- Forma és tömörség: A klementinek kisebbek és kerekebbek, a héjuk pedig szorosan tapad a húshoz, mintha rá lenne ragasztva.
- Szín: A klementinek mindig telített vöröses-narancssárga árnyalatúak.
- Édesség: A klementinek édesebbek a mandarinoknál, és egy kicsit lédúsabbak is.
- Héj: A klementin héja sima és fényes, nem porózus, mint a mandarinoké.
- Magok: A mandarinokban szinte mindig vannak magok, míg a klementinben egyáltalán nem feltétlenül – ez fajtától függ.
Ma a téli asztalok hőséről, a klementinről fogunk mesélni, egy citrusfélék keresztezéséből született gyümölcsről, amely a mandarin és a vérnarancs véletlen találkozásának köszönhető. Igen-igen, jól hallottad, ez nem egy régi dalból ismert lány neve, hanem egy gyümölcs, amelynek lenyűgöző története van.
Ki vagy te, klementin?
A klementin egy olyan gyümölcs, amely egy természetes kísérlet eredménye, mely során egyesítették a mandarint a vérnaranccsal. Minden 1902-ben kezdődött, amikor egy Marie-Clement nevű francia nemesítő (polgári nevén Vidal Rodier) először nemesítette ki ezt a hibridet. A nevét is róla kapta a gyümölcs. Most pedig nézzük meg a klementin „szüleit”, hogy megértsük, honnan örökölte a tulajdonságait.
Apa – mandarin
A mandarin nemcsak egy gyümölcs, hanem kicsit a tél és a karácsony jelképe is egyben! Narancssárga gerezdek, édesség és lédússág – mindenki ismeri. Ha a klementin valakire hasonlít a természetével, akkor az mindenképpen a mandarin – erős, magabiztos és könnyen felismerhető.
Anya – vérnarancs
A vérnarancs azonnal kitűnik a többi citrusféle közül a mélyvörös húsával. Ezt a szokatlan színt az antociánok adják neki – természetes pigmentek, amelyek a közönséges citrusfélékben nem találhatók meg. Minél több a napsütés és a meleg, annál élénkebb és telítettebb ez a „véres” árnyalat. Egyébként egyes feltételezések szerint az általunk ismert „narancs” is csak egy mandarin és pomelo hibrid. Így a családi gyökerek egyre mélyebbre nyúlnak!
És akkor mi is az a klementin?
Kiderült, hogy a klementin egy igazi arisztokrata, bonyolult családfával. A mandarin az apja, a narancs pedig az anyja, aki egyben a bátyja is. Ez aztán a citrusos brazil szappanopera! De ha a külső alapján ítélünk, a klementin szinte pontosan úgy néz ki, mint a mandarin. Hogyan lehet őket megkülönböztetni?
Tanuljuk meg megkülönböztetni a klementint a mandarintól
Íme néhány tipp:
És finomabb a klementin?
A klementinek valóban ízletesebbek. A nemesítésnek köszönhetően édesebbek és lédúsabbak lettek, mint a mandarin „szülőjük”. De egy kicsit több kalóriát is tartalmaznak, hiszen több bennük a cukor. Szóval, ha már nassolsz, akkor mértékkel tedd, hogy ne kelljen később a plusz kilókat számolgatnod.
Miért lett a klementin a tél jelképe?
Ez a gyümölcs nem véletlenül kapcsolódik a télhez. Élénk színe és édes íze tökéletesen kiegészíti az ünnepi hangulatot. Ráadásul a klementinek gyakrabban kerülnek az asztalunkra az év végén, mint más citrusfélék, mert ebben az időszakban érnek be. Szóval, ha meglátod ezeket a kis narancssárga „napocskákat” a boltban, ne habozz – biztosan feldobják majd az ünnepeket.
Most már tudod, hogy mi is az a klementin, és remélhetőleg legközelebb már a címkék elolvasása nélkül is könnyedén meg tudod majd különböztetni a boltban a mandarintól.🎄🍊
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK