Filmes tévhitek

Ezek a mítoszok filmről-filmre szállnak, pedig nem sok közük van a valósághoz


A mozifilmek nézése távolról sem tökéletes módja az ismeretszerzésnek, mégis rengeteg ember ezek alapján tájékozódik, és sokan úgy vélik, hogy a mozifilmekben látott dolgok a valóságot tükrözik. Ez azonban nem feltétlenül van így. A hollywoodi mozifilmek ugyanis nem dokumentumfilmek, a rendezők és producerek pedig szeretik kiszínezni kicsit a történetet, még ha ezzel szembe is mennek a valósággal.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál nagyon szeretjük a filmeket, de ettől függetlenül tisztában vagyunk velük, hogy mi igaz és mi nem belőlük. Mai cikkünkben 11 olyan népszerű tévhitet és mítoszt gyűjtöttünk össze, amik majdnem minden filmben feltűnnek, pedig egyáltalán nem fedik a valóságot.

 1. 11 A nap nem sárga

  Nap a filmekben es a valosagban

  A sci-fi filmek készítői valószínűleg nem akarnak olyat mutatni, ami nem illik az átlag nézők világába, ezért a legtöbbször a világűrből nézve is sárgának mutatják a napot, pedig a valóságban fehér színű és csak a Föld légkörének torzítása miatt látjuk sárgának.

 2. 10 Nem olvassák fel a jogokat a letartóztatáskor

  37dba25dc38bfd28e3b6893bfc

  A filmekben a bűnözők jogainak felolvasása mindig elég bugyutára sikerül: az illetőt rendőrautóba ültetik, majd közlik vele, hogy joga van csendben maradni, mert mindent amit mond, felhasználhatnak ellene a bíróságon. Bár a gyanúsítottaknak tényleg felolvassák a jogait, erre véletlenül sem a letartóztatáskor, hanem leggyakrabban a kihallgatás előtt kerül sor. Ezt egyébként úgy hívják, hogy miranda figyelmeztetés, vagy más néven a hallgatás joga.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 9 A DNS nem áll el örökké a gyantában

  7a2f8656e3b8a6b55dfadb59da

  A Jurrassic Parkban a tudósok például úgy jutottak dinoszaurusz DNS-hez, hogy megpróbáltak mintát kivonni egy gyantába ragadt szúnyogból. Ez persze csak a készítők fantáziájában működhet, a DNS ugyanis a valóságban lebomlik, és a gyanta egyébként sem a legjobb hely a tárolására. Sajnos vagy nem sajnos, hogy a valóságban eddig nem sikerült megszereznünk a dinoszauruszok DNS-ét, de ha valaha tényleg keresni szeretnénk őket, akkor a legjobb eséllyel a permafroszt (örökfagy) talajban lesz erre lehetőségünk.

 4. 8 Nem lehet azonnal kommunikálni nagy távolságokon keresztül

  Mozi film tevhitek

  A forgatókönyvírók valamiért úgy gondolják, hogy reálisnak tűnik, ha a különböző bolygón lévő szereplők valós időben kommunikálnak egymással. A rossz hír azonban, hogy ez merőben ellentmond a fizika ma ismert törvényeinek. A Hold felszínén lévő emberekkel még csak-csak sikerülne valós időben beszélni, de ha valakit a Marsra küldenénk például, akkor még a fénysebességgel küldött üzenetek is körülbelül 12,5 perc alatt érnének célba.

 5. 7 A cápák nem érzik meg 1 kilométerről a vércseppet

  f8b6e05457bca768e62c892be0

  Tény és való, hogy ezeknek a ragadozóknak kiváló szaglásuk van, de a filmekben meglehetősen eltúlozzák a képességeiket. A valóságban a cápák nem képesek 1 kilométerről megérezni egy vércseppet, és az emberi vér egyébként sem vált ki belőlük túl nagy érdeklődést. Ettől függetlenül persze nyílt sebbel a tengerbe merészkedni még továbbra sem tanácsos.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 A lézerlövedékek nem láthatók az űrben és sokkal gyorsabbak

  6849cf5174adcbc261175d40df

  Gondolkoztál már azon, hogy a Star Wars univerzum rohamosztagosai miért a legbénább katonák a világon? Valójában nem az ő hibájuk: a fegyver ugyanis, amit kaptak, csak egy ócskaság, aminek a töltényei lassabban repülnek, mint egy átlagos pisztolygolyó, *javítva hiszen szabad szemmel láthatók. A valóságban a lézernek fénysebességgel kellene repülnie, ebből fakadóan pedig láthatatlanok lennének, különösen a világűrben, ahol semmilyen fényt tükröző részecske sincs az útjában.

 7. 5 Felesleges a pultost kérdezni a vendégekről

  7dd3125b71a450cffae41172af

  Hiába érkeznek ki a rendőrök a gyanúsított fényképével a kezükben, a csapos aligha lesz képes használható információval szolgálni számukra. Ezen természetesen az összegyűrt számla sem segít. Naponta ugyanis több száz ember fordul meg ezeken a helyeken, a dolgozók pedig egyszerűen figyelmen kívül hagyják a megjelenésüket, beszélgetésüket, kivéve talán akkor, ha egy robot a csapos, úgy, mint az Utazók című filmben.

