HIRDETÉS BEZÁRÁS

10 hihetetlen régészeti lelet, amit teljesen véletlenül fedeztek fel

Szólj hozzá

  A régészek egész életükben maradványok után kutatnak, hogy mi egyre többet és többet tudjunk meg a történelmünkről. Ennek ellenére olykor a valódi nagy felfedezések mégis az olyan átlagemberek nevéhez kötődnek, akik egyáltalán nem is kerestek semmi extrát, csak épp ástak kicsit a kertjükben, vagy gleccsert másztak Ausztriában.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál összegyűjtöttünk néhány olyan izgalmas és történelmi szempontból meglehetősen jelentőségteljes leletet, amit teljesen véletlenül fedeztek fel az emberek.

  1. 10 A gazda, aki egy hatalmas gyapjas mamutra bukkant.

   b27949581a81be90093366637f

   James Bristle gazda és egy barátja épp a szokásos munkájukat végezték, amikor ásás közben valami keménybe botlottak. Kiderült, hogy a kemény tárgy tulajdonképpen egy gyapjas mamut csontvázának darabja, ami 15 ezer ével ezelőtt élt a Földön. Az eset még 2015-ben történ Michigan déli részén, ahol az állat két agyarát és csigolyáit ásták még elő a földből.

   A felfedezés azért is volt jelentőségteljes, mivel teljesen újraírt mindent, amit eddig az első amerikai kontinensen élő emberekről gondoltunk. Az állat maradványait vizsgálva ugyanis a híres mamutszakértő, Daniel Fisher, a Michigani Egyetem tudósa megerősítette, hogy minden bizonnyal emberek ölték meg az állatot, vagyis már sokkal régebb óta élnek emberek az amerikai kontinensen, mint azt korábban gondolták.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 9 A munkás, aki megtalálta I. Childerich frank király kincsét.

   5480705f47a22ee86f84d596ea

   A fenti kép egy pecsétgyűrű, amely I. Childerich frank király kincsének része. Ez a nagy, 27 milliméter átmérőjű aranygyűrű jól mutatja, hogy milyen nagy ujjai voltak I. Childerich frank királynak.

   1653-ban  Adrien Quinquin, egy süketnéma kőműves épp a Tournai-i Saint-Brice templom területén ásott, amikor valami fényes dolgot talált a földben. Ez az aranygyűrű volt az, ami mellett egyébként a féri még száz aranyérmét, patkókat, fáklyát és kardokat is talált.

  3. 8 Grauballei férfi: a különleges múmia.

   064a3a53b4b8b608a7d428a73d

   A munkások egy tőzegmoha lápban dolgoztak éppen, amikor az egyik férfi ásója egy kemény dologba botlott. Kiderült, hogy a Grauballei férfi múmiája volt. A Grauballei férfi különlegessége, hogy a haja és a körme tökéletesen sértetlen volt annak ellenére, hogy a férfi már évszázadok óta halott volt.

   Az oxigénszegény, baktériumoktól mentes tőzegmoha-lápban olyan jó állapotban megmaradt, hogy minden gond nélkül lehetne ujjlenyomatot venni tőle. Szénizotópos kormeghatározás szerint körülbelül 2300 évvel ezelőtt élt, tehát a vaskorban.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 7 Valóban léteztek hobbitok?

   Hobbitok leteztek

   Egy ausztrál és indonéz régészekből álló csapat épp az Ázsiából Ausztráliába irányuló emberi vándorlás bizonyítékait kutatta, amikor váratlanul a hobbitok lehetséges létezésére utaló jelekre bukkantak.

   A kutatócsapat 2003-ban egy női csontvázra bukkant az indonéziai Flores-szigeten található Liang Bua-barlangban. Alaposabb vizsgálatok után kiderült, hogy a nőnek nagyon alacsonynak kellett lennie, valamint szokatlanul kicsi volt az agya. Mai napig nem világos, hogy csak valamilyen deformációval élő emberről van szó, vagy esetleg egy teljesen más faj tagját találták meg a régészek. Még ma is sok kérdés maradt ez ügyben.

  5. 6 Római villa a kertben.

   43421959f9a1fb6d933c944c66

   Luke Irwin brit szőnyegtervező épp a kertjében dolgozó villanyszerelőknek mutatta, hogy hol is kellene elvezetni a kábeleket, amikor váratlan felfedezésre bukkantak. A föld felszíne alatt 45 centiméterrel egy kemény rétegre bukkantak, amiről később kiderült, hogy egy tökéletesen megőrzött ókori római villa padlója.

   A régészek szerint a mozaikdarabokból álló padló felfedezése kulcsfontosságú lelet, ami új adatokat szolgáltathat a Római Birodalom korabeli brit történelemről.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.