HIRDETÉS BEZÁRÁS

Április 1: a történelem 9 leghíresebb bolondok napi átverése

A bolondok napja hosszú múltra tekint vissza.
Szólj hozzá

  Az áprilisi bolondok napja a tréfák és a móka ünnepe. A történelem során rengeteg emlékezetes átverés született ezen a napon, amelyek becsapták a hiszékeny embereket, sőt, néha még a hírhedt médiumokat is.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 9 emlékezetes áprilisi tréfát mutatunk be, melyek bejárták a világot, és még évek múltán is mosolyt csaltak az emberek arcára.

  1. A fekete-fehér tévék frissítése

  Áprilisi tréfák 009

  1962. április 1-jén egy svéd televíziós csatorna műszaki szakértője elmondta a tévénézőknek, hogyan tehetik színesé a fekete-fehér televíziójukat.

  A trükk az volt, hogy nejlonharisnyát kellett húzni a képernyőre. A harisnya szálain megtörő fény színesebbé varázsolta a képet.

  A komoly arccal bemutatott „rituálé” hatalmas átverésnek bizonyult. A színes televíziók csak 1970-ben jelentek meg Svédországban.

  2. Egyhangú támogatás

  Áprilisi tréfák 008

  1971. április 1-jén Tom Moore Jr., az USA Képviselőházának tagja szavazásra bocsátott egy törvényjavaslatot, amelyben dicsérően nyilatkozott Albert DeSalvóról, a „bostoni fojtogató” néven ismert sorozatgyilkosról.

  A törvényjavaslat hivatalosan is elismerte volna DeSalvo „különleges hozzájárulását” Massachusetts állam népességszámának szabályozásához. A javaslat kiemelte a pszichológia nem hagyományos módszereinek kidolgozását is, amelyek hozzájárultak DeSalvo „hatékony” eredményeihez.

  A Képviselőház tagjai egyhangúlag támogatták a törvényjavaslat elfogadását. Moore később visszavonta a javaslatot, és arra kérte a képviselőket, hogy a jövőben olvassák el a törvényjavaslatokat, mielőtt szavaznak róluk.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3. Hamis vulkánkitörés

  Áprilisi tréfák 007

  1974. április 1-jén az alaszkai Sitka város lakói az Edgecumbe vulkán kitörésére vártak, amely a település közelében húzódott.

  A vulkán sűrű füstöt kezdett eregetni. Az emberek elkezdték összegyűjteni a holmijukat és az értékeiket, hogy elhagyják otthonukat.

  A kiérkező mentőcsapatok néhány óra múlva megnyugtatták a lakosságot, mivel kiderült, hogy a vulkán kráterében csak egy hatalmas gumiabroncs rakás égett.

  A „kitörést” Porky Bickar helyi tréfamester szervezte. Hónapokkal a „nagy nap” előtt elkezdett régi gumiabroncsokat szállítani a vulkánra, amiket út közben talált a környéken.

  4. Egy óra = 100 perc

  Áprilisi tréfák 006

  1975. április 1-jén Ausztrália főbb televíziós csatornái bejelentették egy új időszámítási rendszer bevezetését. Mostantól egy perc 100 másodpercből, egy óra pedig 100 percből állt a 60 helyett.

  A hatóságok belementek a tréfába, és kijelentették, hogy 20 órás munkanapokat vezetnek be. Dél-Ausztrália miniszterelnöke, Desmond Corcoran is megerősítette ezt, mondván, hogy az új rendszer nagyon hatékony. A riportban még egy tízes osztású órát is bemutattak.

  A tévénézők bedőltek a tréfának, és telefonhívásokkal árasztották el az adást. Az egyik hívó arról faggatózott, hogyan tudja beállítani az óráját az új időre.

  5. A nyomtatott ország

  Áprilisi tréfák 005

  1977. április 1-jén a brit The Guardian újság több oldalán egy kitalált szigetországról, San Serriffe-ről (egy elterjedt nyomdai betűtípus neve) írt. A szigetország az Indiai-óceánban helyezkedett el, és egy pontosvessző alakú szigetcsoportból állt.

  A cikk nagyon tárgyilagosan és részletesen írta le az „új” ország éghajlatát, kultúráját és földrajzát. A két fő szigetet Felső- és Alsónyomatnak hívták, a főváros pedig a TIMES NEW ROMAN város volt. Az állam vezetője Pont tábornok volt.

  Az olvasók elkezdték hívogatni az újság szerkesztőségét, hogy többet is megtudjanak az új országról és arról, hogyan lehet odajutni. A tipográfiai szakkifejezések gyakori használata senkiben sem keltett gyanút.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6. Hibás melltartók

  Áprilisi tréfák 004

  1982. április 1-jén a brit Daily Mail újság arról számolt be, hogy 10 000 hibás melltartót adtak el. A cikk szerint a melltartók merevítőjében rézhuzalt használtak, amelyet eredetileg tűzjelző berendezésekhez terveztek.

  Mivel a réz a nejlonnal és a testhővel érintkezve sztatikus elektromosságot termel, a hibás melltartók viselői zavarták a televíziós és rádiós adásokat.

  Még a szakemberek is bedőltek a tréfának. Állítólag a British Telecom vezérigazgatója úgy döntött, hogy teszteli a női alkalmazottak alsóneműjét a réz jelenlétére.

  7. Részegen tilos internetezni

  Áprilisi tréfák 003

  1994. április 1-jén a PC Computing magazin egy cikket publikált, amelyben egy állítólagosan készülő törvényjavaslatról értekezett: „Törvény a részeg internethasználat betiltásáról”.

  A cikk azt állította, hogy az FBI a törvényt arra fogja használni, hogy lehallgassa azoknak az embereknek a telefonját, akik ittas állapotban tartózkodnak az interneten.

  A törvényjavaslat száma 010494 (1994. április 1.) volt, és „Lirpa Sloof” (április bolondja fordítva) írta alá.

  Végül Edward Kennedy szenátornak hivatalosan is meg kellett cáfolnia a törvényjavaslat létezését.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  8. A PI szám egyszerűsítése

  Áprilisi tréfák 002

  1998. április 1-jén a New Mexicans for Science and Reason magazin beszámolt az olvasóinak arról, hogy az Alabamai Egyetem úgy döntött, hogy leegyszerűsíti a PI számot. Az új érték 3,0 lett a 3,14159… helyett. A cikk gyorsan elterjedt a világon.

  Az Alabamai Egyetemre naponta 300 hívás érkezett, amelyekben a döntés visszavonását követelték.

  9. Balkezes hamburger

  Emlékeztes április elsejék

  1998. április 1-jére a Burger King lánc az USA Today újságban hirdette meg egy balkezesek számára készült szendvics bevezetését.

  A szendvics annak a tízmillió amerikainak készült, akik nem tudják jól használni a jobb kezüket. A reklám azt sugallta, hogy a szendvics ugyanazokat az összetevőket tartalmazza, mint a hagyományos, de 180 fokkal elforgatva, a balkezesek kényelme érdekében.

  Több százan mentek a Burger King lánc éttermeibe, hogy kipróbálják az új szendvicset. Voltak olyanok is, akik kifejezetten a jobbkezeseknek szánt eredeti zsemlét kérték.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Ennek akkor lenne értelme, ha olyan is lenne, hogy "nem látom a szót". Nekem van valami látáshibám, és ahol nem láttam semmit, ott is kattintva töbször helyes lett.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.