Ez nem a rendezők kitalációja – ez a termék tényleg nagyon népszerű az Egyesült Államokban. A mogyorókrém annyira kedvelt szinte minden államban, hogy statisztikailag az amerikaiak évente több mint 300 ezer tonnát fogyasztanak ebből a finomságból.
Magyarországon is árulnak mogyorókrémet, de nincs rá ekkora kereslet. Egyszerűen úgy alakult, hogy nekünk megszokottabbak a sajtos és sonkás szendvicsek. De vajon miért van ez így?

Amerikai reggeli mogyoróvajjal
Számos forrás szerint a mogyorókrém a 19. század végén jelent meg az Egyesült Államokban, és azóta szilárdan beépült az amerikaiak étrendjébe. Ez a termék azért lett ott különösen népszerű, mert a földimogyorót már ősidők óta előszeretettel használták. Például a pörkölt földimogyorót süteményekhez és más ételekhez is adták. Így a mogyoróvaj megjelenése csak idő kérdése volt.

A 20. század elején a mogyorókrémet a hadseregben is előszeretettel használták, mint egy könnyen elérhető fehérjeforrást. A háború után pedig a termék a családok asztalára is rákerült.
A mogyorókrém gyártói nagyszabású reklámkampányt indítottak az Egyesült Államokban, a krémet a gyerekek számára is ajánlott, egészséges ételként népszerűsítve. Így vált aztán a mindennapos reggeli részévé.

Magyarországon a mogyoróvaj a mai napig nem igazán népszerű. Ennek legfőbb oka, hogy a földimogyoró nem egy tipikus termék a mi tájainkon. Az Egyesült Államokban hatalmas mennyiségben termesztik, míg Magyarországra más országokból importálják.
Emellett egyszerűen nem vagyunk hozzászokva a fogyasztásához, hiszen mi reggelire gyerekkorunk óta vajas, lekváros, sajtos, szalámis szendvicseket eszünk.
Miért nem dió a földimogyoró?
Botanikai szempontból a földimogyoró nem dió. A hüvelyesek (Fabaceae) családjába tartozik, és egy hüvelyes növény. A földimogyoró a föld alatt terem, ellentétben az igazi diókkal, amelyek a fákon érnek. Mindazonáltal a konyhában és a hétköznapi életben gyakran diónak hívják az íze, az állaga és a felhasználási módja miatt.

A mogyorókrém jótékony hatásai
A mogyorókrém finom, ezért legalább egyszer érdemes mindenkinek megkóstolnia. Ráadásul nagyon hasznos is, amit számos tudományos kutatás is alátámaszt.
A mogyoróvaj gazdag B-vitaminokban, amelyek hozzájárulnak a bőr, a haj és a körmök szépségének megőrzéséhez. Például a B2-vitamin felelős a bőr és a nyálkahártyák jó állapotáért, a B5-vitamin pedig felgyorsítja a sebgyógyulást és védi a látást. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően a mogyorókrém különösen hasznos lehet azoknak a nőknek, akik fontosnak tartják a szépségüket.

Ez a termék a szívre és az érrendszerre is pozitív hatással van. A B3-vitamin segít a vérnyomás normalizálásában és támogatja a szív munkáját. Emellett a földimogyoró hozzájárul a „rossz” koleszterinszint csökkentéséhez, ami hasznos lehet az érelmeszesedés megelőzésében.
Ráadásul a mogyorókrém nagyszerűen javítja a hangulatot is. A B8-vitamin természetes antidepresszánsként működik, a folsav pedig felgyorsítja a „boldogsághormon”, a szerotonin termelését.

A mogyoróvaj kalóriatartalma magas, körülbelül 899 kcal 100 grammra vetítve. Ennek ellenére segíthet a testsúlykontrollban – a mogyorókrém hosszan tartó teltségérzetet biztosít, ami még a fogyni vágyók számára is jó választás lehet.
Végül, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni a mogyorókrém fehérjetartalmát – 100 grammban 22,21 gramm található. Éppen ezért fogyasztják előszeretettel a sportolók, akik izomtömeget szeretnének növelni.
FONTOS: a jó minőségű mogyorókrém kizárólag földimogyorót és sót tartalmaz! Ha más összetevők is vannak benne, ráadásul nagy mennyiségben, akkor több kárt okozhat, mint hasznot!
Kiknek nem ajánlott a mogyorókrém fogyasztása?
Jótékony hatásai ellenére a mogyorókrém nem mindenkinek megfelelő.
Először is fontos megjegyezni, hogy a földimogyoró erős allergén, és egyeseknél akár anafilaxiás sokkot is kiválthat. Ezért az allergiára hajlamosaknak különösen óvatosnak kell lenniük. Ráadásul a mogyorókrém meglehetősen nehéz az emésztés számára, így gyomor- vagy bélrendszeri problémákkal küzdőknek kellemetlenséget okozhat.

Egy másik fontos tényező a magas kalóriatartalom. Ha valaki nagy mennyiségben fogyasztja a mogyorókrémet, az súlygyarapodáshoz vezethet, különösen lassú anyagcsere esetén. Túlsúlyos vagy cukorbeteg személyeknek érdemes korlátozniuk a fogyasztását és konzultálniuk egy orvossal. Kismamáknak is ajánlott óvatosan fogyasztani, mivel a szervezetük ebben az időszakban másképp reagálhat a termékre.
Te szereted a mogyorókrémet? Hogyan szoktad enni?
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK