- 6-7 db alma, meghámozva, kimagozva (kb. 1 kg)
- 1 1/2 teáskanál fahéj
- 8 evőkanál sózatlan vaj (kb. 110 g)
- 3 evőkanál finomliszt
- 60 ml víz
- 200 g kristálycukor
- 1 tojás + 1 evőkanál víz, a kenéshez
- 300 g finomliszt + egy kevés a lisztezéshez
- 1/2 evőkanál kristálycukor
- 1/2 teáskanál tengeri só
- 225 g HIDEG sózatlan vaj, 1 cm-es kockákra vágva
- 6 evőkanál hideg víz (kb. 90 ml)
- Tedd a lisztet, a cukrot és a sót egy robotgép táljába, és pulzáló üzemmódban keverd össze őket párszor.
- Add hozzá a hideg, kockára vágott vajat, és pulzáló üzemmódban aprítsd a keveréket, amíg durva morzsák nem képződnek, néhány borsó nagyságú darabbal. Ekkor állítsd le a gépet. A keveréknek száraznak és porosnak kell maradnia.
- Adj hozzá 90 ml hideg vizet, és pulzáló üzemmódban keverd addig, amíg nedves csomók vagy kis golyók nem képződnek. Nyomj össze egy darab tésztát az ujjbegyeid között, és ha a tészta összetapad, akkor elég vizet adtál hozzá. Ha nem, adj hozzá még egy teáskanálnyi vizet. Vigyázz, nehogy túl sok vizet adj hozzá, mert a tészta ragacsos lesz, és nehezen lehet majd kinyújtani.
- Tedd át a tésztát egy tiszta munkafelületre, és gyűrd össze egy golyóba. Oszd ketté a tésztát, fedd le fóliával, és tedd a hűtőbe 1 órára.
- Ha letelt az egy óra, lapítsd ki mindkét tésztát, az egyiket tedd egy kivajazott tepsibe. Szórd bele a fahéjas-cukros alma darabokat, majd vágj rá csíkokat a másik tésztából.
- Tedd be a sütőbe 220 fokon 15 percre, majd ezután anélkül, hogy kinyitnád a sütőt, csökkentsd 180 fokra a sütő hőmérsékletét, és süsd így még 45 percig.
- A sütőből kivéve egy órát pihentesd, mielőtt felvágod, hogy ne essen szét. Jó étvágyat!
Vajas pitetészta hozzávalói:
Elkészítés:
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK