HIRDETÉS BEZÁRÁS

„A kenyérbe harapni illetlenség” és még 29 etikett szabály, amit egy jólnevelt ember mindig észben tart az asztalnál

Gondoltad volna, hogy a kenyér helyes elfogyasztásának is megvannak a maga szabályai?

    HIRDETÉS

    Vagy hogy nem mindegy, hova teszed a táskádat egy étteremben? Az asztali etikett számos apró, de annál fontosabb részletből áll, melyek betartásával kellemesebbé tehetjük az étkezések hangulatát, és elkerülhetjük a kínos pillanatokat.

    Ebben a cikkben most 30 olyan etikett szabályt gyűjtöttem össze, amelyek segítenek eligazodni az asztali illemszabályok világában, legyen szó akár egy elegáns vacsoráról, akár egy laza ebédről a barátokkal.

    asztali etikett, bemutatkozás, beszélgetés, etikettszabályok, étkezés, éttermi etikett, evőeszközök, illemszabályok, illemtan, jó modor, kenyér, köszönés, leves, pohár, szalvéta, táska, telefon, teríték, vendéglátás, vendégség, viselkedéskultúra

    Elmesélem, mit ne tegyél vendégségben, étteremben, hogy ne sértsd meg az etikett szabályait, még a legkevésbé nyilvánvalókat sem.

    Tehát, íme 30 bűn, amit sokszor az etikett ismeretének hiánya miatt elkövethetünk egy asztalnál ülve:

    1. Közelebb húzzuk a tányért magunkhoz

    A tányér megragadása és az arcunkhoz emelése nagy hiba. Az etikett guruk egyébként azt sem javasolják, hogy a tányér fölé hajoljunk: a hátunkat egyenesen kell tartanunk, a kanalat pedig az asztallap síkjával párhuzamosan emeljük a szánkhoz.

    2. Ráfújunk a forró ételre

    Van, akinek ez teljesen természetesnek tűnik, de az etikett szakértői ellenzik: ahelyett, hogy a tányérba fújnánk, egyszerűen várjunk, amíg a tartalma kihűl. Ez sokkal biztonságosabb higiéniai szempontból – így nem kerülnek a levegőbe nyálcseppek, és senki nem fröcsköl le senkit.

    HIRDETÉS
    asztali etikett, bemutatkozás, beszélgetés, etikettszabályok, étkezés, éttermi etikett, evőeszközök, illemszabályok, illemtan, jó modor, kenyér, köszönés, leves, pohár, szalvéta, táska, telefon, teríték, vendéglátás, vendégség, viselkedéskultúra

    3. A táskánkat az asztalra vagy a székre tesszük

    A táskát nem szabad a térdünkre vagy a székünkre tenni. Egy kicsi, elegáns clutch táskát az asztalra tehetünk, a nagyobb táskát a szék támlájára akaszthatjuk, vagy a földre tehetjük, ha nincs külön erre a célra szolgáló szék (ilyeneket gyakran adnak éttermekben). Az aktatáskát mindig a földre tesszük.

    4. Szótlanul szedünk magunknak salátát

    Ha vagy olyan szerencsés, hogy egy közös tálalóedény közelében ülsz, akkor először másoknak kell felajánlani belőle, és csak utána szedhetsz magadnak. Ha pedig a háziasszony különleges franciasalátája a szomszédod előtt van, akkor ma az neki van „kiosztva”: udvariasan el kell kérni tőle. Fontos apróság: az asztalnál mindent jobb kézzel adunk át.

    5. Kapkodás

    Különös figyelmet fordíts a gesztikulációra. Ne hadonássz a kezeiddel, nehogy megüss valakit a jelenlévők közül. Beszélgetés közben próbáld meg elkerülni a kapkodó mozdulatokat, a ruházatod állandó igazgatását.

    asztali etikett, bemutatkozás, beszélgetés, etikettszabályok, étkezés, éttermi etikett, evőeszközök, illemszabályok, illemtan, jó modor, kenyér, köszönés, leves, pohár, szalvéta, táska, telefon, teríték, vendéglátás, vendégség, viselkedéskultúra

    6. Beleharapunk a kenyérbe

    „Sok rossz módja van a kenyér evésének, de csak egy helyes” – mondják az asztali etikett szakértői. A lényeg, hogy a kenyeret nem szabad harapdálni, hanem törni kell, és kis darabokban fogyasztani.

    Ezt a normát akkor is be kell tartani, ha vajjal kenjük meg a kenyeret: nem tartjuk a kezünkben, és nem kenjük meg az egészet, hanem a tányérra tesszük, letörünk egy darabot, és megkenjük vajjal.

    Van kivétel: olyan esetekben haraphatunk a kenyérből, ha például hagyományos magyar levesekkel, például gulyással esszük.

    HIRDETÉS

    7. A levesestányér fölé hajolunk

    Egyébként a leves az egyik legnehezebb étel etikett szempontjából: a vele való bánásmód hibáit kritizálják a leggyakrabban. Nem szabad a tányér és a kanál fölé hajolni, a forró levesre fújni, erősen kevergetni, és a tányért megdönteni, hogy az utolsó cseppig elfogyasszuk.

    A hátunkat egyenesen kell tartanunk, a levest magunktól elfelé merjük a kanállal, és a kanalat az asztallap síkjával párhuzamosan emeljük a szánkhoz. Ne merjünk tele kanalat: annyit vegyünk, amennyit egy falatban el tudunk nyelni.

    asztali etikett, bemutatkozás, beszélgetés, etikettszabályok, étkezés, éttermi etikett, evőeszközök, illemszabályok, illemtan, jó modor, kenyér, köszönés, leves, pohár, szalvéta, táska, telefon, teríték, vendéglátás, vendégség, viselkedéskultúra

    8. A legzsírosabb falatot választjuk

    Nem illendő a legjobb falatok keresése és kiválasztása a közös tálalóedényekből. Csak azokat vedd el, amelyek hozzád közelebb vannak.

    9. Hangosan rágunk

    Étvágygerjesztően ropogtatni az almát, hangosan harapni az uborkát, szürcsölni a teát és csámcsogni – az etikett szabályai az ilyen zajos viselkedést sem üdvözlik. Ez kellemetlen a környezet számára: egyeseket egyszerűen idegesítenek az ilyen hangok, másoknál igazi pánikot okoznak.

    10. Megnyaljuk a kanalat

    Egy másik rossz szokás – ez csúnya és teljesen elfogadhatatlan etikett szempontjából.

    11. Csörömpölünk az evőeszközökkel

    Ne keverjük hangosan a cukrot a csészében, ne toljuk el hangosan a tányért, és ne csörömpöljünk az evőeszközökkel – különösen asztali beszélgetés közben.

    asztali etikett, bemutatkozás, beszélgetés, etikettszabályok, étkezés, éttermi etikett, evőeszközök, illemszabályok, illemtan, jó modor, kenyér, köszönés, leves, pohár, szalvéta, táska, telefon, teríték, vendéglátás, vendégség, viselkedéskultúra

    12. Tele szájjal beszélünk

    Azt, hogy ezt nem szabad csinálni, már kiskorunktól kezdve halljuk, de néhányan, belemerülve a beszélgetésbe, mégis megszegik ezt a szabályt. A szakértők emlékeztetnek: egyszerre beszélni és rágni nem a jó modor jele.

    13. Szégyenbe hozzuk a szomszédainkat

    Ne szólítsd meg beszélgetéssel azt a vendéget, aki éppen eszik. Kellemetlen helyzetbe hozod, mert nehezen tud válaszolni.

    HIRDETÉS

    14. Intimkedünk

    Ne folytass privát beszélgetéseket az asztaltársaság tagjaival. A személyes beszélgetés más vendégekkel csak 1,5-2 órával a rendezvény kezdete után megengedett.

