HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

10 tény a balkezes emberekről, amiket a tudomány megerősített, és amelyeket valószínűleg nem tudtál

A balkezes emberek fantasztikusak!

  Az ókorban minden ösztönös, bal kézzel végzett tevékenység (például evés, rajzolás, gesztikulálás, rázás vagy akár labdadobás) elég rossz hírnévnek örvendett, és furcsának vagy akár gonosznak is tekinthették az emberek. Szerencsére az idők megváltoztak, és kutatások folytak annak feltárására, hogy mi áll a testünk egyik vagy másik oldalának túlzó használata mögött, ami egyre érdekesebbé teszi ezt a témát.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu csapata szeretne megosztani veletek néhány érdekességet, amikből kiderül, hogy a balkezesség jóval több annál, mintsem hogy melyik kezünkkel írunk egy papírlapra. És ne hagyd ki a cikk végén található bónuszt sem, amit kifejezetten neked készítettünk.

  10 A világon minden tizedik ember balkezes

  Balkezes emberek tények 020

  2020 áprilisában jelent meg az egyik legambiciózusabb tanulmány a balkezességről, melyből kiderült, hogy a világon az emberek legalább 10,6%-a, azaz minden tizedik ember ezzel a tulajdonsággal születik.

  A tartomány 9,3% és 18% között mozog, de ez régiónként eltérő. Egyes kultúrákban azonban ezt a genetikai tulajdonságot még mindig a gonoszsággal kapcsolatos ősi elképzelésekhez kapcsolják, a balkezeseket baljósnak bélyegzik, és mindent megtesznek, hogy a gyermekek már fiatal korban kifejlesszék ezt a bennük lappangó természetes hajlamot.

  9 A balkezesek valójában okosabbak

  Balkezes emberek tények 019

  Bár egyesek számára ez továbbra is csak mítosz, azt lehet mondani, hogy ez sokkal inkább a valóság. Pakisztánban különböző oktatási szinteken tanuló diákok bevonásával végeztek egy tanulmányt, hogy megerősítsék vagy megcáfolják ezt az elképzelést. Ebben a csoportban a résztvevők 50%-a jobbkezes volt, a másik fele pedig balkezes.

  A tesztek elvégzése után megállapították, hogy a résztvevők iskolai végzettségétől függetlenül azok, akiknek a domináns keze a bal volt, jobb szellemi képességeket mutattak, és az esetek többségében jobb tanulmányi eredményeket is értek el.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8 A balkezesek elméje rugalmasabb

  Balkezes emberek tények 018

  Úgy gondolják, hogy a domináns kéz kialakulása azzal az agyféltekével függ össze, amelyet mi emberek a leginkább fejlesztünk (a jobbkezesek a bal féltekét, a balkezesek pedig a jobbat használják). Ez valójában csak egy általános tévhit, és nem feltétlenül fedi a valóságot.

  Az L.A. Times szerint a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen (UCLA) végzett agykutatás arra a következtetésre jutott, hogy a balkezesek agya egy kicsit másképp működik. Míg a jobbkezesek főként a bal féltekét használják, addig azok, akiknek a bal keze a domináns, hajlamosak mindkét féltekét egyszerre használni, így az agyuk szimmetrikusan működik, ami sokoldalúbbá teszi az elméjüket.

  7 A balkezesség magasabb szintű készségekkel jár együtt

  Balkezes emberek tények 017

  A balkezeseknél az a vicces, hogy a más domináns kéz jobbá teszi őket a versenyszerű tevékenységekben (például a szemtől-szemben való küzdelemben). A jobbkezesek ugyanis olyan emberekkel és eszközökkel szoktak gyakorolni, amik nem jelentenek kihívást a képességeiknek.

  A mindennapi életben azonban a balkezesek főként olyan eszközökkel találkoznak, amiket eredetileg jobb kézzel való használatra terveztek, és olyan emberekkel kell együtt élniük, akiknek az ellenkező kezük a domináns, ami lehetővé teszi számukra, hogy mindkét oldalon egyformán magas cselekvési képességeket fejlesszenek ki, így könnyen fizikai előnyre tesznek szert a jobbkezesekkel szemben.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 A balkezesség a génekben van

  Balkezes emberek tények 016

  Az, hogy egy baba bal- vagy jobbkezesnek születik-e, genetikai kérdés, és nem csak egy, hanem a DNS-ünk több mint 40 különféle aspektusa az, ami meghatározza, hogy a világ felfedezése során már egészen kicsi korunktól kezdve az egyik vagy a másik kezünket részesítjük előnyben.

  Ha az egyik szülő balkezes, az szintén jelentősen növeli annak a valószínűségét, hogy a születendő gyermek is ezzel a tulajdonsággal születik. Azonban nemcsak a genetika, hanem a környezet és a terhesség alatti ingerek is hozzájárulnak ahhoz, hogy bal- vagy jobbkezesnek születik egy kisbaba.

  5 Több a balkezes férfi, mint a nő

  Balkezes emberek tények 015

  Több jobbkezes van a Földön, mint balkezes, de a balkezesség világát a férfi nem uralja, mivel egy tanulmány szerint a férfiaknál 23%-kal nagyobb valószínűséggel alakul ki ez a tulajdonság, mint a nőknél. Ez azt jelenti, hogy míg a férfiak 13%-a balkezes, addig a nőknél ez a szám csak 9%.

  Még a jobbkezesek körében is a férfiaknál fejlődik ki nagyobb valószínűséggel másodlagosan a bal kéz, míg a jobb- és balkezes nőknél alig van „többkezűség”.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.