HIRDETÉS

Így pusztítja a tüzet a világ legerősebb, gázturbinás-sugárhajtóművel felszerelt tűzoltóautója

Ha hiszitek, ha nem, a világ legerősebb tűzoltó-gépezete egy magyar mérnökök által megtervezett szörnyeteg, melyet a hidegháború idején, az 1968. december 19-i algyői gázkitörés tüzének oltására fejlesztettek ki.


Ha bár az évszámokból is könnyen kikövetkeztethető, hogy 1968 bizony nem ma volt, mégis a ,,Big Wind” (nagy szél) névre keresztelt monstrum mind a mai napig a világ legerősebb ,,tűzoltóautójának” számít.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

A ,tűzoltóautó” szó azért került idézőjelbe, mert erős túlzás lenne erről a szörnyetegről azt állítani, hogy egy sima autó lenne. A jármű alapját ugyanis egy lánctalpakon guruló tank képezi, erre a páncélozott szörnyetegre került a két darab MiG-21 sugárhajtómű, ami garantálja, hogy a gép percenként több mint 12 000 liter vizet, 1600 liter középhabot, 6400 liter nehézhabot és másodpercenként mint egy 80kg port legyen képes a kiszemelt tűzre zúdítani. Ez a ritkaságszámba menő turbóreaktív oltógép jelenleg a Pestvidéki Repülőgép Javító Üzemben (Tököl) található.

Ennyit az adatokról, lássuk hogyan is működik ez a brutális monstrum a valóságban! Ha bővebben szeretnétek róla olvasni, érdemes ellátogatni a Big Wind hivatalos, magyar nyelvű Wikipédia oldalára, ott minden részletes információt megtalálhattok róla.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


  • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.