HIRDETÉS
Tippek és trükkök

A francia lakások 12 jellemzője, amik az apró párizsi lakásokat is műalkotásokká varázsolják

A francia életérzéshez több dolog is hozzájárul: croissant, Eiffel-torony és kifogástalan ízlés. Van még valami, amiről ritkábban esik szó, ez pedig nem más, mint az apró párizsi lakások, melyet valamilyen csoda folytán a franciák mégis műalkotásokká varázsolnak. De mi a titkuk? Hogyan képesek egy apró lakásból is teljes értékű otthont varázsolni?

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most utánajártunk a franciák legfontosabb tervezési és lakberendezési szabályainak, melyek megismerésével bárki elsajátíthatja a különleges francia stílus művészetét, és hangulatos kis otthonná alakíthatja a lakását.

  1. 1 Ne hagyd üresen a falat, hanem inkább tegyél ki valamilyen műalkotást, hogy fokozd a térérzetet.

   f196215142afc76126899c1140

   Fő szabály, hogy nem hagyhatod üresen a falat, mert akkor unalmas. A franciák szeretik a vintage stílust és a művészetet, amit az otthonuk berendezésekor is felhasználnak. A különböző méretű kis tükrök és képek segítenek vizuálisan növelni a belső teret.

  2. 2 Használj luxus anyagokat még a legapróbb helyeken is.

   05a1af5116aaf1a9842e887ca9

   Egy apró lakásban a helykínálatból adódóan biztosak lehetünk benne, hogy a fürdőszoba sem lesz egy tágas helyiség, de ez talán nem is baj. Remek lehetőséget teremt ugyanis, hogy olyan luxus anyagokkal burkoljuk, melyre egy hatalmas fürdőszoba esetén nem lenne elegendő a költségvetésünk. Ez a drága burkolóanyag lehet márványlap, vagy drága és stílusos csempe is.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Ne tömd tele a ház minden sarkát.

   500da654e9940a3c32472c0af5

   Egy kis lakásban (vagy igazából bármilyenben) megvan az a kísértés, hogy minden sarkot bútorokkal töltsünk fel, pedig ha sok üres helyet hagyunk, akkor a tér is nagyobbnak tűnik és az egész helyiség sokkal tágasabb érzetet kelt, mint amilyen valójában. Próbáld minimalizálni a bútorok számát.

  4. 4 Válassz többfunkciós bútort.

   c24bee5aacbe0284a3c318f1bf

   Ez a pont az előző pontból fakad, vagyis célszerű arra törekedni, hogy minél kevesebb bútor legyen, viszont a meglévő minél több funkciót lásson el. Például egy kihúzható kanapé egyben alvóhelyként is funkcionál és kiküszöböli az ágy elhelyezésének problémáját, míg egy konyhában elhelyezett bárpult a főzéshez használt felületet is megnöveli, ráadásul étkezőasztalként is használható.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Cseréld ki a hagyományos ajtókat tolóajtókra.

   Francia ajto

   A hagyományos ajtók mindig sok helyet foglalnak, mert kell a hely a kinyitásukhoz. Ezzel vizuális zsúfoltságot okoznak a térben. A helyiségek rendezett elválasztásához kiváló alternatíva lehet a tolóajtók felszerelése.

  6. 6 Használj beépített tárolási lehetőségeket.

   2cd7b358c59fb2fcded8961eda

   A stúdiólakások egyik legnagyobb kihívása a megfelelő tárolóhely megtalálása. Ha az egész falat egy szekrénnyel borítjuk be, a szoba még kisebbnek fog tűnni. Ha azonban szekrény helyett mondjuk egy tárolórekeszekkel felszerelt ágyat használunk, rengeteg helyet spórolhatunk, miközben a tárolási mennyiségből sem veszítünk. Ráadásul így nem lesz szem előtt a sok holmi és a design is egységes marad.

  7. 7 Hozz létre sötét színekkel dekorált zónákat.

   ff70db5dad9190edf7fc946d2e

   A párizsi lakásokban gyakran találkozhatunk olyan falmélyedésekkel, melyekben kandallót, polcokat vagy fekvőhelyet helyeznek el a franciák. Azért, hogy ilyenkor ne romoljon túlzott mértékben a térérzet, az ilyen helyeken sötétebb színű festéket szoktak használni, hogy vizuálisan úgy tűnjön, mintha az egy teljesen különálló terület lenne. Ha lehetetlen egy helyiséget fallal vagy bútorokkal elválasztani, akkor a sötét és világos színű árnyalatok váltakozása jelentheti számunkra a megoldást a felosztásban.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  8. 8 Legyen minél fényesebb a lakás.

   f030815b45954e0fcc975a683f

   A tükrök, világos színek, hatalmas ablakok és a sokféle lámpák együtt csodákra képesek - sokkal nagyobbnak tűnik tőlük a tér. Ez a kombináció azonnal világosabbá és tágasabbá teszi a teret.

  9. 9 Válassz kerek vagy ovális asztalokat.

   d567995f5a8f5d14439245d763

   A kerek vagy ovális asztalok nemcsak kevesebb helyet foglalnak el, hanem megelőzik a háztartási sérüléseket is, amik valljuk be, egy kis lakásban elő tudnak fordulni. Ezeknek az asztaloknak nincsenek éles sarkai, melyek felsérthetnék a combunkat vagy a karunkat. Az ilyen kerek asztalok ráadásul bárhol elhelyezhetők a lakásban.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  10. 10 Ügyelj a padló egységes stílusára.

   2307115a718b01d5696a08150f

   Fontos, hogy vizuálisan biztosítsuk a tér folytonosságát, ezáltal harmóniát teremtve a lakásban. Ha egy kis lakás minden helyiségében más és más padlóburkolatot használunk, a lakás még kisebbnek fog tűnni, mint amilyen valójában. Ellenkező esetben, vagyis, ha a padlóburkolat egységes, épp ellentétes hatást érhetünk el és sokkal nagyobbnak fog tűnni, mint amilyen valójában.

  11. 11 Használj hosszú függönyöket az ablakokhoz.

   cd8bcb53ac9af8221a9f33b380

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS

   Egy másik tervezési trükk, amit a franciák nagyon szeretnek: a mennyezettől padlóig érő függönyök. Nemcsak vintage megjelenést kölcsönöznek, de az ablakok is sokkal nagyobbnak tűnnek tőlük.

  12. 12 Használj fali lámpát.

   Lampa franciaorszagban

   A fali lámpák kevesebb helyet foglalnak el, mint az állólámpák, de mégis jobban néznek ki, mint a terjedelmes mennyezeti csillárok. Egy vagy több darabot is használhatunk, melyeket külön-külön kapcsolgathatunk annak függvényében, hogy mennyi fényre van szükségünk az adott pillanatban.

   Te milyen trükköket használsz, hogy nagyobbnak tűnjön a lakásod?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.