HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekInterneten talált dolgok

19 lenyűgöző kém-kütyü a hidegháború idejéről

  Ki ne ült volna már nyál csorgatva egy James Bond film előtt, csodálattal adózva a filmben használt (akkor) high-tech kémcuccok iránt?! Talán nem is gondolnánk, de ezeknek a kém-kütyüknek bizony roppant nagy szerepük volt a hidegháború idején, a nagyhatalmak gyakorlatilag egymással versenyezve készítették a jobbnál-jobban álcázható, speciális holmikat az ügynököknek. Mi most ezekből válogatva gyűjtöttünk össze 19 roppant érdekes darabot.

  HIRDETÉS
  1. 1 A ,,halál csókja”.


   Táskában, zsebben könnyedén elférő, rúzsnak álcázott fegyver. Az ügynökök között ,,halál csókja” néven vált ismertté.

  2. 2 Gombkamera.


   1970-ben a KGB által használt, gombnak álcázott kamera, melynek ,,irányító szerkezete” az ügynökök zsebében volt elrejtve.

  3. 3 Kém-esernyő.


   Gyakorlatilag egy esernyőnek álcázott fegyver, ami nagyon népszerű volt a kémek között a hidegháború idején. Többek között Georgi Markov bolgár írót is egy ilyen fegyverrel mérgezték meg.

  4. 4 A ,,rektális-Houdini”.


   Ahogy a gyúnyneve is sugallja, egy jóval kellemetlenebb kém-cuccról van szó. Ezt a kapszulát az ügynökök végbelébe rejtették, kiszedve pedig gyakorlatilag egy teljes értékű “svájci-bicskát” kaptak, amivel bármilyen szorult helyzetből kivághatták magukat.

  5. 5 Szemüvegbe rejtett cianid kapszula, hogy az ügynökök a fájdalmas kínvallatás helyett, gyorsan és fájdalommentesen végezhessenek magukkal.


  6. 6 ,,Kéksav” pisztoly.


   Apró fegyver, mellyel hidrogén-cianidot (régies nevén: kéksav) lőhettek a kiszemelt célpontokra, akik ezáltal azonnal, kezdetben nyom nélkül elhunytak.

  7. 7 Cipőbe rejtett lehallgatóegység.


  8. 8 Ürüléknek álcázott adóvevő.


   Az ügynökök ezt elhelyezve tudtak – gyakorlatilag – láthatatlanul jelezni a pilótáknak, hogy mely területeket kell bombázni egy esetleges háborús helyzet esetén.

  9. 9 Pipa-pisztoly.


  10. 10 Órának álcázott fényképezőgép. A német háború utáni hírszerzők fegyvertára.


  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 11 Fatönknek álcázott lehallgató radar. A tuskó az összegyűjtött adatokat műholdon keresztűl külde a KGB ügynökségre.


  2. 12 Toll-kamera.


  3. 13 Fémpénznek álcázott apró tároló.


   A gombját egy vékony tűvel kellett megnyomni, kinyitva pedig bármilyen apróságot (mikrofilmet) el lehetett benne rejteni.

  4. 14 Szénbomba.


   Praktikus volt, mert láthatatlanul el lehetett őket rejteni, a gyanútlan célpontok pedig a gőzmozdonyokba, kazánokba bedobva, tulajdonképpen magukat robbantották fel, miközben az ügynök az egészet csak távolról szemlélte.

  5. 15 Kesztyűbe rejtett pisztoly.


  6. 16 Kulacsbomba.


   Ezt a fegyvert az Amerikaiak fejlesztették ki, még a második világháborúban, szabotázs céljából. Az ellenséges táborokban elrejtve, a szomjas katonák tulajdonképpen magukat robbantották fel, mit sem sejtve.

  7. 17 Galambokra szerelt kémkamera.


   Nem túl elegáns módja volt ez a kémkedésnek, ám mivel senki nem fog kérdőre vonni egy galambot, ezért előszeretettel alkalmazták még akkor is, ha sokszor könnyedén észrevehető volt.

  8. 18 Üreges mandzsettagomb.


   Szintén apró holmik (mikrofilmek) tárolására kialakított kém-holmi, melyet a Szovjetúnió fejlesztett ki még az 50-es években.

  9. 19 Gomb iránytű.


   A felderítőket ez segítette a tájékozódásban. A két pont jelezte az északi irányt, míg az egy pont a délit.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.