HIRDETÉS BEZÁRÁS
Videók

Így pusztítja a tüzet a világ legerősebb, gázturbinás-sugárhajtóművel felszerelt tűzoltóautója

  Ha hiszitek, ha nem, a világ legerősebb tűzoltó-gépezete egy magyar mérnökök által megtervezett szörnyeteg, melyet a hidegháború idején, az 1968. december 19-i algyői gázkitörés tüzének oltására fejlesztettek ki.

  HIRDETÉS

  Ha bár az évszámokból is könnyen kikövetkeztethető, hogy 1968 bizony nem ma volt, mégis a ,,Big Wind” (nagy szél) névre keresztelt monstrum mind a mai napig a világ legerősebb ,,tűzoltóautójának” számít.

  A ,tűzoltóautó” szó azért került idézőjelbe, mert erős túlzás lenne erről a szörnyetegről azt állítani, hogy egy sima autó lenne. A jármű alapját ugyanis egy lánctalpakon guruló tank képezi, erre a páncélozott szörnyetegre került a két darab MiG-21 sugárhajtómű, ami garantálja, hogy a gép percenként több mint 12 000 liter vizet, 1600 liter középhabot, 6400 liter nehézhabot és másodpercenként mint egy 80kg port legyen képes a kiszemelt tűzre zúdítani. Ez a ritkaságszámba menő turbóreaktív oltógép jelenleg a Pestvidéki Repülőgép Javító Üzemben (Tököl) található.

  Ennyit az adatokról, lássuk hogyan is működik ez a brutális monstrum a valóságban! Ha bővebben szeretnétek róla olvasni, érdemes ellátogatni a Big Wind hivatalos, magyar nyelvű Wikipédia oldalára, ott minden részletes információt megtalálhattok róla.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.