HIRDETÉS

10 titkos építmény a Szovjetunióból, amit mára teljesen visszavett a természet


A szovjetek számos nagyszabású projektet vittek véghez – vagy legalábbis próbáltak meg véghez vinni – a hidegháború idején. Ezek egy része azonban mára teljesen elhagyatott, és üresen állva várják, hogy napról-napra szépen lassan leamortizálja őket a természet.

HIRDETÉS

Cikkünkben most 10 olyan titkos szovjet projektet gyűjtöttünk össze, melyek a maguk módján páratlannak számítottak az építésük idején, ám mára már a kutya sem törődik velük.

 1. 1 Duga radar


  Az Ukrajnában, Csernobil szomszédságában található radarkomplexum 200 ezer tonna fémből készült. Az 1985-ben befejezett építmény teljesen egyedi volt ekkoriban, és 10 évig sugározta 40 millió Wattos erősségű rövidhullámait Moszkva az Egyesült Államok felé. Washington szerint a Kreml ezzel próbálta agykontroll alatt tartani őket, a Szovjetek szerint viszont az interkontinentális ballisztikus rakéták vezérléséhez és az amerikai rakéták észleléséhez használták.

 2. 2 Ionoszféra Kutatóállomás


  Az alaszkai székhelyű amerikai HAARP kutatóintézet riválisaként hozták létre, az ukrajnai Kharkiv város szomszédságában. A szovjetek ezzel űrfizikai, kísérleti és elméleti vizsgálatokat végeztek a Föld közeli űrben.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Krími atomerőmű


  Az atomerőmű építése 1974-ben kezdődött, de 1987-ben átmenetileg (később örökre) le is állították. Az építkezés 1987-es felfüggesztésekor az 1. sz. blokk 80%-os, a 2. sz. blokk 18%-os készültségi állapotban volt. Két év múlva, 1989-ben döntés született a terv elvetéséről és az építkezés végleges leállításáról.

  Ennek oka a csernobili atomerőmű tragédia volt. Hatalmas érvágás volt ez a szovjeteknek, az erőművet ugyanis úgy tervezték, hogy ez lássa el árammal az egész Krím-félsziget.

  Kis érdekesség: 1995–1999 között a turbinák számára megépített gépteremben diszkó működött.

 4. 4 Katonai roncstemetők


  A volt Szovjetunió országainak a területén számos ún. „katonai roncstemető” volt, ám ezek többségét mára elbontották. Az egyik legismertebb és legnagyobb a Csernobil közelében lévő temető, ahol a mentés során használt súlyosan sugárszennyezett járműveket tárolják, amik még ma is életveszélyesek.

  Érdekesség: 2016-ban több száz radioaktív harckocsi tűnt el ebből a temetőből.

 5. 5 Objektum №221


  A felszínen csak egy álcaként használható épület látható, amiben nincs semmi érdekes. A valódi érdekesség a föld mélyén található: itt ugyanis számos bunker és egy összetett alagúthálózat is található. A Szevasztopol város közelében lévő alagútrendszert 10 ezer katona használta a hidegháború idején, ahol tartalék parancsnoki központként szolgált volna egy esetleges nukleáris háború esetén.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Buran


  A Buran egy szovjet űrrepülőgép, amit Gleb Lozino-Lozinszkij vezetésével az amerikai Space Shuttle mintájára fejlesztettek ki az 1980-as években az NPO Molnyija vállalatnál. Csupán egyetlen teljes példánya készült el, amely személyzet nélküli próbarepülést hajtott végre 1988. november 15-én, azután nem repült többet. Mivel a rendszer fenntartása drága volt, 1992-ben leállították a programot.

 7. 7 R–12 Dvina rakétarendszer


  1964-ben a fehérorosz Pasztaviban hozták létre ezt a rakéta-bunkert. Az R–12 Dvina egy szovjet közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta, amelyet a hidegháború idején fejlesztettek ki és telepítettek. A robbanófejjel felszerelt rakéta feladata egy Nyugat-Európa elleni szovjet támadás esetén a stratégiai célok pusztítása lett volna. Az R–12 rakéták kubai telepítése vezetett az 1962-es kubai rakétaválsághoz. Hordozórakétaként használt változata a Koszmosz–2.

 8. 8 Luny osztályú ekranoplán


  A 903 Luny tervszámú ekranoplánt a Rosztyiszlav Alekszejev irányítása alatt álló, szárnyashajókkal foglalkozó CKB SZPK tervezőirodában fejlesztették ki az 1980-as évek elején Vlagyimir Kirillovih főkonstruktőr vezetésével, majd 1987-től állt hadrendben a Szovjet Haditengerészetnél, később pedig az Orosz Haditengerészetnél az 1990‑es évek végéig.

  Nagyméretű, de kis oldalviszonyú szárnyainak határfelületi hatását kihasználva volt képes vízfelszín-közeli repülésre. Hasonló kinézetük ellenére az ekranoplánok nem repülőgépek, nem hidroplánok, nem légpárnás vagy szárnyashajók; a határfelületi hatás egy teljesen külön technológia. A Nemzetközi Tengerészeti Szervezet a tengeri hajókhoz sorolja ezeket a járműveket. A Luny nevet az orosz kékes rétihéjáról kapta.

  A felszíni hajók elleni rakétahordozó csapásmérő eszköznek szánták. Eredetileg nyolc egység megépítését tervezték, de a pénzügyi háttér hiánya, valamint a korlátozott katonai használhatósága miatt csak egy darabot fejeztek be. A hajó gyenge légvédelmi fegyverzete és nagy nagy mérete erős légi ellentevékenység esetén sérülékennyé tette.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 9 Szupermély fúrás a Kola-félszigeten


  A szupermély fúrás a Kola-félszigeten a Szovjetunió egy tudományos kutató mélyfúrása volt. Az eredeti terv szerint a mélyfúrással 15 000 m mélységet akartak elérni, ezzel átfúrták volna a földkérget és a földköpenyt határoló Mohorovičić-felületet. A fúrás helyét a Murmanszki területen fekvő Zapoljarnij várostól 10 km-re nyugatra jelölték ki, ugyanis a mérések szerint itt volt a Mohorovičić-felület legkisebb mélységben. A fúrást 1970. május 24-én kezdték meg a Kola-félszigeten először az Uralmas-4E, majd az Uralmas-15000 típusú fúrótoronnyal.

  Több fúrólyukat mélyítettek a központi lyuk elágaztatásásval. Az SzG-3 jelű legmélyebb fúrás 1989-ben elérte a 12 261 méter mélységet és 2008-ig is ez volt a legmélyebb fúrólyuk. Jelenleg a leghosszabb fúrólyuk, melyet valaha is mélyítettek, a 12 290 méter mély Maersk BD-04A olajkút Al-Shaheennál Katarban.

 10. 10 Titkos szovjet szellemváros


  A Szovjetunióból visszamaradt Kłomino ma Lengyelország egyetlen hivatalos szellemvárosa, ami azt jelenti, hogy bár a település nyilvántartásba van véve, mégsem lakik benne senki. A szovjetek 1945-ben foglalták el a várost, majd fél évszázaddal később, a vasfüggöny lehullása után örökre elhagyták az épületeket.

  Innentől az egész város lengyel állami tulajdonba került, és noha többször is próbáltak a városra vevőt találni az évek során, Kłomino mégsem kelt el sohasem, így üresen áll.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
16
3 hozzászólás, 16 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!