HIRDETÉS
Érdekességek

10 bizonyíték rá, hogy az emberiség folyamatosan fejlődik, és nem mindig az előnyére

  Amikor az „evolúció” szót halljuk, általában arra gondolunk, amikor két lábra álltak az emberek, vagy amikor elkezdett csökkenni a testszőrzet, és egyéb hosszútávú változásokat. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a folyamat leállt volna: az evolúció most, ebben a pillanatban is zajlik és folyamatosan változtatja a testünk. A mai cikkünkben ezt be is bizonyítjuk.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál összegyűjtöttük az emberi szervezetben legutóbb végbement és jelenleg is tartó változásait, melyek nem minden esetben olyan pozitívak, mint szeretnénk.

  Hidegebbek lettünk

  Testhőmérséklet

  1851-ben egy német orvos 25 ezer beteget vizsgált meg ahhoz, hogy megállapítsa az emberek átlag testhőmérsékletét. Ez akkoriban 37°C volt, de a kutatók nemrég úgy döntöttek, hogy újraellenőrzik az embereket. Napjainkban egy felnőtt ember átlagos testhőmérséklete 36,6°C, vagyis 170 év alatt 0,4°C-kal csökkent. Ez feltehetően a ritkább fertőző betegségeknek és a melegebb otthonainknak köszönhető.

  Ez a változás egyben azt is jelenti, hogy napi 150 kalóriával kevesebbre van szüksége a szervezetünknek a megfelelő működéshez. Kár, hogy ettől függetlenül nem eszünk kevesebbet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Magas, túlsúlyos és hosszú életűek lettünk

  Kövér túlsúlyosak

  Az elmúlt 100 év során az országok többségében jelentősen magasabbak, kövérebbek lettek az emberek, mint bármikor a történelem során, ráadásul a várható élettartamuk is megnőtt. Ez nem feltétlenül az evolúció eredményeként, sokkal inkább a megváltozott körülmények miatt történt: több és változatosabb élelmiszer áll rendelkezésre, az egészségügy fejlődött, és a higiéniai szabályokra jobban figyelünk.

  Később köszönt be a menopauza

  A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a menopauza ma később jelentkezik a nőknél, mint az őseink esetében. Ez valószínűleg szintén az előbb említett dolgoknak, vagyis a várható élettartam megnövekedésének, a változatosabb táplálkozásnak és a jobb egészségügynek köszönhető.

  Maga a jelenség egyébként több szempontból is érdekes, mivel kutatások azt mutatják, hogy minél idősebb a nőt megtermékenyítő férfi, annál nagyobb eséllyel változik a DNS-e, ami további evolúciós változásokat okozhat a közeljövőben.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Korábban kezdődik a pubertás

  Korai pubertás

  Nézd meg ezt a képet a két tizenéves lányról. Az egyik 100 évvel ezelőtt élt, a másik most, napjainkban. Nehéz megmondani, hogy egyidősek, pedig így van. Az evolúció nemcsak kitolta a menopauzát, de a szexuális érettséget is előrehozta, aminek köszönhetően a tinédzserek idősebbnek tűnnek, mint eddig bármikor.

  Egy genetikus csapat megvizsgálta a kanadai L’Ile-aux-Coudre-sziget egyházának iratait, és megállapította, hogy minél korábban szültek gyermeket a nők a múltban, annál nagyobb eséllyel élték meg az utódok a felnőtt kort. A rossz egészségügyi és higiéniai helyzet miatt tehát az evolúció jó eséllyel megpróbált alkalmazkodni a minél korábbi utódnemzéshez.

  Az alkar harmadik artériája korábban eltűnt

  Általában 2 artéria halad át az ember alkarján: a radialis és az ulnaris. A magzatok kifelődése közben azonban van egy harmadik – középső is – mely később eltűnik. Vagy marad. Tudósok megállapították, hogy míg a 19. század végén élt emberek esetében csak a 10%-uknál maradt meg ez az artéria, addig a ma élő embereknél ugyanez az arány 35%. Ennek megvannak a maga előnyei: jobb véráramlást biztosít, és bizonyos sérülések esetén nagy segítségére lehet a szervezetnek.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.