 8. 4 Az egerek nem szeretik a sajtot

  43271452598d79bbff92e967a6

  Nem világos, hogy mi a forrása ennek a nagyon népszerű tévhitnek, talán a Tom és Jerry rajzfilmek, nem tudjuk, de a valóságban az egér és a sajt egyszerűen összeegyeztethetetlen. Ha felkínálnánk egy egérnek 100 különféle ételt, valószínűleg a sajt lenne az utolsó, amit választana. A BBC még egy kísérletet is végzett, amiben cheddar sajtot, szőlőt és földimogyorót kínáltak az egereknek. Az egerek szinte kivétel nélkül mindig a mogyorót választották, néhány ritka esetben pedig a szőlőt, de a sajtot egyszer sem. Érdekesség továbbá, hogy ha mindenképpen sajttal szeretnénk egeret fogni, akkor a drága nemespenészes sajtokkal van a legjobb esélyünk erre.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 3 A jó és rossz zsaru taktika hatástalan

  fd12f65c478fd80fce945fef72

  Ez már annyira elcsépelt közhely, hogy a modern filmekben is szinte azonnal felismerik a gyanúsítottak, amikor ezt próbálják bevetni ellenük a rendőrök. Igaz, ami igaz, régen tényleg használtak ilyet a rendőrök, de nem mindig volt hatásos, mivel néha éppen ellenkező hatást váltott ki, mivel a "rossz" rendőr hatására a gyanúsított elhallgatott és nem volt hajlandó megszólalni.

 10. 2 Nincs olyan, hogy fényképmemória

  ffd1e65805b7e94d46fb9a2cad

  A képesség, miszerint fénykép pontossággal emlékszünk a múltban történt dolgokra sok filmnek és tévésorozatnak az alapjául szolgáltak már a történelem során. Valójában azonban nincs bizonyíték arra, hogy ez tényleg lehetséges. Vannak persze olyan emberek (körülbelül 100 a világon), akik kivételes memóriával rendelkeznek és bármilyen esemény dátumát fel tudják idézni például a múltból, de ez távolról sem ugyanaz, mint a filmekben látott fényképmemória.

 11. 1 A sötét színű haj szőkére festése nem megy elszíneződés nélkül

  60de1554408a1d19bc6d13be6b

  Nem tudjuk persze, hogy milyen csodaszereket használhatnak a hollywoodi filmek hősnői, de az általuk használt szőkítő eljárás a valóságban nem létezik. Nem lehet csak úgy hófehérré festeni egy barna hajat, mivel a festék nem lesz képes azonnal befogni a sötét fürtöket. Nagy valószínűséggel csak néhány árnyalatot fog világosodni a haj, ellenben száraz lesz, mint a szalma. És egyébként a kesztyű nélküli hajfestést sem javasoljuk, mint ahogy a Vörös veréb (fenti kép) hősnője csinálta.

  Téged melyik filmes tévhitek bosszantanak leginkább?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
16
9 hozzászólás, 16 pont

Szólj hozzá!

9 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 4. De szereti, valószínűleg nem mindegyiket, és biztos nem ez a legkedvesebb eledel a számára, de az egyszerű keménysajt-csalira az egérfogóban gond nélkül rámegy, sokszor még akkor is, ha van más hozzáférhető kaja is. A diót kétség kívül jobban szereti.
 • 11. Abba a filmben amiből a kép van, szűrőn át nézik a napot, mivel elégnének.  A szűrő miatt sárga...
  • Épp ezt szerettem volna én is írni :) Szűrő nélkül minimum a szeme kiégett volna az első másodpercben, ahogy ránéz.
 • 9. A sztori szerint nem a gyantából, hanem a szúnyogból nyerik a DNS-t, egyrészt. Másrészt: hát... hm... szinte az egész film egy élő dinoszauruszokkal benépesített szigeten játszódik, biztos, hogy a gyanta benne a legnagyobb "mítosz"? 
 • 10. Gondolom a posztíró az elfogásra gondolt. (Elfogták, előállították, őrizetbe vették, kezdeményezték az előzetes letartóztatásba helyezését)9. Senki sem mondta hogy eláll, ott is elmondták hogy mivel régi, tele van lyukakkal. És csak egy filmben szerepelt, nem szállt filmről filmre.8. Mert? Melyik filmben lehetett? Az interstellarban pont nem. A mars mentőakcióban sem. Az utazókban sem. A Térségben sem. A star wars-ban pont lehetett, de ott az utazás is megoldott volt.7. Melyik filmben érezték meg 1 km-ről a vércseppet? Láttam az összes cápás filmet amit érdemes és abban az egyben pont nem mondanak ilyet.6. Sanszos hogy energianyalábről van szó. Egyébként nem tudom hogy a posztíró milyen típusú sugàrfegyvefeket használt eddig.5. A gyakori vendégekre emlékeznek. Én is emlékszek azokra az emberekre akikkel gyakran találkozok.3. Pontosan melyik filmben volt hatásos?
 • 2. Ez komoly? Szóval ha valaki mondjuk imádja a történelmet, (ne adj' isten még tanítja is pl.) és emlékszik fel tudja idézni egy-egy esemény dátumát a múltból, az egyszerűen nem létezik? Olyan ember nincs? Akkor ezt most vajon ki írta ide?
  • 4,480
   Rendszeres látogató: 10x jelentkezett be a Liked.hu-n.
   Beszélgetésindító: hozzászólásaival érdekes beszélgetéseket generál.
   Törzsvendég: rendszeresen látogatja a Liked.hu-t.
   Társalgó: 10 hozzászólást írt a Liked.hu-n.
   Ezt írták volna? Szerintem inkább azt, hogy kivételes meg jó memória létezik, de az állítólagos fotografikus memória nem.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!