HIRDETÉS
Érdekességek

10+ megdöbbentő változás Észak- és Dél-Koreában, a szétválásuk óta eltelt 70 év alatt

Koreai szakemberek szerint „mindenki szeret Észak-Koreáról beszélni, mert bármit mondhat”. Ez tulajdonképpen igaz. Az olyan hírek ugyanis, mint a „Kim Dzsongun maga lőtte le az egyik miniszterét” vagy hogy „bejelentette, hogy az űrhajósai sikeresen landoltak a Napon”, egyszerűen nem ellenőrizhetők.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most megpróbáljuk megmutatni, hogy mennyit változott a koreai emberek élete a két ország szétválása óta eltelt 72 év alatt, illetve, hogy mennyiben különböznek a mindennapjaik.

  1. 13 Phenjan vs. Szöul

   Phenjan vs. Szoul

   Felülről nézve mindkét város hatalmas metropolisz benyomását kelti. Phenjan toronyházai gyakorlatilag nem sok mindenben különböznek a Szöulban találhatókkal.

  2. 12 Általános nézet

   Altalanos nezet

   Hasonló a helyzet a két várost elválasztó folyóval is. A szöuli hidaknak azonban van egy tragikus hátrányuk a phenjaniakkal szemben, mégpedig, hogy itt követik el az öngyilkosságok nagy részét a dél-koreai emberek. Ez egyébként azért történik, mert a déli országban olyan magas a társadalmi verseny, hogy csak két cél van: az önmegvalósítás és a siker, ezért, ha valakinek ez nem sikerül, nagyon nehezen viseli.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 11 Központi negyedek

   Kozponti negyedek

   Így néznek ki az üzleti negyedek a két ország fővárosában.

  4. 10 Külvárosok

   Kulvaros

   És ezek a külvárosok. Érdekes módon az északiak nem fizetnek adót a kommunális szolgáltatásokért, és a házasság után ingyenes lakásokat kapnak az államtól, míg délen egy kis lakás ára átlagosan körülbelül 180 ezer dollár.

  5. 9 Divat

   Divat

   Az észak-koreai divatról sok furcsa információ kering az interneten, mint például, hogy a nők nem viselhetnek nadrágot, és csak bizonyos frizurák közül lehet választani. Ettől függetlenül náluk is vannak divatos ruhák, melyek általában csak a gazdag koreaiak számára elérhetők, míg az ország nagy része az olcsóbb, kínai árusoktól szerzi be a ruhákat. Észak-Korea egyébként körülbelül 50 évvel le van maradva Dél-Korea divatjától, amit egyébként a világ egyik legstílusosabb országának tartanak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 8 Oktatás

   Oktatas

   Az észak-koreai oktatás egy előkészítő és tíz kötelező tanévből áll. Aztán a zsenik és a kiemelkedő hallgatók egyetemeken folytatják tanulmányaikat, a többiek pedig munkába állnak. Az iskolákban a nyugati irodalmat és történelmet is tanítják. Bár a nyugati életmód példájaként gyakran afrikai országokat használnak.

   Dél-Koreában ezzel szemben 12 évig tanulnak a diákok, az ország egyetemei pedig a világ legjobb egyetemei között vannak, és a világ minden táján élő tudósok is arról álmodoznak, hogy egyszer itt dolgozhassanak majd.

  7. 7 Munka

   Munka

   A koreaiak majdnem ugyanúgy töltik a munkaszüneteiket, ez a két ország szétválása óta eltelt több mint 70 évben sem sokat változott. Észak-Koreában az átlagfizetés körülbelül 3 dollár, és az ételeket kuponok alapján osztják szét az emberek között. A déli átlagfizetés körülbelül ezerszer nagyobb.

