11 hétköznapi dolog, aminek a célját általában nem ismerik az emberek


Számtalan dolog vesz bennünket körül a mindennapi életünkben, és ezek többségét teljesen megszokottnak tartjuk, noha sok esetben nem is igazán értjük, hogy mi a céljuk pontosan. Tudod például, hogy miért lyukasak a fánkok? Van ötleted, hogy mire szolgál a bekarikázott „R” betű a leghíresebb világmárkák logóiban?

HIRDETÉS

Nem baj ha nem, a Liked.hu-nál ugyanis most úgy döntöttünk, hogy bemutatunk néhány ilyen dolgot, amik a legnagyobb meglepetést okozták számunkra.

 1. 1 Miért van lyuk a fánkokban?

  b545e55f86a7dba7c13be641eb

  Ez a nagyvárosokban elterjedt desszert valójában már több száz éves. Ma már a pékek bármilyen formában és méretben képesek elkészíteni, de nem volt ez mindig így. Kezdetben nehéz volt ugyanis elérni, hogy a fánkok közepe is jól átsüljön, ezért jobb híján a cukrászok elkezdtek lyukas édességeket készíteni, hogy elkerüljék a középen nyersen maradt tésztából fakadó problémákat.

 2. 2 Miért vannak kis pontok az autók szélvédőjén?

  4b649c50358d3d296c76a8b80c

  Ezek az apró pontok általában szimmetrikusan helyezkednek el a szélvédő szélei mentén. Kerámiafestékből készítik őket, és több funkciójuk is van. Egyrészt megvédik a szélvédőt tartó ragasztót a káros UV-sugárzástól, másrészt ezek a kis pontok kevésbé láthatóvá teszik a leggyakrabban a szélvédő széleinél felhalmozódó szennyeződéseket.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Mire használták a napszemüvegeket?

  747e915fcfbfcd0b2f3ef6c49d

  Napjainkban teljesen egyértelmű, hogy mire: pontosan arra, amit a neve is sugall. Nem feltétlenül volt ez azonban mindig így. Kevesen tudják, de már a 12. századi Kínában is használtak "napszemüvegeket". Ekkoriban a kínai bírák között volt népszerű, akik így rejtették el az érzelmeiket a tanúk elől.

  Egyébként a sarkvidéki népek között is népszerűek voltak a napszemüvegek, vagy azok elődjei, mivel meg kellett valamivel védeniük a szemüket a havon visszatükröződő vakító *javítva fénysugaraktól.

 4. 4 Margó a füzetekben.

  7bf5cd5d5e8047eaeb869e1463

  Az ókorban a füzetek és könyvek folyamatos veszélynek voltak kitéve a patkányok, egerek és egyéb rágcsálók vagy rovarok miatt, akik imádták lerágni az oldalak szélét. Azért, hogy ez ne járhasson tartalomvesztéssel, az emberek elkezdtek margót hagyni kétoldalt, hogy a rágcsálók ne juthassanak hozzá a fontos információkhoz.

 5. 5 Miért vannak mélyedések a golflabdákon?

  ea8fcc5c218d8e604591dc54d1

  A golflabdák kezdetben teljesen simák voltak. Idővel azonban a sportág szerelmesei rájöttek, hogy jobb kopott labdával játszani. Ebből kifolyólag ugyanazokat a labdákat használták hosszú éveken keresztül, míg a golflabdák gyártói rá nem jöttek a játékosok igényeire, melynek okán mélyedésekkel teli labdákat kezdtek gyártani, amik így sokkal jobban repültek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Övtartó a kabátok hátulján.

  0ce29757c9ab0979502ae45d21

  Sok mai kabát és pulóver hátulján még mindig ilyen övtartók találhatók. Az övtartók valójában néhány évszázaddal ezelőtt jelentek meg a katonai kabátokon. Akkoriban a katonai kabátokat egy méretben gyártották és olyan nagyok voltak, hogy sok esetben a katonáknak egy övvel kellett összefogniuk a derekukon.

