HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

10 egyszerűnek tűnő fénykép, észbontó háttértörténetekkel

Ismernünk kell a történetüket, hogy megértsük, mit is látunk pontosan.

  Egyes fotók annyira hétköznapinak tűnnek, hogy senki nem nézné meg őket még egyszer. Néha azonban az ilyen egyszerűen tűnő fotókon jóval több van annál, mint ami első pillantásra tűnik. Ahhoz azonban, hogy ezt megértsük, ismernünk kell a képek nem mindennapi háttértörténeteit is.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 10 olyan kevésbé ismert, ám mégis történelmi jelentőségű fotót gyűjtöttünk össze, melyekről első ránézésre mindenki azt hinné, hogy csak átlagos, hétköznapi fotók, de valójában sokkal többek annál.

  10 A kis doboz, amit ez a mosolygó férfi tart a kezében, a Nagaszakira ledobott atombomba magját tárolta.

  Történelmi fényképek 023
  Wikimedia

  A fenti képen a mosolygó férfi Harold Agnew. Amerikai fizikus volt, aki a hirosimai bombázás tudományos megfigyelőjeként dolgozott. Lazán tartja a Fat Man plutónium magját. Ez a kis mag 14 fontot (6,4 kg) nyomott, és 21 kt (88 TJ) robbanási kapacitással rendelkezett.

  9 Ez a galamb az I. világháborúban egy csapdába esett zászlóalj üzenetét vitte célba, közel 200 embert megmentve ezzel. A galambot többször lelőtték, és végül elvesztette az egyik lábát és az egyik szemét is. A katonák a „Cher Ami” nevet adták neki, ami azt jelenti, hogy „Kedves barátom”.

  Történelmi fényképek 022
  Wikimedia

  Charles White Whittlesey őrnagy és több mint 194 embere 1918. október 3-án egy domb melletti kis mélyedésben rekedt. A háború kitört, és nem volt mód arra, hogy kijussanak onnan anélkül, hogy a németek észrevennék őket. Az első nap után mindössze 194 ember maradt életben. Mivel embert nem tudtak küldeni, ezért az őrnagy úgy döntött, hogy inkább galambokat küld segítségért.

  Az üzenetet hozó madarak közül kettőt azonnal lelőttek. A harmadik a képen látható galamb volt. Őt a bal lábára kötött üzenettel küldték el. Az üzenet így szólt: „A 276.4-es út mentén vagyunk. A saját tüzérségünk közvetlenül ránk nyitott sortüzet. Az ég szerelmére, hagyják abba!”

  Ahogy a galamb repülni próbált, a németek lőni kezdték, és alig néhány másodperc múlva lelőtték. De valahogy sikerült újra repülnie, és mindössze 25 perc alatt 40 kilométert tett meg. Sikeresen át tudta adni az üzenetet, megmentve 194 ember életét. Útja során az egyik szemére megvakult, és mellbe is lőtték. Emellett az egyik lába is megsérült.

  A hadsereg orvosai mindent megtettek, hogy megmentsék a lábát, de nem sikerült. Ezért egy kis falábat faragtak neki. A hadsereg a „Cher Ami” nevet adta neki, ami franciául annyit jelent, hogy „kedves barát”. A galamb a háború alatti ikonikus szolgálatáért megkapta a Croix de Guerre-érmet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8 Ezen az 1987-es National Geographic képen az első szívátültetés látható Lengyelországban. 23 órán át tartott. A fényképet tartó férfi volt a beteg. A műtétet végző orvosát is túlélte.

  Történelmi fényképek 021
  National Geographic via ZME Science

  A műtét 23 órán át tartott. Annyira kimerítő volt, hogy az orvos, Zbigniew Religa segítője (kép jobb oldala) összeesett és elaludt a földön. James Stansfield fotós a műtét utáni pillanatot örökítette meg, amikor az orvos a beteg mellett ülve vizsgálta az életfunkcióit.

  A fenti fotó 25 évvel a műtét után készült. A férfi a műtét után még 30 évet élt, és tovább élt, mint maga az orvosa.

  7 A Roundhayi kerti jelenetet a világ legrégibb filmjének tartják.

  Történelmi fényképek 019
  Wikipedia

  A Roundhayi kerti jelenet egy 1888-as rövidfilm, amit Louis Le Prince francia feltaláló rögzített. Úgy tartják, hogy ez volt az első film, amit valaha rögzítettek. Külön érdekessége, hogy a 7 (fps) képkocka per másodperc sebességgel készült.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Ez a kép úgy néz ki, mintha egy fiatal lány lenne rajta. A valóságban azonban ez Franklin D. Roosevelt gyermekkori képe, aki később az Amerikai Egyesült Államok elnöke lett.

  Történelmi fényképek 018
  Wikimedia

  A 16. század előtt létezett egy rituálé, amelyet „brechelésnek” neveztek. Ez volt az az alkalom, amikor egy kisfiút először öltöztettek bricsesznadrágba vagy nadrágba. A 16. század közepétől a 20. század elejéig azonban a kisfiúkat nyolcéves korukig köntösbe vagy dresszbe öltöztették.

  A fenti képen Franklin D. Roosevelt is egy ilyen ruhában látható. A fotó 1884-ben készült, amikor Roosevelt két és fél éves volt. Ki gondolta volna, hogy ebből a kisfiúból egyszer az Egyesült Államok 32. elnöke lesz?

  5 Ez a hétköznapinak tűnő tájkép a valaha eladott legdrágább fénykép. Egy árverésen elképesztő összegért, 4,3 millió dollárért kelt el!

  Történelmi fényképek 017
  Wikipédia

  A fenti, Rhein II. néven ismert fotó egy hat képből álló, a Rajna folyót ábrázoló sorozat része volt. A képen a Rajna alsó folyása látható, amint vízszintesen folyik a látószögön átívelő zöld, sík mezők között, felhős égbolt alatt.

  A fényképet Andreas Gursky német képzőművész készítette. A fotó 1999-ben készült. Meglepő lehet, de ezen a fotón eredetileg kutyasétáltató emberek és egy gyárépület is szerepelt. A művész azonban mindezt digitális szerkesztéssel eltávolította. A fényképet 2011-ben 4,3 millió dollárért árverezték el, ezzel a valaha eladott legdrágább fénykép lett.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.