HIRDETÉS

10 alapvető női termék, amit az emberek sokkal régebb óta használnak, mint gondolnánk

  A fülbevalókat, harisnyának, rúzsokat és magassarkú cipőket minden nő legalább egyszer kipróbálta már az élete során. Ezek a cikkek ma már bárki számára elérhetők, de nem volt ez mindig így, a múltban komplett vagyonokat kellett fizetniük az embereknek, hogy ilyet hordhassanak.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál minket mindig is nagyon érdekelt a történelem, illetve a bizonyos termékek története, ezért cikkünkben most összegyűjtöttünk 10 olyan női terméket, ami kezdetben teljesen másképp nézett ki, mint napjainkban.

  1. 1 A rúzsok előállítása nagyon költséges volt.

   Ruzsok regen es most

   • Napjainkban a rúzsok viaszból, olajokból és pigmentekből készülnek, régen azonban kárminra volt szükség az előállításukhoz, amit egy lengyel bíborpajzstetű rovarból nyertek ki.
   • 0,5 kg kármin előállításához körülbelül 7000 rovarra volt szükség - Kleopátra is ezt használta rúzsként.
   • Mezopotámiában zúzott ékszerből készítettek maguknak fényes rúzsokat az emberek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 A fürdőruhát úgy tervezték, hogy eltakarja a köldököt.

   0e2c8e50a1a5ccc2723f1b1e5d

   • A fürdőruhák célja kezdetben nem a kényelem és a testi adottságok kiemeléséről szólt, épp ellenkezőleg: a köldök eltakarása volt a célja. A tizenhetedik század második feléig a nők meztelenül vagy magukat rongyokkal eltakarva fürödtek a nyilvános strandokon, az 1670-es évektől kezdve azonban betiltották, hogy a nők speciális fürdőruha nélkül menjenek strandra.
   • Először megjelentek a karokat, lábakat és nyakat is eltakaró fürdőruhák, majd megjelentek az első olyanok, amik már mellkasnál kivágottak voltak. Az első kétrészes fürdőruha az első világháború után jelent meg, ám ezt is úgy tervezték még, hogy szigorúan takarja a köldököt. Csak 1946-ban mutatták be az első olyan bikini fürdőruhát, ami már nem takarta a köldököt.
  3. 3 Életveszélyes hajfestés.

   3541c25aad9307b50a95ac54b4

   • Az ókorban a férfiak és a nők fahéjból, póréhagymából, és aranyporból készítettek maguknak hajfestékeket, hogy eltakarják a szürke csíkokat a hajukban, vagy hogy nemesekhez méltó árnyalatot hozzanak létre.
   • Európában csak a középkorban szoktak le a férfiak a hajfestésről, innentől kezdve már csak főként a nők csináltak ilyet.
   • Mielőtt William Perkin 1856-ban feltalálta az első hajfestéket, amit a mai hajfestékek ősének tekintenek, az emberek kénsavval, lúggal és ólommal festették a hajukat, számtalan egészségügyi problémát okozva ezzel maguknak. A nők legnagyobb örömére 1907-ben Eugène Schueller, a L'Oréal alapítója kifejlesztett egy olyan hajfestéket, ami teljesen megváltoztatta a nők életét.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 4 A melltartókat eredetileg sportoláshoz használták.

   380692572e9a960fc01685d4fa

   • Minden nő használ melltartót, de hányan tudják vajon, hogy mivel is kezdődött a története? Kezdetben az ókori római sportolónők használták őket, akiknek szükségük volt valamire, amivel le tudják szorítani a melleiket sportolás közben, ezáltal jobb eredményeket elérve.
   • Az első melltartó szabadalmat 1914-ben nyújtották be, de a 15. századból is vannak olyan melltartókra emlékeztető leletek, amik nagyon hasonlítanak a ma használatos melltartókhoz.
  5. 5 A fülbevalókat a bohém emberek és a tolvajok hordták.

   948eb45255a4b76edbc696211f

   • Az ókori Róma idejében a fülbevalókat kizárólag a rabszolgák viselték. Később a nemesek között is megjelent, ám ők drágakövekkel díszített változatot használtak, ezzel is kihangsúlyozva a státuszukat.
   • Európában a fülbevalók nagyon népszerűek lettek később a tolvajok, kalózok, és cigányok körében, Shakespeare idején pedig a költők, zenészek és művészek kedvelt kiegészítője volt.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
2 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!