15 bizarr tilalom és korlátozás, amivel csak Észak-Koreában találkozhat az ember

Észak-Korea - vagy hivatalos nevén a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság - napjaink egyik legzárkózottabb és legkiszámíthatatlanabb országa, mely ugyan területileg alig nagyobb, mint Magyarország, mégis nem telik el úgy nap, hogy ne kavarna port globális szinten a világsajtóban. Az alábbi listán most 15 olyan szokatlan és enyhén szólva is furcsa észak-koreai tilalmat illetve korlátozást gyűjtöttünk össze, mely láttán minden átlag embernek garantáltan nagyra kerekednek a szemei.


 1. 1 Tilos kék farmert viselni.


  Úgy vélik, hogy az egész világon népszerű kék farmerek az imperializmus egyik jelképei, ezért tiltottak.

 2. 2 Nincs vezeték nélküli internet.


  Ha valamilyen úton-módon mégis sikerül csatlakoznunk a világhálóra, kizárólag az észak-koreai vezetők által üzemeltetett néhány weboldalt tudjuk vele elérni.

  Egy kis érdekesség: Észak-Koreának saját operációs rendszere van, mely a RedStar nevet viseli. Ez egy észak-koreai fejlesztésű Linux-alapú operációs rendszer, melynek a fejlesztését még 2002-ben kezdte meg a Korea Computer Center.

 3. 3 A helyi pénznem nem elérhető a külföldi turisták számára.


  Az Észak-Koreába érkező turisták nem használhatják a nemzeti valutát, így ők a helyi boltokban csak euróval, renminbivel, dél-koreai vonnal és (furcsa módon) dollárral tudnak fizetni.

 4. 4 Külföldi ember nem vásárolhat ingatlant Észak-Koreában.

  forrás

  Ha esetleg épp tervezgetted volna, akkor most valószínűleg rendesen el vagy kámpicsorodva.

 5. 5 Szinte lehetetlen autót vásárolni.


  A saját tulajdonú személygépkocsi óriási kiváltságnak számít Észak-Koreában, melyet csak a leggazdagabb, legbefolyásosabb emberek engedhetnek meg maguknak.

 6. 6 Nem lehet – néhány éve megjelent – újságokat olvasni a könyvtárakban.


  ‘Ami volt, elmúlt’ elven az újságokat időről-időre megsemmisítik, így azok visszakövethetetlenek. A külföldi újságok és magazinok szintén elérhetetlenek az országban, a napilapokat viszont nem kell megvásárolniuk az embereknek, azok ugyanis a városok nagyobb közterein, a fenti képen látható módon kerülnek kihelyezésre.

 7. 7 Tiltott a vallási irodalom.


  Nem, a vallás – mint olyan – nem tiltott Észak-Koreában, Phenjannak még saját keresztény egyházai is vannak, de vallási irodalommal kapcsolatos művek vásárlására még sincs lehetőség az országban.

 8. 8 Belföldi SIM-kártyával nem lehet külföldre telefonálni.


  A mobilkommunikáció ugyan adott, és a mobiltelefonok is a hétköznapi élet szerves részét képezik, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság által kiadott SIM-kártyákkal azonban csak és kizárólag belföldi hívásokat lehet kezdeményezni.

 9. 9 Nincs melegvíz ellátás.


  Az észak-koreai lakásokban és házakban nincs meleg víz ellátás. Az emberek így igen sokféle módon oldják meg a fürdést és a mosást, például fa tüzelésű kályhákkal, vagy különféle elektronikus berendezésekkel.

 10. 10 Nem kapni Coca Colákat a boltokban.


  2015-ig csak két ország volt a világon, ahol hivatalosan is tiltott volt a népszerű üdítőital árusítása: Kuba és Észak-Korea. Miután 2015-ben végül feloldották ezt a tilalmat Kubában, Észak-Korea maradt az egyetlen ország a világon, ahol (kizárólag ideológiai okok miatt) nem kapható Coca Cola a boltokban.

 11. 11 Az észak-koreai lakosok nem vásárolhatnak jegyet más országokba.


  Ha esetleg mindig is töprengtél, hogy miért nem találkozol sehol észak-koreai turistákkal, hát akkor most itt a válasz.

 12. 12 Észak-Koreában nincs McDonald’s.


  Akárcsak a Coca Colát, a Mekit is a ‘mocskos’ nyugati kultúra megtestesítőjeként tartják számon, így nem engedik be az országba. Ettől függetlenül azonban Észak-Koreának számos saját gyorsétterme van, az ott kapható egyik legnépszerűbb ételről, a kimcshiről pedig egyenesen az a hír járja, hogy Isteni az íze.

 13. 13 A külföldi turistáknak tilos engedély nélkül fényképezniük és beszélniük a helyiekkel.


  Akit mégis rajtakapnak ezen, azt azonnal meghurcolják.

 14. 14 Szinte lehetetlen óvszert és higiéniai termékeket vásárolni.


  Nehéz elhinni, de az észak-koreaiak nincsenek tisztában az óvszer létezésével. Bár néhány évtizeddel ezelőtt megjelentek ugyan a feketepiacon, de nem nyerték el az emberek tetszését, így mára gyakorlatilag lehetetlen beszerezni azt az országban. Az egyéb higiéniai termékekkel, mint például a női tamponokkal szintén hasonló a helyzet.

 15. 15 A Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban nem lehet akármilyen frizurát vágatni magunknak.


  A férfiaknak például az alábbi 14 frizura közül kell kiválasztaniuk a nekik tetszőt, még a nőknél szintén hasonló a helyzet. Ezeket a frizurákat az ország vezetői határozzák meg és szigorúan be is tartatják azokat.Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Önismeret teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Send this to a friend