HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

11 misztikus festmény, amiket nem olyan egyszerű megmagyarázni

Ezek a festmények jóval többek annál, mint aminek első ránézésre látszanak.

  A nagy művészek jól ismert munkái között vannak olyan „ördögi festmények” is, amikről nem könnyű levenni a szemünket. Bár látszólag semmi szörnyű nem történik rajtuk, valamiért mégis libabőrös lesz tőlük az ember. Mindez annak köszönhető, hogy a tehetséges festők rendkívül ügyesen tudnak játszani az érzelmeinkkel: szándékosan sértik meg az arányokat és kísérleteznek a szögekkel, vagy épp adnak hozzá olyan részleteket a festményekhez, amikkel enyhe szorongást keltenek a nézőkben.

  HIRDETÉS

  Olykor a festmények titokzatos története az, ami erősen befolyásolja, hogy miként is tekintenek rájuk az emberek. A Liked.hu-nál most olyan lenyűgöző festményeket gyűjtöttünk össze, amik különféle okokból kifolyólag rémítik halálra a nézőt.

  11 Ivan Kramskoy: Somnambulant (1871)

  Titokzatos festmények 020.jpg
  © Сомнамбула / Иван Николаевич Крамской / Wikimedia Commons

  A „Somnambulant”, vagy az eredeti orosz címén „Сомнамбула” című festmény Ivan Kramskoy művész alkotása, melyet 1871-ben festett. A kép egy fiatal nőt ábrázol, aki elmerülten sétál egy éjszakai város utcáin, miközben aluszik.

  Annak ellenére, hogy a festmény egy nagyon híres műalkotás, a „Somnambulant” titokzatos maradt a művészettörténészek számára, több okból is kifolyólag. Először is, Ivan Kramskoy maga nem adott semmilyen részletes magyarázatot a festményről. Nem voltak feljegyzései vagy levelei, amelyek segítettek volna megérteni a kép mögötti jelentést. Ennek eredményeként sok elmélet és magyarázat kering a festményről, de egyik sem teljesen biztos.

  Másodszor, a kép általános hangulata titokzatos, sötét és misztikus. Az utca, amelyen sétál, homályos és halvány, ami azt sugallja, hogy valami nyugtalanító történik. Végül pedig a képen látható nő olyan állapotban van, amelyet általában nem szoktunk látni. A somnambulizmus (álomjárás) ritka állapot, amikor valaki alvás közben sétál és tevékenységeket végez anélkül, hogy tudna róla. Ez a tény önmagában is rejtélyessé teszi a képet. Összességében tehát a „Somnambulant” egy rendkívül titokzatos festmény maradt mind a mai napig, és továbbra is sokat vitatkoznak a mögötte álló jelentésről és üzenetről.

  10 Henry John Stock: A pale and glimmering light appeared before him (1879)

  Titokzatos festmények 019.jpg
  © A pale and glimmering light appeared before him / Henry John Stock / Christie’s / Wikimedia Commons

  A brit festő által készített hátborzongató hangulatú akvarell festménye egy jelenetet illusztrál a Carl Theodor Körner „A hárfa” című művéből. A történet egy ifjú pár, Edward és Josephine szerelmi történetéről szól, akik szeretnek esténként fuvolázni és hárfázni. Azonban boldogságuk rövid életű, mert Josephine megbetegszik és Edward megözvegyül.

  Edward bánatában megőrzi a szobát úgy, ahogy Josephine hagyta, és amkor egy éjszaka belép oda, hogy eljátssza a kedvenc fuvola dallamát, hirtelen megjelenik halvány szellemként a kedvese, a hárfa pedig magától kezd játszani. Ezt a pillanatot ábrázolja a festő.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9 Alekszej Szavraszov: Autumn forest. Kuntsevo. Damn place. (1872)

  Titokzatos festmények 018.jpg
  © Осенний лес. Кунцево. Проклятое место / Алексей Кондратьевич Саврасов / Wikimedia Commons

  A festmény egy olyan helyet ábrázol, amely Moszkva nyugati részén található. A művész annak az okát szerette volna megérteni, hogy miért nevezik „elátkozottnak” ezt a helyet, ezért útnak indult Kuntsevo felé.

  Kuntsevohoz kapcsolódik néhány legenda. Az egyik ilyen szerint ezen a területen állt egy templom, amely egy éjszaka során egyszerűen eltűnt a föld színéről. A másik ilyen szerint a településhez közeli patakmedrekben még ma is számos „ördögujjnak” nevezett kövület – belemnit – található. A művész erről a holt mocsaras helyről alkotott benyomását tükrözte vissza a képen.

  8 Henry Fuseli: A rémálom (1790)

  Titokzatos festmények 017.jpg
  ©  
  The Nightmare / Henry Fuseli / Directmedia / Wikimedia Commons

  Ez egy négy hasonló festményből álló sorozat. Egy elmélet szerint a művész az alvási paralízisből merített ihletet. Fuseli felfedezte, hogy ezek az élmények kapcsolódnak bizonyos folklór hiedelmekhez, mint például a germán tündérmesék a démonokról és boszorkányokról, akik meglátogatták az egyedül alvó embereket. Ezért Új-Fundlandban az alvásparalízist „az öreg boszorkány szindrómájának” nevezik.

  Érdekes, hogy ez a festmény hatással lehetett Mary Shelley-re, és arra inspirálta őt, hogy megírja a Frankenstein című regény egyik jelenetét. Edgar Allan Poe is említette a festőt „Az Usher-ház vége” című novellájában. Ott a hős összehasonlítja a házban lévő képet Füseli munkájával, és azt mondja: „Fokozatosan fékezhetetlen remegés fogta el a testemet; és végül egy teljesen indokolatlan szorongás ült a szívemben.”

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  7 William Waterhouse: The Lady of Shalott (1888)

  Titokzatos festmények 016.jpg
  ©  
  The Lady of Shalott / John William Waterhouse / Tate, London, 2011 / Wikimedia Commons

  Waterhouse festményét Alfred Tennyson „The Lady of Shalott” című költeménye ihlette. A vers egy lány történetét meséli el, akit elátkoznak és egy toronyban ragad, ahol örökké egy hosszú vászont sző. Tilos elhagynia a tornyot, még az ablakon sem nézhet ki. A szobájában azonban mindig lók egy hatalmas tükör, amely visszatükrözi a környező világot. Egy nap meglátja, ahogy Sir Lancelot éppen lovagol, ezért odaszalad az ablakhoz, hogy megnézze. Ebben a pillanatban beteljesedik az átok, szétfoszlik a vászon és megreped a tükör.

  A hősnő ebben a pillanatban rádöbben, hogy mekkora hibát követett el, ezért elmenekül a toronyból. A folyó partján talál egy csónakot, és elindul vele a folyó mentén, miközben egy szomorú dalt énekel. Waterhouse ezt a pillanatot ábrázolja. A lány előre látja a sorsát, és tudja, hogy nem vár rá sem boldogság, sem szerelem az életben.

  6 Marianne Stokes: A halál és a lányka (1908)

  Titokzatos festmények 015.jpg
  ©  A halál és a lányka / Marianne Stokes / Rama, Cc-by-sa-2.0-fr / Wikimedia Commons

  A képen egy sötét angyal látható, aki női alakban jelenik meg, és elbeszélget egy fiatal lánygyermekkel. A pislákoló lámpás, a beteg leányt ölelő szárny és a lehullott virágok egyértelművé teszik, hogy milyen események fognak történni ezután. Egyúttal ezek adják ennek a képnek a maga keserű, csendes borzalmát.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.