HIRDETÉS
ÉrdekesTudomány

A történelem legrejtélyesebb könyve: a Voynich-kézirat

A Voynich-kézirat (eredeti nevén MS 408) a történelem egyetlen olyan szimbólumokkal és írásjelekkel íródott könyve, melyből évszázadokon át tartó tanulmányozások során sem sikerült egyetlen egy szót sem megfejteni.

  Ez a rejtélyes könyv, melynek szerzője ismeretlen, leginkább a Voynich-kézirat néven ismert, melyet annak köszönhet, hogy 1912-ben talált rá egy könyvgyűjtő, Wilfrid Michael Voynich, egy Róma melletti jezsuita könyvtárban. A könyvben ismeretlen növényeket, különös csillagászati jeleket, ismeretlen szimbólumokat és írásjeleket, de ami talán a legkülönösebb az egészben, hogy egy teljes egészében ismeretlen és megfejthetetlen nyelvezetet rejtettek el.

  A szöveges részeket immáron 100 éve próbálják megfejteni a világ leghíresebb tudósai, legzseniálisabb kutatói és kódfejtői, azonban a mai napig sem sikerült egyetlen szót sem megfejteni ebből a 234 oldalas könyvből.

  2009-ben nagy előrelépés következett be a könyv eredetét illetően, a Kaliforniai Egyetem radiokarbonos kormeghatározásnak köszönhetően kiderült, hogy a könyvet a középkorban, a 15. század első felében írták. Ebben a korban a titokzatos könyvek teljesen megszokottak voltak, a megnövekedett emberi kíváncsiságnak köszönhetően az emberek nyitottá váltak a különös és első nekifutásra érthetetlen, rejtélyes írások iránt. Mivel a túlgondolt, a társadalom nézőpontjával ellentétes írások eretnekségnek számítottak, az írók ezért mindent megtettek, hogy a lehető legjobban eltitkolják könyveik valódi tartalmát, a nemkívánatos szemek elől.

  A könyvben látható egyik titokzatos növénynek sikerült megtalálni a természetben is létező (feltételezhető) mását.

  A Voynich-kéziratot különlegessé teszi, hogy a szimbólumok mellett használatos betűk nagyban hasonlítanak az általunk ismert latin ABC betűire, viszont valahogy mégsem sikerült ezidáig megfejteni őket, noha tudósok és kiemelkedő értelmiségek százai vizsgálták már meg az elmúlt 100 év alatt, a különböző helyen ismétlődő betűk ugyanis nem rakhatók megfejthető szavakká. A nyelvészek éppen ezért a könyvben használatos nyelvet a Voynich-i nyelvnek nevezték el, ami ha egyszer régen egy valóban létező nyelv volt, akkor olyan bonyolult, hogy gyakorlatilag majdnem lehetetlen megtanulni, mégis ismerős írásjegyeket tartalmaz, melyek jelentése és egymáshoz kapcsolódása nagyon zavaros. A legtöbb nyelvben például ha ránézünk egy szövegre, a leggyakoribb szavak kevés karakterből állnak, mint például az ,,a” ,,az” ,,egy” ,,és” valamint ehhez hasonló szavak. A Voynich-kéziratban ez pont ellenkezőleg van, a leggyakoribb szavak hosszúak, ezzel pedig teljesen ellehetetlenítették a nyelvészek és kutatók munkáit, mivel egyetlen ma ismert nyelvhez sem hasonlít.

  Még a legpontosabb modern írnokok is hibáznak olykor, ilyenkor pedig ki kell törölni a hibát, tisztára kell törölni a papírt, majd újraírni a szöveget. A 234 oldalas Voynich-kéziraton azonban nincs nyoma efféle javításnak.

