HIRDETÉS BEZÁRÁS

14 háztartási eszköz, ami miatt folyamatos veszélynek van kitéve az életünk

  Ha valahol, akkor az otthonunkban azért általában biztonságban érezzük magunkat, a rendszeres takarításnak köszönhetően ugyanis úgy gondoljuk, hogy nem leselkedhet ránk különösebb veszélyforrás, de ez nem mindig van így. Számtalan olyan háztartási cikk található ugyanis az otthonunkban, ami sokszor a tudtunk nélkül jelent veszélyt az egészségünkre.

  HIRDETÉS

  Az alábbi listán 14 ilyen háztartási eszközt gyűjtöttünk most össze, melyekre mindenképpen érdemes nagyobb figyelmet szentelnünk a jövőben.

  1. 1 Televízió.


   A lefekvés előtti TV nézés mára globális trenddé vált, pedig nem feltétlenül tesz jót az egészségünknek, sőt. A lefekvés előtti tévézés növeli az agyi működéseket és csökkenti a melatonin szintet, ami elengedhetetlen szerepet tölt be az alvásszabályozásban. Különösen aggasztó a helyzet, ha híradó és horror filmek nézésével töltjük a lefekvés előtti órákat, ezzel ugyanis könnyen szorongást, rémálmokat okozhatunk magunknak.

   Megoldás: kerüljük a késő esti tévézést és lehetőleg ne TV fénynél hajtsuk álomra a fejünket, valamint a tabletek és okostelefonok lefekvés előtti nyomkodását is hanyagoljuk.

  2. 2 Szivacsok és fürdőszivacsok.


   A fürdőszivacsok egyrészt jótékony hatással vannak az egészségünkre, mivel segítenek eltávolítani az elhalt bőrsejteket. Másrészről azonban nem megfelelő fertőtlenítés mellett a baktériumtenyészet melegágya lehet, ami viszont rendkívül káros a bőrünkre és az egészségünkre.

   Megoldás: minden fürdés után alaposan tisztítsuk meg és rendszeresen (legalább havonta egyszer) cseréljük.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Turmixgép.


   A veszélyt nem maga a turmixgép, hanem annak a gumi alkatrészei, illetve nehezen nehezen tisztítható részei jelentik. Ezeket az alkatrészeket ugyanis ritkán tudjuk alaposan fertőtleníteni, melynek következtében ideális környezetet jelent a kórokozók és a penész számára.

   Megoldás: minden használat után különös alapossággal tisztítsuk a berendezés minden részét.

  4. 4 Napvédő szerek.


   Tanulmányok kimutatták, hogy sok napvédő szer olyan káros anyagokat tartalmaz, melyek megzavarhatják a hormonális egyensúlyunkat, rosszabb esetben pedig akár még daganathoz is vezethetnek.

   Megoldás: csak kiváló minőségű, márkás napvédő szereket vásároljunk és mindig figyelmesen olvassuk el azok használati útmutatóját, összetételét.

  5. 5 Műanyag vágódeszka.

   Műanyag: kényelmes, praktikus, de nem örök. A műanyag vágódeszka hosszas használatával mikroszkopikus hasadékok képződnek az anyagban, melyekből lehetetlen kitisztítani a piszkot és az ott felgyülemlett baktériumokat.

   Megoldás: a műanyag vágódeszkáinkat cseréljük fából készült eszközökre, és lehetőség szerint mindig használjunk külön vágódeszkát a húsok és a zöldségek/gyümölcsök szeleteléséhez.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 Légkondi szűrők.


   Természetesen a légkondicionáló berendezések pótolhatatlan társak a nyári melegben, és mindaddig biztonságban is vagyunk, amíg rendszeresen karbantartjuk azokat. Ha azonban ezt elmulasztjuk, komoly veszélyt jelenthetnek az egészségünkre. A levegőszűrőn elszaporodó baktériumok ugyanis így egyből a szobánkba és a légutainkba kerülhetnek, ami akár komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet.

   Megoldás: mindig figyeljünk oda a légkondicionáló berendezések rendszeres karbantartására és ne felejtsük el cserélni a szűrőjüket.

  7. 7 Karácsonyi fényfüzér.


