HIRDETÉS
Életmód

10 módja annak, hogy megtudd, friss és finom egy étel vagy pedig a szemétre való

  Amikor betérünk egy szupermarketbe, nem mindig tudjuk eldönteni, hogy mit akarunk: van úgy, hogy 10 különféle gyártó közül kell kiválasztanunk a nekünk tetsző tojást. Ilyenkor igyekszünk persze a termék minőségét és frissességét szem előtt tartva dönteni, de nem mindenki tudja, hogy mit is kell figyelni pontosan a különféle termékek esetén.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál szeretnénk, ha az olvasóink minél több pénzt takarítanának meg és minél finomabbakat étkeznének, ezért összegyűjtöttünk néhány olyan trükköt az internetről, amik nagy segítségünkre lehetnek a friss és egészséges élelmiszerek kiválasztásakor.

  1. 1 A tojás akkor friss, ha középen marad

   Tojas frissessege

   Amikor feltörsz egy tojást, nézd meg a sárgáját. Ha középen marad és körülötte tiszta fehérje látható, akkor biztos lehetsz benne, hogy a tojás friss. Ellenben, ha a tojás sárgája oldalra csúszik, illetve annak alakja lapos és terjedelmes, akkor nem szabad megenni. Ha a fehérjének nincsenek szemmel látható szélei és a tojás sárgája szétfolyik, az egyértelmű jele lehet annak, hogy romlott a tojás.

   Egy másik módszer a minőség tesztelésére: dobj egy nyers tojást héjastul a vízbe. Ha a tojás a pohár aljára süllyed, az azt jelenti, hogy friss. Ha a tojás egyik vége felszínre jön, de a másik középen marad, akkor az azt jelenti, hogy még éppen ehető, de ha a tojás oldalával jön a felszínre, akkor biztosak lehetünk benne, hogy étkezésre alkalmatlan.

  2. 2 Az avokádó érettségét a "cipka" határozza meg

   Avokado frissessege

   Létezik egy egyszerű módszer az avokádó érettségének ellenőrzésére: nézd meg a cipkáját! Egészen pontosan, próbáld meg kihúzni azt. Ha könnyen kijön, akkor egy érett avokádó van a kezünkben, de ha nem tudjuk kihúzni, akkor még nem elég érett a gyümölcs.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Egy jó tök kong az "ürességtől"

   9fdd5754abb6540c9c7c5b5e0d

   Annak megállapításához, hogy mennyire érett a tök, csak meg kell kopogtatni kicsit és hallgatni a hangját. Ha olyan hangja van, mintha a tök üres lenne belül, akkor nyugodtan megvehetjük és hazavihetjük, de ha nincs meg ez a hang, akkor jobban járunk, ha visszatesszük.

  4. 4 A vízben álló joghurtot nem kell kidobni

   375dcd55859c2cca3df9e80140

   Néha kicsit túlságosan is óvatosak vagyunk és azt is kidobjuk, amit nem kéne. Kiváló példák erre a joghurtok, amiket sokan már akkor kidobnak, ha egy kis vízréteg jelenik meg a joghurt tetején. Valójában azonban az ilyen joghurtok teljesen ehetők, sőt, ebben a folyadékban a tetején még hasznos tápanyagok is vannak. Teljesen biztonságos a fogyasztása, összekeverve pedig észre sem fogjuk venni ezt a nedvességet.

  5. 5 A halnak keménynek kell lennie

   73fcb95c6eb50faad25a8f647c

   Mindig ellenőrizd a friss hal állagát. Nyomkodd meg a testét az ujjaiddal és figyeld: a hal húsának vissza kell térnie a nyomás előtti helyzetnek, a pikkelyeknek pedig szilárdnak kell maradniuk. Ne feledd el megnézni a halak szemét sem: ne legyen rajtuk fehér réteg és ne legyenek besüllyedve.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  6. 6 A csirke körül ne legyen folyadék

   97276e5b30b752bef90d5776cd

   A csirke kiválasztásakor mindig azokat a darabokat kell előnyben részesíteni, amik közelében nem gyűlt össze túl sok folyadék. Ha fagyasztott csirkét veszünk és túl sok jég van a termék körül, vagy hűtőből vesszük ki és szemmel láthatóan egy tócsában hever, akkor jobb, ha visszatesszük és otthagyjuk. Hasonlóan érdemes kerülni a túlságosan vörös bőrű csirkehúst is.

