HIRDETÉS BEZÁRÁS

14 olyan dolog, aminek lejárati ideje van, pedig nem is sejtettük

Nem csak az ételek lejárati idejére kell figyelni.
🔥 2 hozzászólás

  Anyagi szempontból nézve ésszerű döntés lehet, egy rokonoktól kapott, használt gyerekülést használni a kocsiban. Kiderült azonban, hogy még a gyereküléseknek is van lejárati ideje, és ez típusonként és márkánként eltérő. Bár a legtöbben, csak a romlandó cikkek, például élelmiszerek, gyógyszerek és kozmetikumok esetén figyeljük a lejárati időt, fontos tudni, hogy még a nem romlandó termékeknek is megvan a maguk szavatossági ideje.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most összegyűjtöttünk néhány olyan dolgot, amiről nem is gondolnánk, de a szavatossági idő lejárta után bizony jelentősen veszítenek a hatékonyságukból és megbízhatóságukból.

  1 A legtöbb elosztót 2 évente cserélni kell

  Szavatossági idő 023
  Pixabay.com

  Az elosztók és hosszabbítók nem rendelkeznek szó szerint vett lejárati idővel. Az idő múlásával azonban csökken a hatékonyságuk. Ha tehát nem emlékszel arra, hogy mikor vásároltad az elosztód vagy hosszabbítód, akkor itt az ideje lecserélni. Továbbá, ha égési sérüléseket észlelsz a konnektor körül, vagy azt tapasztalod, hogy valami bedugott dolog villog, akkor is cserélni kell.

  Ne feledd, hogy a több konnektoros elosztók hírhedt tűzgenerátorok. Bármilyen rövidzárlat vagy szikra tüzet okozhat, ezért a legjobb, ha 1-2 évente cseréljük őket.

  2 A házban viselt papucsokat 6 havonta cserélni kell

  Szavatossági idő 022
  Pexels.com

  Egyszerűen fogalmazva, a beltérben viselt flip-flopok nagyon egészségtelenek lehetnek. A fürdőszobában és a konyhában is viseljük őket, így idővel romlik a higiéniájuk. Még ha gyakran mossuk is őket, a legjobb, ha 6 havonta cseréljük. Ez a lábaidnak is jót fog tenni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 A melltartók 6 hónap vagy 1 év után tönkre mennek

  Szavatossági idő 021
  Bec/FlickrCC BY-SA 2.0

  A melltartók, sőt még az alsóneműk is sokáig kitartanak, ha jól gondozod őket. Ha azonban minden nap egy vagy két melltartót cserélgetsz, ne számíts arra, hogy 6 hónapnál vagy 1 évnél tovább bírják. Ha a melltartó már nem nyújt támogatást, mert a gumi meglazult, vagy ha lapos a kosara és kilóg a merevítője, ideje kicserélni.

  Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a fehérneműkre is: ha bármilyen kopás, elszíneződés vagy szakadás tapasztalható, akkor ideje egy újabb fehérneművásárlásnak.

  4 A fűszerek 1-4 év után elveszítik az ízüket

  Szavatossági idő 020
  Jacqui Brown/FlickrCC BY-SA 2.0

  A legtöbb boltban vásárolt fűszer csomagolásán szerepel a lejárati idő. Ha azonban ez már nem látható, vagy ha saját magad készíted a fűszereket, akkor kövesd ezt az útmutatót. Bár a fűszerek nem igazán „járnak le”, de elveszítik az aromájukat és a pozitív tulajdonságaikat.

  A szárított fűszernövények 1-3 évig, az őrölt/porított fűszerek pedig 2-3 évig tarthatók el. Az egész fűszerek megfelelő tárolás esetén akár 4 évig is eltarthatók.

  5 Egy parfüm általában 3 évig bírja

  Szavatossági idő 019
  Pixabay.com

  Ha van egy kedvenc parfümöd, nem biztos, hogy ki kell dobnod, ha egy éven belül elhasználod. Ha azonban sok parfümöt szeretsz, és komplett gyűjteményed van, a legtöbb parfümmárka figyelmeztet, hogy a termékeik szavatossági ideje 3 év.

  Ez azt jelenti, hogy a parfümök illata ennyi ideig garantált. A parfümök egy idő után romlani kezdenek, és az illat savanyúvá, kesernyéssé válhat, sőt, néha még tojásszagú is lehet. Ekkor már biztos lehetsz benne, hogy ideje új üvegcsét venni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Cseréld le a párnákat 2-3 évente

  Szavatossági idő 018
  John Donges/FlickrCC BY-ND 2.0

  Már azzal összekoszolod a párnát, hogy alszol rajta. Idővel a párnák magukba szívják a testzsírokat, a szennyeződéseket, az elhalt hámsejteket és a poratkákat, valamint a különböző foltokat. Baktériumok és allergének búvóhelyévé válhatnak.

  Ne feledd, hogy 1-2 havonta tisztítsd meg a foltokat és a párna felületét, 6 havonta pedig mosd ki őket enyhe mosószerrel. Mindenesetre a legjobb, ha 1-2 évente teljesen lecseréljük a párnákat.

  7 A fakanál és merőkanál 1 évig bírja

  Szavatossági idő 017
  Pixabay.com

  A fából készült kanalakon és merőkanalakon idővel apró szilánkok és repedések jelentkeznek. Ezenkívül ezek az edények magukba szívják az olajat. Még ha szorgalmasan tisztítjuk is őket, a zugok és rések valószínűleg táptalajt jelentenek a baktériumok számára.

  Ennek tesztelésére jó módszer, ha a fából készült kanalakat és merőkanalakat forró vízbe merítjük. Ha a víznek rossz szaga van vagy rosszul néz ki utána, ideje kicserélni őket. De ne várj addig, amíg gusztustalanná válnak, hanem inkább évente cseréld őket. A régiek kerti szerszámként is szolgálhatnak.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

2 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Bődületes marhaság!!!  A cikk címe inkább lehetne: "Hogyan termelj sok hulladékot" vagy "Ha van felesleges pénzed, milyen értelmetlen dolgokra költsd!" Egyetlen kivétel lehet a futócipő, ami 900km előtt is képes leamortizálódni.
 • 0
  Na tessék! Itt van a fogyasztói társadalom receptje: -Mindent, de mindent 2-3 évente cserélni kell. Azt várom, hogy pl.: a lakásokról is bebizonyosodjék, hogy a falakba és repedésekbe mindenféle kórokozó, parazita telepszik meg, ezért 2-3-5 évente le kell bontani és újat építeni! 😎- Só: ha valakinek van 3-5 éves sója... 😂 ekkora sületlenséget!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.