   Sok fényfüzér (különösen az olcsóbb változatok) PVC-ből és újrahasznosított műanyagból készül. Ezek olyan káros anyagokat tartalmaznak, melyek befolyással lehetnek az endokrin rendszerünkre és akár memóriazavarhoz is vezethet.

   Megoldás: válasszunk minőségi termékeket és mindig ellenőrizzük azok összetételét.

  8. 8 Szájvíz.

   Ahogy a szappanok és a tusfürdők, úgy sok szájvíz is triklozánt tartalmaz. Ez az anyag segít elpusztítani a baktériumokat, csak egy baj van vele: nem csak a káros baktériumokat semmisíti meg, de a hasznos baktériumokat is kiírtja. Ebből fakadóan pedig a szájon át történő használat során allergiás tüneteket, hormonális rendellenességet és még akár szívbetegséget is okozhat.

   Megoldás: csak azokban az esetekben használjunk szájvizet, amikor ez tényleg indokolt, helyette inkább használjunk rágógumit vagy mossunk fogat, ha lehetséges.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Mesterséges édesítőszerek.

   Szeretjük azt hinni, hogy a különféle mesterséges édesítőszerek egészségesebb alternatívái a cukorhasználatnak, azonban ez nem feltétlenül van így. Kutatások kimutatták, hogy az édesítőszerek anyagcserezavarokat, szív- és érrendszeri betegségeket, illetve II. típusú cukorbetegséget okozhatnak.

   Megoldás: ha nagyon édesszájúak vagyunk, inkább próbáljuk meg édes gyümölcsök segítségével csillapítani ezen vágyainkat és kerüljük a mesterséges édesítőszerekkel készült élelmiszereket.

  10. 10 Gyermekjátékok.


   Gyermekeink kedvenc plüssjátékai komoly veszélyt jelenthetnek az egészségükre. Ezek a játékok ugyanis olyan baktériumtörzseket hordozhatnak, mint például a staphylococcus aureus. A gyermekek szervezete különösen fogékony a betegségekre, így ezek a játékok akár légzőszervi megbetegedéseket és/vagy bőrproblémákat is okozhatnak.

   Megoldás: ne felejtsük el, hogy gyermekeink kedvenc plüssjátékai ugyanolyan rendszeres tisztítást igényelnek, mint a ruháik.

  11. 11 Fürdőszobaszőnyeg.


   Mivel a fürdőszobában található szőnyegeink szinte mindig párás melegben vannak, ezért idővel a baktériumok és a penész melegágyává válnak. Az így elszaporodó baktériumok pedig bőrirritációt és légzési problémákat, például asztmát okozhatnak.

   Megoldás: mindig olvassuk át a fürdőszobai szőnyegek címkéit és kövessük az azokon látható utasításokat, valamint minden használat után gondoskodjunk a megfelelő szárításukról.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  12. 12 Konyharuha.


   A konyhai törlőkendők olyan fertőző baktériumok melegágyai lehetnek, mint például az E. coli. Csak a konyharuhákon átlagosan több mint 4 millió baktérium található négyzetméterenként, ami az emberekre és állatokra nézve is súlyok egészségügyi problémákat okozhatnak.

   Megoldás: legyünk óvatosak a konyharuhák használatával, és ne felejtsük el őket rendszeresen (magas hőfokon) mosni, illetve legalább kéthavonta teljesen lecserélni.

  13. 13 Fül- és fejhallgató.

   Kutatások bizonyították, hogy azok az emberek, akik folyamatosan hangos zenét hallgatnak, jelentős halláskárosodást szenvednek idővel. Ezt nem csak a munkával kapcsolatos zajok, de a fej- és fülhallgatók okozta hangos zene is kiválthatja.

  14. 14 Fürdőszobai játékok.


   A gyermekek által használt fürdőszobai gumi játékok rendkívül becsapósak. Habár kívülről patyolat tisztának tűnhetnek a folyamatos vízben történő használat miatt, a belsejükben olykor valódi baktériumtenyészet található. Mivel ezek a területek rendkívül nehezen szellőznek és ezért folyamatosan nedvesek, így tökéletes helyet teremtenek a penész és gomba szaporodásához. Ha pedig ezek a baktériumok bejutnak a gyermek fürdővízébe, súlyos fül-, szem- vagy gyomorbetegségeket okozhatnak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.