  A második világháború idejére már a Németek is képesek voltak szinte megfejthetetlen, kódolt üzenetek és szövegek létrehozására, melyek a szövetségesek emberei számára már ténylegesen megfejthetetlenek voltak. Ekkor jelentek meg a világ első kódfejtő gépei, melyekkel a megfejethetetlen kódokat is sikerült dekódolni az Amerikaiaknak. A kódfejtőgépek és a számítógépek azóta bámulatos fejlődésen mentek át, minden korszerűbb és modernebb lett, ami azonban elképesztő, hogy még ezeknek a kódfejtő gépeknek a segítségével sem sikerül egy apró szöveges részt sem megfejteni ebből a titokzatos Voynich-kéziratból.

  A 20. és 21. század legmodernebb brit és amerikai kódfejtő gépei is kudarcot vallottak tehát, nem sikerült feltörniük ezt a 15. századból származó kéziratot. A világ legkiválóbb elméi is sorra buktak bele a könyv tanulmányozásába, voltak akik már nem is akartak foglalkozni vele, mert féltek, hogy ha nem tudnak semmilyen eredményt sem szolgáltatni a kézirattal kapcsolatban, akkor az keresztbe tenne a hírnevüknek és megítélésüknek. Ha valóban kód, akkor feltörhetetlen, ha egy nyelv, akkor pedig nincs élő ember a földön, aki képes értelmezni mindezt. Az egész mű egy igazi rejtély.

  Egyes történészek szerint éppen hogy a megfejthetetlenség volt a cél a könyv írásakor, ugyanis olyan titkos információkat hordoz magában, melyeket a kézirat készítője azt akarta, hogy soha ne fejtsen meg senki. A tudósok körében másik népszerű elméletnek számít még továbbá, hogy a kézirat talán egy csillagászati térkép lehet az univerzumunkról, amolyan útmutató a világegyetemhez, melyet a könyvben található, általunk ismeretlen csillagászati képek és szimbólumok nagyban alá is képesek támasztani.

  A Voynich-kéziratban rejlő tökéletességet, sokan a bukásának tekintik ugyanakkor. A könyv írásakor ugyanis, a 15. század elején, nagy piaca volt az efféle rejtélyes átverés-írások gyártásának. Az akkori időben ugyanis a középkori művelt réteg képes volt akár hatalmas pénzeket is fizetni a Nostradamus írásaihoz hasonló ritka és titokzatos művekért, éppen ezért pedig rengetegen éltek ezzel vissza, gyártottak átveréseket, melyeket aztán jó pénzért eladhattak a tehetősebb rétegeknek.

  Azonban ha pénzkeresési szándék vezérelte is a mű íróját, akkor is szinte felfoghatatlan, hogyan volt képes technikailag ennyire kifogásolhatatlan és pontosan felépített művet alkotni. A tudósok ugyanis pontosan tudják, hogy egy ekkora terjedelmű könyv, mint a Voynich-kézirat, ha halandzsa nyelven íródott volna, több száz évbe telt volna megírni, hisz annyira összetett és technikailag kifogásolhatatlan műremek, hogy pusztán átverésből lehetetlen lett volna ilyen precízen felépíteni mindezt.

  Ha a furcsán tekeredő karaktereket átírnánk latin betűkre, egy átlagos Voynich bekezdés így nézne ki:
  tshedor shedy qopchedy qokedydy qokoloky
  qokeedy qokedy shedy tchedy otarol kedy dam
  qckhedy cheky dol chedy qokedy qokain olkedy
  yteedy qotal dol shedy qokedar chcthey otordoror
  qokal otedy qokedy qokedy dal qokedy qokedy skam

  A könyv eredetét és valódi tartalmát tehát egy jó darabig még egészen biztosan titok fedi majd, csak találgatni lehet afelől, hogy mi is lehetett vele a valódi célja az írónak. Sok helyen olvashatunk olyanokat, hogy professzorok és különböző tudósok megfejtettek bizonyos bekezdéseket a könyvből, ám ezek inkább csak találgatások, nincs rá valódi bizonyíték, hogy valóban értelmezni tudták a könyvben elrejtett tartalmat. A könyvet letölthetitek az alábbi linkeken PDF dokumentumban, vagy akár online is nézegethetitek, ha felkeltette az érdeklődéseteket:

  Voynich-kézirat PDF

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Ezek is érdekelhetnek

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni