10 család, akik titokban uralkodnak a világ és az életünk fölött

Valószínűleg mindannyian hallottuk már azt az összeesküvé elméletet, miszerint minden elköltött pénz a világ leggazdagabb családjaihoz vándorol. Ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem lehet, ám az az egy biztos, hogy a most következő 10 család és annak tagjai olyan szinten befolyásolják a hétköznapi életünket és tulajdonképpen az egész világ működését, hogy az egészen dermesztő.


 1. 6 Walton-család


  1962-ben Sam Walton vállalkozó megnyitotta az első Walmart áruházat, ezzel pedig belépett a világ leggazdagabb emberei közé. Azóta a Walmart áruházlánc a legnagyobb áruházlánc lett az Egyesült Államokban. Az áruházlánc évente körülbelül 500 milliárd dollár körüli árbevételt generál.

  Sam halála után felesége és négy gyermeke vette át a cég irányítását, az üzletlánc mellett pedig a Walton-családhoz fűződik az Egyesült Államokbeli Arvest Bank.

 2. 7 Windsor-család


  A Windsor-ház az Egyesült Királyság és a Nemzetközösség országainak trónján uralkodó királyi ház, a brit királyi család neve. A Windsor-házat 1917. július 17-én királyi rendelettel alapította meg V. György brit király. A Windsor-ház jelenlegi vezetője II. Erzsébet brit királynő, aki anglián kívül 15 független állam vezetéséért felelős. A család tagjai mindent megtesznek, hogy a szerény életmód látszatát keltsék: kivétel nélkül szolgáltak a fegyveres erőknél és több jótékonysági szervezetet is vezetnek.

 3. 8 Murdoch-család


  Murdoch család médiamágnásai Ausztráliában kezdték felépíteni birodalmukat. Keith Murdoch kezdetben egy melbourne-i újság politikai szerkesztője volt, majd később kinevezték főszerkesztőnek és vezérigazgatónak.

  Fia, Rupert szintén újságíró lett. Ausztrália vezető médiavállalatainak összeomlása után a Murdoch-család megalapította a News Corporation médiavállalatot. Manapság a Murdoch család nevéhez fűződik a 20th Century Fox filmgyár, a Fox News hírcsatorna, a Myspace és a Dow Jones részvénytársaság. A család körül több nagy balhé is volt, az általuk üzemeltetett News Corporation-t például azzal vádolták, hogy lehallgatták a brit királyi család telefonjait, valamint több hírességet, sőt még a rendőrséget is.

  Rupert Murdoch keze a mai popkultúrában is tövig benne van, az ő nevéhez fűződik például az „Agymenők” című sorozat és a „Simpson-család” is. 

 4. 9 Az Oppenheimer ,,gyémántcsalád"


  Amikor Ernst Oppenheimer 1902-ben Dél-Afrikába emigrált, még csak nem is álmodott arról, hogy valaha ő lesz a világ leghatalmasabb kartellje, a De Beers feje. Azóta az Oppenheimer-klán négy generációja irányította a világ gyémántpiacát. Ernst Oppenheimer és fia, a céget jelenlegi méretére fejlesztő Harry legendás felemelkedése azon a bonyolult stratégián alapult, amelynek célja az ékszerkartellnek az erős ellenállással szembeni védelme és az ideológiai akadályok ledöntése volt.

  A hidegháború idején De Beers jövedelmező megállapodást kötött a kommunista Szovjetunióval, amely akkoriban az apartheid-rendszer elszánt ellensége volt. Az Egyesült Államokat könnyedén meghódította a jelszó: "A gyémánt örök".

  A vállalat érdekelt volt az apartheid-ellenes politikában is. Napjainkban az unoka, Nicky, valamint a dédunoka, Jonathan Oppenheimer együtt vezetik a vállalatot, Londonból felügyelve e csodálatos drágakövek globális kereskedelmét. A család legendás vagyonáról és történetéről egyébként film is készült "Százmillió karát - Az Oppenheimer gyémántcsalád" néven.

 5. 10 Pritzker-család


  A Pritzker család úttörője az ukrán-zsidó bevándorló, Jay Pritzker volt, aki 1881-ben Kijevből Chicagóba költözött. A Pritzker család vagyona a Hyatt hotellánchoz köthető – ez egy szállodai cég, amely hoteleket és üdülőhelyeket üzemeltet szerte a világban. A hotelláncnak ma összesen 777 szállodája van 54 országban.

  Igaz ami igaz, ma már csak a család egyik tagjának, Thomas Hyattnek van köze a szállodához, de rajta kívül még tízen milliárdosok a családban. A családtagok között van kormányzati tisztségviselő, filmproducer, hoteltulajdonos, befektetési tanácsadó és aktív befektető is.

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

2
Ez igen!
0
Nem tetszik!
0
Vicces
0
Imádnivaló
3
Meglepő
1
Szomorú
2
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!