    15. Késsel szedjük az ételt a villára

    A kés támasztékként szolgál, hogy segítségével kialakítsuk a megfelelő adag ételt egy falatra, és nem arra, hogy késsel szedjük az ételt a villára.

    asztali etikett, bemutatkozás, beszélgetés, etikettszabályok, étkezés, éttermi etikett, evőeszközök, illemszabályok, illemtan, jó modor, kenyér, köszönés, leves, pohár, szalvéta, táska, telefon, teríték, vendéglátás, vendégség, viselkedéskultúra

    16. A steaket apró darabokra vágjuk

    Az etikett szabályai szerint a „levágtam – megettem” elv érvényesül.

    Nem kell apró darabokra vágni, hogy aztán a kést a tányér szélére tegyük, és a villát áttéve a jobb kezünkbe együk.

    17. Hol vannak a könyökök?

    A könyököket tilos az asztalra tenni!

    18. A villát a jobb kezünkben tartjuk

    A jobb kézben tartott villáról már szinte kínos írni: úgy tűnik, a „kés a jobb kézben, villa a balban” szabályt mindenki ismeri. Ennek ellenére lusták vagyunk folyamatosan a bal kezünket használni, és a legtöbben ezt nem gondoljuk kötelezőnek.

    Pedig pont a villa bal kézben tartásának szokása különböztet meg egy jól nevelt embert. Amikor késsel és villával eszünk, azokat folyamatosan a kezünkben kell tartani, még akkor is, ha csak a villát használjuk.

    19. Szabadítsd fel a kezedet a pohárnak!

    Amikor a poharat felemelik, a másik kézben nem szabad evőeszköznek lennie. Az étel lecsúszhat az evőeszközről, és bepiszkíthatja az asztalt, ami kellemetlen.

    asztali etikett, bemutatkozás, beszélgetés, etikettszabályok, étkezés, éttermi etikett, evőeszközök, illemszabályok, illemtan, jó modor, kenyér, köszönés, leves, pohár, szalvéta, táska, telefon, teríték, vendéglátás, vendégség, viselkedéskultúra

    20. A poharat a kehelynél fogjuk

    A boros vagy pezsgős poharat a szabályok szerint csak a száránál szabad fogni, és sehogy máshogy. Ha a kelyhénél fogjuk, a bor a tenyerünk melegétől gyorsan felmelegszik. A poharat a szár alsó részénél kell fogni, két ujjal – a hüvelykujjal és a mutatóujjal.

    A konyakos poharat viszont bátran megfoghatjuk a kelyhénél – ez teljesen rendben van.

    HIRDETÉS

    21. Az ajkaid látszanak a poháron

    A hölgyek nem hagynak rúzsnyomot a poháron és az evőeszközökön. Gyakori hiba a lányoknál, különösen azoknál, akik szeretnek élénk rúzst használni. A rúzsnyomok a poháron rossz modor, a vendéglővel vagy a házigazdákkal szembeni tiszteletlenséget fejeznek ki.

    Elvégre, a rúzsnyomokat nem olyan könnyű eltávolítani. Annak érdekében, hogy elkerüljük az ilyen hibákat, érdemes tartós rúzst használni, amely nem hagy nyomot, vagy mielőtt asztalhoz ülünk, töröljük le a rúzst egy szalvétával.

    22. A telefonunkat az asztalon hagyjuk

    A telefon az asztalon a beszélgetőpartnerrel szembeni tiszteletlenséget fejezi ki. Az asztalon hagyott telefon azt üzeni a beszélgetőpartnernek, hogy a vele való beszélgetés nem olyan értékes és fontos.

    És ne feledkezzünk meg a nem megfelelő hívásokról, üzenetekről, amelyek kellemetlen helyzetbe hozhatnak minket. Kivételt képez az üzleti találkozó, amelynél a telefon gyakorlatilag a munkaeszközünk.

    23. Szia anya, ettem!

    Ne telefonálj az asztalnál. Ha sürgős hívást kapsz, kérj elnézést a többi vendégtől, és vonulj félre.

    asztali etikett, bemutatkozás, beszélgetés, etikettszabályok, étkezés, éttermi etikett, evőeszközök, illemszabályok, illemtan, jó modor, kenyér, köszönés, leves, pohár, szalvéta, táska, telefon, teríték, vendéglátás, vendégség, viselkedéskultúra

    24. A közösségi médiában lógunk

    A telefon az asztalon rossz modor, ráadásul nem higiénikus. A legjobb, ha a telefont rezgő üzemmódba tesszük, és a zsebünkbe tesszük. Ne feledjük, hogy egy jól nevelt ember számára minden távollévő beszélgetőpartner másodlagos.

