HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekInterneten talált dolgok

10+ internetes mítosz, amit mindenki elhitt, de kiderült róla, hogy hazugság

Az álhírek korában nehéz eldönteni, hogy mi igaz és mi nem abból, amit az interneten látunk. Még a legnagyobb és legmegbízhatóbb médiumok is fals vagy ellenőrizetlen információkat közölnek olykor, és bár már számos lehetőség segíti az embereket, hogy szétválasszák az álhíreket a valóságtól, ez még így is sokak számára okoz problémát.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál folyamatosan nyomon követjük a közösségi oldalakon terjedő mítoszokat, és össze is gyűjtöttük az utóbbi évek 10+ legemlékezetesebb fotóját és történetét, melyről utólag derült ki, hogy hazugság.

  1. 1 mítosz: rendellenes méretű meztelencsiga

   dbb22652d29ac0597f34aa2532

   Az interneten hosszú évek óta terjed a horrorsztori, miszerint egy rendellenesen hatalmas csiga látható a képen. Valójában azonban nincs itt semmi rendellenesség, a képen ugyanis egy óriás japán szalamandra látható, ahogy azt a képet feltöltő felhasználó is megjegyezte a bejegyzésében.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 mítosz: Japánban tilos az utcán parkolni

   Japan parkolas

   Az internetezők között sokszor kerül szóba, hogy azért lehet olyan tökéletes képeket készíteni Japánban, mert ott törvény tiltja az utcán történő parkolást. Ez azonban csak részben igaz. Egy 1957-es parkolási törvény értelmében valóban tilos az úttesten történő parkolás, azonban vannak olyan városok és utcák, ahol ezt az erre használatos táblákkal engedélyezték.

   Még egy szórakoztató tény: autóvásárlás előtt a japán lakosoknak bizonyítaniuk kell, hogy van hol parkolniuk a leendő autójukkal, vagyis van saját vagy bérelt parkolóhelye, máskülönben nem engedélyezik számára az autóvásárlást.

  3. 3 mítosz: a repülőgépen született gyermek egész életében ingyen repülhet

   Jogi szempontból mindenképpen bonyolult dolog egy repülőgépen született gyermek élete, mivel minden országban más és más szabályok vonatkoznak az ilyesmire, ráadásul nehéz megállapítani, hogy pontosan hol is tartózkodott a repülőgép a születés pillanatában. Ilyen esetekben a legtöbbször mégis annak az országnak az állampolgára lesz a gyermek, amihez a légitársaság tartozik, vagy az, ahol a gép leszáll.

   A pletykák szerint a légitársaságok örök életen át tartó ingyenes repülést biztosítanak azoknak a gyermekeknek, akik a repülőjükön születtek, ez azonban sajnos csak mítosz. Bár a történelem során tényleg volt néhány ázsiai légitársaság, aki 21 éves korig ingyenes repülést biztosított a gyermekeknek, ezek azonban kivételes esetek voltak.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 4 mítosz: a hegy, ami úgy néz ki, mint egy kutya


   Az internetezők között nagy népszerűségnek örvendett ez a hegy, mely kísértetiesen hasonlított egy kutyára. Valójában azonban csak egy ügyes photoshopról van szó, amit a szerzője is megjegyez a közösségi médiában közzétett kép mellett. Így néz ki az eredeti hegy:

  5. 5 mítosz: vár a sziklán


   Sajnos a gyönyörű kastély, amiben sokan szívesen töltenénk egy hosszú hétvégét, csak egy hamisítvány. Valójában a thaiföldi Ao Pang Nga Nemzeti Parkban található sziklát, és egy németországi kastélyt egyesítettek ezen a retusált képen.

  6. 6 mítosz: ember méretű süngomba


   2021. februárjában vált népszerűvé egy fotó, amin állítólag egy hatalmas, ember méretű süngomba látható, mely egy mocsár közepén nőtt. Ilyen gomba valóban létezik, ám leggyakrabban fákon nő, a mérete pedig ritkán haladja meg a futball labda nagyságot.

   A bejegyzés a következő oldalon folytatódik!

  7. 7 mítosz: a lenyelt rágógumit 7 évig emészti a gyomrunk

   Gyerekként azt hittük, hogy ha lenyelünk egy rágót, akkor az 7 évig emésztődik a gyomrunkban. Ezt a mítoszt gyakran használták az anyukák annak érdekében, hogy a gyermekeiknek ne jusson eszükbe megenni a rágógumit. Természetesen ez nem igaz, sőt: tudományos szempontból nézve a gyomor számára nagyon is könnyű lebontani egy rágógumit.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 8 mítosz: elefántfa az Egyesült-Királyságban

   87ef0b5888be476a66076f8880

   A nyilvánvaló Photoshop ellenére mégis rengetegen elhitték és több millió megosztást kapott a közösségi oldalakon ez a kép, mely állítólag egy fát ábrázol az Egyesült Királyságban, ami elefánt formában növekszik. A képen egyébként valójában egy koszovói kert látható, ami így néz ki a valóságban:

  9. 9 mítosz: ceruzákon mászva színt változtató kaméleon


   Tavaly év végén hódította meg a TikTok-ot ez a videó, melyen egy színes ceruzákon mászó kaméleon látható. A videó közel másfél millió kedvelést gyűjtött össze, pedig valójában csak egy hamisítvány. Az eredeti videót még 2020 júniusában tették közzé az Instagramon, és a feltöltő már akkor hangsúlyozta, hogy egy utólag, videoszerkesztő program segítségével végzett munka eredménye a videóban látottak.

   Bár sokan úgy gondolják, hogy a kaméleonok a környezetüktől függően változtatják a színüket, valójában ez nem így van: az állat hangulatától függ a színe, így kommunikál a külvilággal.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 mítosz: parkban hancúrozó bébizsiráfok


   2020 októberében terjedt el egy videó a Twitteren, amit közel 10 millióan láttak. A felvételen állítólag parkban játszó zsiráfbébik láthatók, ami igaz is, ám ahogy azt az eredeti videó feltöltője is jelezte, az egész felvétel csak egy számítógépes trükk eredménye.

  11. 11 mítosz: a szárazföldön meglepően gyorsan mozgó polip


   Tavaly júliusban vált népszerűvé az interneten ez a videó, melyen egy, a szárazföldön nagyon gyorsan mozgó polip látható. Sajnos azonban a polip nem igazi: az állatot egy katari vizuális effektus művész hozta létre, ahogy azt az eredeti videó mellé írt hashtagek is jól mutatják.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 mítosz: a velencei csatornákat elárasztott flamingók


   Az interneten megjelent fotó szerint Velence csatornáit flamingók árasztották el. Bár Olaszországban tényleg élnek ilyen állatok, nem ekkora számban, és pláne nem ilyen kis helyen. A retusált fotó valójában egy művész, Kristina Makeeva munkája, aki a bejegyzésében többször is hangsúlyozta, hogy a fotó nem valódi.


   Bónusz: nem minden illúzióhoz kell Photoshop. 🙂

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.