer még nincs a kezelésére vagy a megelőzésére, a tudósoknak mégis sikerült megtalálniuk a gént, ami a fibrodiszpláziáért felelős. Jelenleg is folynak a klinikai vizsgálatok egy olyan gyógyszerről, ami a csontosodást hivatott megállítani.

  2. 11 Ehlers-Danlos-szindróma

   5bbd725ea78767b30e06a8480d

   Ennek a betegségnek a hatására a kollagénszint lecsökken, ami az erek törékenységéhez, az ízületek túlzott rugalmasságához, deformálódásokhoz, ficamokhoz, és egyéb következményekhez vezethet. Az ilyen szindrómában szenvedő betegek bőre rugalmas, és hajlamos a hegek szabálytalan összeforrására.

   A szindrómának számos különböző típusa van az enyhétől a súlyosig, de szerencsére nagyon ritkán fordul elő. Ha a betegség nem érinti az ereket, akkor nem befolyásolja különösebben az ember élettartamát. Gyógymód még ma sem létezik rá, de megfelelő kezelés és fizioterápia esetén a Ehlers-Danlos-szindróma hatásai mérsékelhetők.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 10 Álomkór

   15ce81583eb3ad8617168e12f9

   Az encephalitis lethargica vagy más néven von Economo betegség egy atípusos agyvelőgyulladás, mely 1916 és 1927 között járványszerű előfordulást mutatott, azóta azonban csak szórványosan fordul elő és meglehetősen ritka kórképnek számít.

   A betegséget magas láz, torokfájás, fejfájás, gyengeség és remegés kíséri, mindemellett a beteg tulajdonképpen bárhol képes elaludni. Nem létezik rá kezelés, így a beteg vagy magától felépül, vagy kritikus esetben akár évekig is elhúzódhat.

   Egyes kutatók szerint Adolf Hitler is ebben a betegségben szenvedett, ami aztán minden későbbi döntésére és magára a személyiségére is kihatott.

  4. 9 Hideg allergia


   A hidegallergia egy örökletes vagy szerzett állapot, aminek hatására a test apró, csalánkiütésekhez hasonló kiütésekkel és duzzanattal reagál a hidegre. Ennek oka a hideg hatására történő rendellenes hisztamin felszabadulás.

   A kezelés főként tüneti: a betegeknek azt javasolják, hogy ne menjenek hideg helyekre, szedjenek antihisztamint és kenjék be az arcukat és a kezüket olyan termékekkel, amik megvédik őket a hidegtől, mielőtt elhagyják a házat.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 8 Holdfény betegség (xeroderma)

   655f2f52fabec58c025091441b

   Ezt a genetikai rendellenességet vámpír-szindrómának is szokták nevezni, mivel az ebben szenvedő személy nem tartózkodhat a napon súlyos következmények nélkül. Az ilyen emberek bőrén az UV sugarak hatására gyulladásos reakció lép fel, és még a szemekre is veszélyes.

   Ha egy xerodermában szenvedő beteg napközben el akarja hagyni a házat, akkor minden lehetséges védelmi eszközt igénybe kell vennie ahhoz, hogy ezt megtehesse. A képen látható fiú David Middleton, aki szintén ilyen betegségben szenved, ezért speciális öltönyben kell iskolába járnia és 2 óránként napvédő krémmel kell kennie a bőrét.

  6. 7 Idegen akcentus szindróma

   c8aae65b1186c57714eac4d84f

   Ennek a szindrómának az okai nem egészen egyértelműek, de a tudósok szerint a fejet ért ütés, stroke vagy agydaganat következtében jelentkezhet. A személy továbbra is képes lesz az anyanyelvén kommunikálni, ám az akcentusa annyira megváltozik, hogy a körülötte élők azt hiszik, hogy idegen akcentussal beszél.

   Maga a rendellenesség nem életveszélyes, de az ebben szenvedő emberek gyakran mély depresszióba zuhannak, mivel nagyon idegennek érzik magukat tőle még a saját országukban is, arról nem is beszélve, hogy gyakran kinevetik és félreértik őket ezért.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

6 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.