    Ha az ebéd kellős közepén hirtelen felhív valaki, akinek nem lehet nem válaszolni, érdemes elnézést kérni, felállni az asztaltól, és a lehető leggyorsabban elintézni a sürgős ügyeket.

    25. Diétákról, politikáról, vallásról, egészségről, pénzről és az alkoholról beszélünk

    Az etikettnek ezt a szabályát minden eddiginél fontosabb betartani. A politikai preferenciák, a pénzügyek, a gazdasági válság tabutémák az ebéd melletti beszélgetésekhez. A vendégek érdeklődési köre jelentősen eltérhet, ami felesleges vitákhoz és elrontott hangulathoz vezethet. Nem helyénvaló az egészségügyi problémákról sem beszélni.

    Rossz modor azt mondogatni, hogy diétázol. Pláne nem szabad ezzel az ürüggyel visszautasítani a vendéglátó háziasszony által kínált ételeket. Feltétlenül dicsérd meg a kulináris tehetségét, miközben nem muszáj enned semmit. Ne vitatkozz a húsevés etikájáról, ha vegetáriánus vagy – ez rendkívül illetlen. Ugyanígy kell eljárni az alkohollal is. Az, hogy miért nem ihatsz, nem a környezeted problémája. Kérj száraz fehérbort, és kortyolj bele egy kicsit.

    HIRDETÉS

    26. A desszert fölé hajolunk

    Itt ugyanaz a szabály érvényes, mint a leveseknél: nem szabad a desszert fölé hajolni. Ehelyett ülj egyenesen, fogd meg a teás- vagy desszertkanalat, és emeld a szádhoz.

    Kanállal szokás enni a puha tortákat és a krémes desszerteket – zselét, tiramisut, panna cottát. A pitékhez villát, a habcsókos vagy omlós tésztás tortákhoz villát és kést használunk. A sütiket, muffinokat, fánkokat és a kis eklereket kézzel is ehetjük.

    27. Bántjuk a kávéhabot

    A tejhabbal díszített kávét egyenesen a habbal együtt kell inni, és semmiképpen sem szabad a habot külön kikanalazni, vagy a csészében elkeverni. Ha az ajkad felett tejcsík jelenik meg, akkor mindent jól csináltál, a habos „bajuszt” pedig óvatosan megtörölheted egy szalvétával.

    asztali etikett, bemutatkozás, beszélgetés, etikettszabályok, étkezés, éttermi etikett, evőeszközök, illemszabályok, illemtan, jó modor, kenyér, köszönés, leves, pohár, szalvéta, táska, telefon, teríték, vendéglátás, vendégség, viselkedéskultúra

    28. Kínozzuk a teafiltert

    A leghelyesebb, ha a filtert egy kanállal (nem a zsinórt fogva) kiemeljük, enyhén kinyomjuk a csésze szélén, és a csészealj bal felső részébe tesszük. Oda kerül a tea csomagolása, a cukor csomagolása stb. is.

    29. Szépítkezünk és fogpiszkálót használunk

    Minden haj- vagy sminkigazítással kapcsolatos tevékenység, és főleg a fogpiszkáló használata a mosdóban történik. Senkinek sem kell tudnia, hogy mi hol akadt el.

    30. Vége, mehetünk!

    Ha befejezted az étkezést, ne állj fel azonnal az asztaltól. Várj, amíg a többi vendég is befejezi az étkezést, és folytasd a beszélgetést. Ha sürgősen el kell menned, kérj elnézést a házigazdától, és menj el anélkül, hogy magadra vonnád a figyelmet.

    Te kerültél már valamilyen kínos vagy vicces helyzetbe az asztali etikett miatt?

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Beszélgetés indítása

Jelentkezz be!

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!

    Iratkozz fel a hírlevelünkre,

    hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

    *heti egy e-mailt fogunk küldeni