HIRDETÉS

15+ jel, ami arra utal, hogy egy szerettünk veszélyben van, és talán nem is tudunk róla


Bármennyire is megbízunk a minket körülvevő emberekben, vannak olyan titkok, melyeket még a legközelebbi hozzátartozóinkkal sem, vagy csak nagyon ritkán osztunk meg. A legtöbb ember ugyanis szégyelli bevallani, ha depressziós, erőszakos kapcsolatban él valakivel vagy épp pénzügyi nehézségekkel küszködik. Egy figyelmes barát vagy családtag azonban szavak nélkül is képes lehet észrevenni, ha valami nem stimmel a számára fontos személlyel.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most megpróbáltuk összegyűjteni a leggyakoribb jeleket, melyek segítségével fényt deríthetünk rá, ha az egyik barátunk vagy szerettünk életében olyan probléma adódik, melyeket nem szívesen oszt meg a külvilággal.

Erőszakos párkapcsolat

Párkapcsolati problémák

 • Drámai hízás vagy épp fogyás – ez annak a jele, hogy az adott illető folyamatos stresszhelyzetben van.
 • A bántalmazott személy hirtelen felmondhat a munkahelyén vagy otthagyhatja az iskoláját, mivel a partnere megpróbálja korlátozni a cselekvési szabadságát.
 • A bántalmazók szeretik titokban megalázni az áldozataikat, ezt pedig sokszor egy viccnek álcázva teszik a nyilvánosság előtt. Például, az “kövér vagy, mint egy malac” kifejezés, lehet, hogy nem csak ártatlan tréfa.
 • Egy másik jel a folyamatos telefonhasználat. Például egy nő kiszáll sétálni a barátaival, de le sem tudja tenni a mobilját, mivel azonnal érkezik egy üzenet vagy hívás, hogy hol van és mit csinál. Ez egyértelmű jele annak, hogy a partnere irányítja őt.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Evészavar

Evészavar

 • A hosszan tartó böjtölésnek köszönhetően a testet pihés szőr boríthatja be – ezt lanugónak hívják. Az ilyen pelyhes szőr általában a karokon, a mellkason, a háton és az arcon jelenik meg, köszönhetően annak a ténynek, hogy a test így próbálja meg fenntartani a hőmérsékletét akkor, amikor nem jut elég kalóriához a természetes felmelegedéshez.
 • Hirtelen válogatóssá válik az ételek terén. Ez különösen a serdülő gyerekeknél figyelhető meg. Ha a gyermeked váratlanul úgy dönt, hogy vegetáriánus lesz, vagy már nem ízlik neki a kedvenc pizzája, akkor érdemes alaposabban odafigyelned rá.
 • Az evészavarral küzdő személy ugyan nem kerüli el a baráti összejöveteleket vagy vacsorákat, de például feltűnően “játszik” az étellel, esetleg a tányér szélére tolja bizonyos részeit, vagy épp a mellette ülőnek, esetleg a házban lévő háziállatnak adja az ételét.
 • Az ilyen emberek sokszor egyébként szeretnek főzni és örömmel csinálják, ám feltűnő módon ők maguk nem esznek, vagy csak alig belőle.

Depresszió

Depresszió

 • Van egy olyan fogalom, hogy “mosolygó depresszió”. Így hívjuk azt, amikor a társaságban lévő ember egészségesnek és boldognak tűnik, folyamatosan mosolyog és általában a tőle megszokott módon viselkedik. Csak akkor lehet megérteni, hogy valami nincs rendben, ha alaposan megfigyeljük: hosszútávon ugyanis meglehetősen nehéz fenntartani az erőltetett boldogságot, és az “elégedettség maszk” néha lecsúszik az arcról.
 • A hétköznapi problémák túlzott értelmi kitöréseket okozhatnak egy depressziós embernél. A depressziós ember ugyanis nem éli az életet, hanem csak egyszerűen megpróbálja átvészelni az adott napot. Minél nagyobb a depresszió, annál nagyobb kétségbeesést tud okozni még a legapróbb, egyébként hétköznapi probléma is.
 • Koncentrációs és memóriazavarok – egy depressziós ember számára nehéz a döntéshozás.
 • A depresszió befolyásolja az alvás minőségét, ezért az illető folyamatosan aludni szeretne, vagy épp ellenkezőleg, nagyon keveset alszik.
 • Lassúság figyelhető meg az illetőnél: a gyaloglás üteme lelassul, a mozdulatok hosszabbá válnak, és az adott személy elkésik a különféle találkozókról.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Adósságok, pénzügyi problémák

Pénzügyi problémák

 • A legegyértelműbb jel: amikor valaki tömegközlekedéssel kezd el közlekedni, bár saját autója van. Ez arra utalhat, hogy az illető kétségbeesetten próbál meg spórolni, ahogy csak lehet.
 • Egy másik figyelmeztetés a hívások figyelmen kívül hagyása – telefonon és kaputelefonon egyaránt. Az emberek sokszor azért nem reagálnak a hívásra vagy a csöngetésre, mert azt hiszik, hogy a behajtók keresik őket.
 • Az adósságban élő ember gyakran rengeteg pénzt költ olyan dolgokra, melyek nélkül egyébként könnyedén meglenne. Például márkás ruhákat vagy tárgyakra. Az ilyen emberek nagy valószínűséggel átéltek valamit a közelmúltban, ami hatással lehet a pénzügyi gondolkodásukra – például esküvő, gyermek születés, betegség vagy munkahelyi elbocsátás.
 • Ha a pénzügyi problémák elérik a csúcsot, az illető drámai módon megváltoztathatja a pénzügyi szokásait: csökkenti a kiadásait, vagy épp ellenkezőleg, növeli azokat.
 • Az ilyen emberek kerülik a pénzről való beszélgetést, még akkor is, ha nem az ő pénzükről van szó. Amint valaki a környezetében pénzügyi befektetésekről vagy például lakásvásárlásról kezd beszélni, azonnal érdektelenséget mutat, és megpróbálja más témára terelni a beszélgetést.
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
4 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!