  8. 6 Kultúra

   Kultura

   A dél-koreai kultúra olyan jelenségei, mint például a K-pop, egyenesen sokkolja az északról érkezett menekülteket. Dél-Korea egyébként 3 hónapos tanfolyamot kínál minden hozzájuk menekült észak-koreai számára, hogy ezzel segítse őket alkalmazkodni a modern világ mindennapjaihoz.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 5 Étel

   Etel

   Észak-Koreában nincs éhínség , de a gyümölcsök és zöldségek hiánya figyelemre méltó, mivel mindenki csak almát és káposztát fogyaszt. Szintén figyelemre méltó a fehérjebevitel hiánya, egyes elméletek szerint ezért van az, hogy az északiak alacsonyabbak, mint a déliek. Fehérjeforrásként Észak-Koreában az emberek általában békákat és teknősöket esznek, míg Dél-Koreában a hagyományos ételek mellett az európai gasztronómia is megtalálható.

  10. 4 Közlekedés

   Kozlekedes

   Egy mítosz szerint Phenjanban csak 3 metróállomás van, és ezeket is csak arra használják, hogy a külföldieket utaztassák rajta. Ez azonban hazugság. Az észak-koreai metró egy évvel idősebb, mint a dél-koreai, és bárki használhatja.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS

   Észak-Koreában lehetetlen autót vásárolni. A gépkocsikat itt a munkában elért sikerek jutalmazására használják, vagy munka célból adják oda valakinek. Az emberek ezért kerékpárt és tömegközlekedést használnak helyette.

  11. 3 Elektronikus eszközök

   Elektronikus eszkozok

   Észak-Koreának saját elektronikus eszközei vannak, például saját logós tévék, laptopok és okostelefonok. Ezeket általában Kínában gyártják, majd észak-koreai logókat nyomnak rájuk. Természetesen nem mindenki engedheti meg magának, hogy ilyen készülékeket vegyen.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 2 Szabadidő

   Szabadido

   Igen, ez igaz: Észak-Koreában is vannak golfpályák, bár a közönséges lakosok nem játsszák ezt a sportot, valószínűleg a többségük azt sem tudja, mi az a golf.

   Mindenki tudja azonban, hogy mi az a vízi park.

  13. 1 Következtetés

   Kovetkeztetes

   Annak ellenére, hogy Észak-Korea meglehetősen elszigetelt ország, nem kell mindent elhinni, amit róla mondanak. Például az interneten népszerű "műholdas fotó", ami azt mutatja, hogy Dél-Koreához képes Észak-Korea tulajdonképpen egy fekete folt, valójában utólagos retusálás miatt lett ennyire kontrasztos.

   Végezetül nézd meg a híres észak-koreai romantikus vígjáték, a "Kim elvtárs elrepül" című film előzetesét. Ez biztosan megváltoztatja az országról alkotott elképzelésedet! 😀

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

9 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • De most őszintén, ígérem, köztünk marad: mennyit kaptatok Kiméktől ezért az ajnározó cikkért? Lényegében azt hoztátok ki belőle, hogy Észak-Korea milyen szuper hely... Én nem jártam ott, de egy rokonom igen, és ő azt mesélte, ez a kirakat, amit mutogatnak a látogatóknak, és amit már senki nem hisz el. Ezek szerint rajtatok kívül. 
 • 8,733
  Beszélgetésindító
  Promóciós tartalom. Támogatónk: Kim Dzsong Un.
 • Én is feltettem a kérdést, hogy mennyit fizetett ezért Kim elvtárs, de nem jelentették meg.
 • 80%-ban igaz a cikk!!!Nem olyan “elveszett” ország mint amilyennek sokan beállíják!
 • Igen, bizonyára "remek" hely az északi testvér. Mindössze apróbb szépséghiba, hogy néhány épület csak kartondíszlet, az elérhető fényképek jelentős része beállított propagandafotó, plusz arrafelé az emberek valamiért inkább nyakig felöltözve fürdenek a "nyilvánvalóan tényleg üzemelő" strandon. 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.