HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

Amerikában még az autót is másképp kell tankolni, mint nálunk: hogyan zajlik pontosan ez a folyamat

Az amerikaiak kicsit megbonyolították ezt a folyamatot.

    Ha láttál már amerikai filmeket, amiben a főszereplők autóval tesznek meg nagy távokat, akkor biztosan feltűnt egy érdekes jelenség.

    HIRDETÉS

    A benzinkúra érkezve ugyanis az Amerikaiak nem a tankolással, hanem a fizetéssel kezdik az egész procedúrát, tehát először be kell menniük a kútra, hogy megvegyék az üzemanyagot, mintha csak egy boltban vásárolnának mondjuk italt, és csak ezután kezdhetik meg a tankolást – akárcsak az ital elfogyasztását egy boltban. Ma erről a folyamatról fogok mesélni egy kicsit bővebben.

    tankolás

    Az ember azt gondolná, hogy egy benzinkúton nem érheti meglepetés, elvégre mindenhol ugyanaz a menete a folyamatnak, nincsen semmi különbség. Ez azonban nem teljesen igaz!

    Ha nagyobb távok megtételére készülsz az Egyesült Államokban, akkor az autóbérlés elkerülhetetlen. Ennek kiküszöbölhetetlen velejárója pedig a tankolás. Na már most készülj fel, hogy ez némileg másképp zajlik, mint ahogy Magyarországon vagy más európai országokban megszoktuk.

    Uzemanyag tipus
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Mi az első dolog, amit Amerikában csinálunk, amikor odaérünk a benzinkúthoz és leállítjuk a motort?

    Normális esetben kinyitjuk a tanksapkát, levesszük a megfelelő üzemanyag töltőpisztolyát és elkezdjük a tankolást. Na, Amerikában ez nem így van. Ott a pisztoly levétele és az üzemanyag töltése a legutolsó lépés. Először mindenképpen fizetni kell. Ennek két módja van.

    Bankkártyával

    A bankkártyás fizetés lényegesen egyszerűbb, és az amerikaiak ma már ezt preferálják inkább mindenhol. Annál is inkább, mivel sok önkiszolgáló kút található az országban, ezeknél pedig készpénzzel alapból nem is lehet fizetni.

    bankkártyás

    A kocsiból kiszállva tehát először be kell helyeznünk a bankkártyát a töltőpisztolyok mellett található kártyaolvasóba, és ekkor kezdődik a kaland. A gép ugyanis egy ZIP-kódot fog tőlünk kérni, ami gyakorlatilag egy ötjegyű számlázási irányítószám az Egyesült Államokban, és nem egyenlő az általunk ismert bankkártyás PIN-kóddal. Hasra ütés szerűen pedig nem lehet 5 random számot megadni, mivel jó eséllyel elutasításra kerül a tranzakció. Ilyen esetben nem marad más, mint kivenni a kártyát és személyesen besétálni a benzinkútra, majd előre fizetni a kártyával (vagy készpénzzel, a lentebb leírt módon).

    Tegyük fel azonban, hogy szerencsések vagyunk és nem kér ZIP-code-ot az automata. Ez esetben ki kell választanunk, hogy előre akarunk fizetni egy meghatározott mennyiséget (pl. 10 gallont vagy 40 dollár értékben) vagy a kártyát végig benne hagyjuk a gépbe, tele tankoljuk az autót és a végén egészben vonja le az összeget.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    üzemanyag fizetés

    Amint ezt eldöntöttük, ki kell választanunk az üzemanyag típusát és minőségét. Amerikában nincs 6 különböző pisztoly, általában csak kettő – egy benzin, egy dízel. Az dönti el, hogy végül milyen minőségű üzemanyag fog folyni az adott csőből, hogy előtte melyik nagy sárga gombot választjuk.

    Amerikai tankolás

    Ha kiválasztottuk, hogy például 91-es oktánszámú benzint szeretnénk tankolni, akkor a töltőpisztolyt csak azután vehetjük le, ha a gombot megnyomtuk és a rendszer engedélyt ad a tankolás megkezdésére. Innentől kezdve a folyamat megegyezik az itthon megszokottal.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Készpénzzel

    A készpénzes fizetés némileg más, és valószínűleg ez az, ami sokaknak szemet szúrt az amerikai filmekben. Ebben az esetben ugyanis az autót leállítva először be kell mennünk a benzinkútra, hogy megvegyük az üzemanyagot, amit az autóba szeretnénk tankolni.

    Például meg kell mondanunk a kutasnak, hogy 50 dollárért kérünk 91-es benzint szeretnénk. Az összeg kiegyenlítése után visszatérhetünk a kocsinkhoz, hogy megkezdjük a tankolást. Amint eltankoltuk a vásárolt összeget, a kút automatikusan leáll.

    boston public library 6EDezfYu3uk unsplash

    Ha készpénzes fizetéssel akarjuk teletankolni a kocsit, az némileg bonyolultabb. Ilyenkor ugyanis értelemszerűen egy nagyobb címletet, például egy 100 dollárost bankjegyet kell adnunk a kutasnak, majd kimenni a kocsihoz és teletankolni a gépet. Ha pisztoly kattant, és a kocsi tele van, akkor ismét vissza kell mennünk a benzinkútra, hogy a kutas ellenőrizze a tankolást és odaadja nekünk a visszajárót, vagyis azt az összeget, ami a 100 dollárunkból maradt.

    Régen az amerikaiak mindig készpénzzel és előre fizettek, ezért is láthattuk sok régi filmben ezt az érdekes metódust. Manapság azonban, mivel rengeteg önkiszolgáló benzinkút létezik (és mert ma már mindenkinek van bank- vagy hitelkártyája) sokkal egyszerűbb és kényelmesebb számukra a bankkártyával történő fizetés.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.