  7. 7 Könnyen kimutatható, ha szennyezett a kókuszolaj

   9895455bcfb763dce3a7091c51

   Könnyen kimutatható, ha a kókuszolajat más olajjal vagy egyéb szennyeződéssel vegytették, csak 30 percre a hűtőbe kell tenni. A kókuszolaj ettől megkeményedik és minden további adalékanyag szépen leválik róla és egy külső réteget képez.

  8. 8 A hagymahéj első rétege alatt nem lehetnek foltok

   3d360650b6ac572ebe2531a901

   Vegyünk egy hagymát és nézzünk meg a héj alatti első rétegét. Ha elszíneződött foltok vannak rajta, akkor a hagyma valószínűleg penészes és az ilyen zöldséget nem szabad megvenni. A külső héj állapota és színe alapján egyébként nem lehet meghatározni, hogy milyen a zöldség állapota, sok esetben pedig csalóka is lehet.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  9. 9 Jobb, ha élénk sárga citromot választunk

   Citrom frissessege

   A citromok érettsége már első ránézésre is egyértelmű: a gazdag, élénk sárga szín és sima héj egyértelműen annak a jele, hogy a gyümölcs érett és jó választás, míg a halványsárga, esetleg zöldes színű árnyalatok azt sugallják, hogy jobb, ha nem vesszük meg.

  10. 10 Vásárolj szemes kávét

   19e4fd50e2ab2d044838449711

   A kávézás szerelmesei jobban teszik, ha nem őrölt kávét vásárolnak. Az ilyen termékeket ugyanis egyrészt gyakran hamisítják, másrészt a gyártók gyakran "hígítják" különféle adalékanyagok segítségével, hogy kevesebb kávéval is nagyobb profitot érjenek el. Gyakran makkot, kukoricát, sőt még fűrészport is kevernek az őrölt kávéhoz. Ha nem akarjuk, hogy ilyen átverésben legyen részünk, akkor jobban tesszük, ha szemes kávét veszünk és magunk őröljük le.

   Neked van valamilyen speciális tanácsod a zöldség- és gyümölcsvásárlásokra?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Ezek is érdekelhetnek

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.

Mi a reakciód?

6 comments

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 10. Szerintem sokkal hasznosabb javaslat lenne: "Ne vásárolj nylonzacskóba töltött őrölt kávét pult alól a piacon, mivel azért olyan olcsó, mert nem kávé van benne"
 • Sajnos az avocados ötlet nem igaz. Egy olyan üzletben dolgoztam éveken keresztül, ahol napi 10-20 avocadot bontottak ki, és sajnos a cipka nem ad semmi információt. Egyszerűen csak tapogassátok meg. Ha nem kőkemény és nem is nagyon puha akkor jo. Nyilván nehéz leírni milyen tápot anyunak kell lennie, de idővel az ember ra tud érezni. A cipka, vagymi, nem csinal semmit. 
 • Te jo Isten! Milyen kávékat isztok, hogy makk meg fűrész por van benne??? Szerintem az én őrölt kavenban kávé van. Mondjuk az is egy jo ötlet, ha nek a legócskább kávét veszi az ember. Amúgy ez a cikk zseniális. Ha valakinek a halat nyomkodni kell, hogy jo-e, mert nem érzi a szagát, azzal azért gondok vannak, vagy legalábbis egy COVID tesztet kene csinálnia. Nem merek lapozni. Mi lesz a második oldalon, ha a kenyér zöld, akkor valószínűleg rossz?? Aranyosak vagytok nagyon ezekkel a tippelekkel 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni