HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

12 érdekes tény az amishok életéről, ami felforgatja a világképedet

Nem fizetnek adót, és nem is vesznek igénybe semmilyen szociális támogatást.

  Nem csoda, hogy vannak olyan közösségek a világban, amik belefáradtak az őket körülvevő világba, és igyekeznek elkülönülni, és másoktól távol élni az életüket. Az egyik legismertebb ilyen közösség az amish, mely különleges kultúrájáról és egyedi világnézetéről ismert.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy egy kicsit jobban megismerkedünk az amishok életével, és megosztunk veletek néhány olyan érdekes tényt és információt az életükről, amit valószínűleg sokan nem tudtak korábban.

  1. 1

   3f33fa890efbbf012b76897feae03fc2.jpg

   Az amishok anabaptisták, vagyis protestánsok, akik ma tudatosan elfogadják a keresztséget. A közösség eredeti ötlete az volt, hogy tagjainak maximális védelmet nyújtson a külvilág, és úgy általában az erkölcstelenül élő emberekkel szemben.

   A mozgalom a mennonitákkal kezdődött Hollandiában és Németországban, de ma már a legnagyobb közösség az Egyesült Államokban van. A legtöbb település Pennsylvaniában és Ohióban található. Az amishok száma ráadásul napról-napra növekszik, ugyanis minden családban öt vagy még annál is több gyermek születik.

  2. 2

   bed17af3434a570b2352899444109553.png.jpeg

   Az amishok fő jellemzője a modern társadalom és a modern technológia minden előnyének elutasítása. Mezőgazdasággal és gazdálkodással foglalkoznak, önállóan létrehozva mindent, ami az élethez szükséges. Ennek megfelelően nem fizetnek adót és nem is kapnak szociális támogatást. Egyik amish sem fog egészségügyi ellátást vagy nyugdíjat igénybe venni.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3

   bf8d4de68a0fe01ed78ef70586e06d66.jpg

   A klasszikus amishok élete az „Ordnung”-on alapul – ez a keresztény parancsolatok és a Biblia szokatlan értelmezése. Az „Ordnung” mindent meghatároz – a kalapokat, a ruházat színét és stílusát, még a férfi kalap karimájának szélességét is.

  4. 4

   7856555aada0fe090867737264617777.jpg

   Egy amish nem vezethet autót, csak lovaskocsit. Az amish otthonokban nincs háztartási gép, villany vagy internet. Így éltek régen az őseink, és pontosan így élnek most az amishok is.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5

   75173dcbbcc79f7eef94bdd0feba7e88.jpg

   A közösségek tagjai között azért persze lehet találkozni kevésbé ortodoxokkal is. Előfordul olykor, hogy a tagok megszegnek néhány szabályt, például többé kevésbé korszerű felszereléseket használnak a farmon, sőt még akár telefonfülkét is használnak. A többi szabályt azonban betartják. Mellesleg ők megrögzött pacifisták, elítélnek minden erőszakos megnyilvánulást.

  6. 6

   78d49cb16264b52959dbe1809776b296.jpg

   A közösség alapelve a hiúság és az egyenlőség hiánya. Ruházatuk a létező legegyszerűbb stílusú és tompa árnyalatú. Persze házilag készített. Semmi ékszer, nincs hajvágás vagy smink. Házasságkötés után a férfiak abbahagyják a szakálluk borotválását. Érdekes módon az amishok fennállása alatt az öltözködési stílusuk semmit sem változott. Ezenkívül nem játszanak hangszereken, mivel ez az önkifejezés egy módja, ez pedig a büszkeség, illetve felsőbbrendűség érzését válthatja ki.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.