  Ezek a kabátok egyébként a méretükből fakadóan többfunkciósak voltak, az övet kiszedve belőlük ugyanis remek takaróként funkcionáltak éjszaka.

 7. 7 Miért van apró lyuk a lakatokon?

  86426c568ab3b6a6b0bc55df98

  Általában amikor egy lakat elhasználódik és rozsdásodni kezd, egyszerűen újat vásárolunk. Kevesen tudják azonban, hogy épp ennek a megelőzésére találták ki ezeket az apró lyukakat, amikbe a befecskendezett kenőanyaggal jócskán megnövelhető a lakatok élettartama.

 8. 8 Miért vannak gyűrűk a fülhallgatók csatlakozóján?

  02f1615b9eaca847f0e3b59c7e

  Valószínűleg észrevettétek már, hogy a fülhallgatók csatlakozóján legalább 2, de jobb esetben 3 gyűrű található. Ezek nem a szépség kedvéért kerülnek oda, valójában minden ilyen gyűrű különválasztja a csatlakozó különböző részeit: az egyik rész a mikrofonért, a másik a földelésért, a harmadik a bal, a negyedik pedig a jobb hangszóróért felelős.

  A 2 gyűrűs csatlakozó értelemszerűen csak 3 részre osztódik, így annak általában nem sztereó, csak mono hangzása van.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 9 Miért hullámosak az érmék szélei?

  57dae1504c94373a423f16ceba

  Valószínűleg nem is gondolnád, hogy miért hozták létre először a barázdált szélű érméket. A 16. század elején kezdték el ezeket gyártani, amikor a csalók gyakran lecsiszolták az érmék széleit, hogy a maradékból aztán új érméket hozzanak létre. Az ilyen hamisítványok megakadályozása végett találták ki a barázdált szélű érméket, hogy azonnal észrevehető legyen, ha valaki megcsiszolta a szélüket. Az idők aztán teltek, de a hagyomány még ma is sok érme esetében megmaradt.

 10. 10 Mire szolgál a köröm kutikulája?

  4a8ea956198d59d2f95f09f194

  Ha kicsit is figyelsz a kezeidre, akkor biztosan te is láttad már ezeket a körömágynál található lenövéseket. Sokan mindent megtesznek azért, hogy megszabaduljanak tőlük, mert nem tartják esztétikusnak, ahogy ránőnek a körömre, pedig valójában fontos funkciót látnak el.

  Ez a vékony, körömre nőtt bőrcsík védi meg ugyanis a körmöket a fertőzéstől. Ha ezt leszedjük, akkor egyenes utat nyitunk vele a körmünkhöz a gombáknak és baktériumoknak.

 11. 11 Mit jelent az ® szimbólum?

  ca3ae058de9c8961e703d4464b

  A világmárkák logóiban szinte kivétel nélkül találkozhatunk ezekkel a bekarikázott R betűkkel, melyek azt jelentik, hogy az adott védjegyet hivatalosan is bejegyezte az Egyesült Államok Szabadalmi és Védjegyhivatala. Ez a hivatal nemcsak engedélyt ad a márkáknak arra, hogy a termékeiken feltüntessék az ® szimbólumot, de jogi úton is fellépnek bárki ellen, ha engedély nélkül használják ezeket a márkaneveket.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
14
4 hozzászólás, 14 pont

Szólj hozzá!

4 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A "fakító" szóval mit akart kifejezni a Liked.hu Kölcseyje?Mert ilyen szó nem létezik. Jó lenne, ha legalább általános iskolás szinten tudnának írni az oldal készítői.
  • Itt nem volt az. De tisztelet a liked szerzőinek, mert jaítani szokták, amit elrontanak! Ez ritkaság! 
 • 8. "A 2 gyűrűs csatlakozó értelemszerűen csak 3 részre osztódik, így annak általában nem sztereó, csak mono hangzása van." - 3: sztereo+mikrofon, vagy sztereo+segédfunkciók(hangerő, léptetés,...), 2: sztereo, 1: mono
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!