HIRDETÉS BEZÁRÁS

A savanyú káposzta előnyei és ártalmai. Az orvosok elmagyarázták, ki ne egyen ilyet

Ősszel, amikor már nincsenek friss, szezonális zöldségek, előkerülnek a savanyúságok és a befőttek, köztük a savanyú káposzta is.

    Amikor a régi időkben az emberek eltették télire a káposztát, valószínűleg nem is gondolták, hogy mennyi vitamint és ásványi anyagot rejt ez az egyszerű étel.

    HIRDETÉS

    Akkoriban csak a téli élelem biztosítása volt a cél. Ma már tudjuk, hogy a savanyú káposzta C-vitamin tartalma még a citromét is felülmúlja, így segít megelőzni a megfázást. De amellett, hogy rengeteg jótékony hatása van, vannak bizonyos esetek, amikor nem ajánlott a fogyasztása, sőt, kifejezetten ártalmas is lehet.

    Most megvizsgáljuk, hogy miért is olyan egészséges a savanyú káposzta, és kiknek kell kerülnie.

    ásványi anyagok, bélflóra, C-vitamin, egészséges táplálkozás, egészségügyi előnyök, ellenjavallatok, emésztés, fekély, fermentáció, fermentált káposzta, gyomorhurut, immunrendszer, kockázatok, magas vérnyomás, probiotikumok, receptek, rost, savanyú káposzta, savanyúság, tejsav, téli eltevés, vitaminok

    Hogyan lesz a káposztából savanyú káposzta?

    A savanyítás folyamata hasonlít a joghurt vagy a kefir készítéséhez. A káposztában lévő cukrokat a baktériumok tejsavvá alakítják. Ezt a folyamatot fermentációnak nevezzük. Ez egy kémiai reakció, ami enzimek (összetett fehérjemolekulák) segítségével, baktériumok vagy élesztőgombák jelenlétében játszódik le, és alkohol, szerves savak és szén-dioxid keletkezik. A fermentáció során ideális körülmények jönnek létre a káposztában lévő hasznos baktériumok szaporodásához, és a káposzta megszerzi jellegzetes savanykás ízét.

    HIRDETÉS

    A savanyú káposzta jótékony hatásai

    A savanyú káposzta igazi vitaminbomba! Tele van C-, B-, K- és U-vitaminnal, probiotikumokkal, vassal, foszforral, káliummal, mangánnal, magnéziummal és rostokkal, amik „seprűként tisztítják meg a beleket a méreganyagoktól”.

    Fontos, hogy fokozatosan szoktasd hozzá a szervezeted a savanyú káposztához, ne akarj egyszerre túl sokat enni belőle: a vitaminok ugyanis így nem tudnak megfelelően felszívódni.

    ásványi anyagok, bélflóra, C-vitamin, egészséges táplálkozás, egészségügyi előnyök, ellenjavallatok, emésztés, fekély, fermentáció, fermentált káposzta, gyomorhurut, immunrendszer, kockázatok, magas vérnyomás, probiotikumok, receptek, rost, savanyú káposzta, savanyúság, tejsav, téli eltevés, vitaminok

    A káposzta tejsavtartalma segít a cukorbetegeknek a vércukorszintjük szabályozásában, gátolja a káros baktériumok szaporodását a bélben, gyorsítja a tápanyagok felszívódását és a méreganyagok kiürülését. A savanyú káposzta segíti a probiotikumok, vagyis a jótékony baktériumok beépülését is. Ezek a tejsavbaktériumok a káposztalében szaporodnak.

    Fontos megjegyezni, hogy itt az igazi, fermentált savanyú káposztáról van szó, nem arról, amit a szupermarketben árulnak. Az utóbbinál ecettel és más módszerekkel leállítják a fermentációt, hogy ne legyen túl savanyú, és tovább elálljon. A fermentált káposzta viszont igazi szuperétel!

    Nézzük a számokat:

    • 100 gramm savanyú káposzta mindössze 19 kalóriát tartalmaz.
    • Fehérjetartalma 1,8 gramm.
    • Zsírtartalma 0,1 gramm.
    • Szénhidráttartalma 4,4 gramm.
    ásványi anyagok, bélflóra, C-vitamin, egészséges táplálkozás, egészségügyi előnyök, ellenjavallatok, emésztés, fekély, fermentáció, fermentált káposzta, gyomorhurut, immunrendszer, kockázatok, magas vérnyomás, probiotikumok, receptek, rost, savanyú káposzta, savanyúság, tejsav, téli eltevés, vitaminok

    A savanyú káposzta jót tesz az ereknek is. Csökkenti a „rossz” koleszterin szintjét, ami érelmeszesedéshez vezethet. Így a savanyú káposzta fogyasztása csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát. A káposzta és a leve is kiváló másnaposság ellen, mivel borostyánkősavat tartalmaz, ami segít lebontani a káros acetaldehidet.

    A borostyánkősav a szervezet energiatermeléséhez is szükséges. Sokan szednek borostyánkősav tablettát másnaposság ellen, hogy gyorsabban regenerálódjanak.

    A savanyú káposzta rendszeres fogyasztása általánosságban is erősíti az immunrendszert. A benne lévő szerves savak csökkentik a szabadgyökök káros hatását, amik roncsolják a sejteket.

    HIRDETÉS

    A savanyú káposztában található tartronsav gátolja a szénhidrátok zsírként való elraktározódását, így hozzájárul a fogyáshoz. Ha nem használjuk fel energiaként a szénhidrátokat, akkor az inzulin zsír formájában raktározza el őket. A tartronsav ezt a folyamatot lassítja.

    Ahogy már említettük, a savanyú káposzta tele van C-vitaminnal, ami az erek és az immunrendszer egészségéhez elengedhetetlen. A magas rosttartalom pedig jót tesz a beleknek és a bélflórának.

    ásványi anyagok, bélflóra, C-vitamin, egészséges táplálkozás, egészségügyi előnyök, ellenjavallatok, emésztés, fekély, fermentáció, fermentált káposzta, gyomorhurut, immunrendszer, kockázatok, magas vérnyomás, probiotikumok, receptek, rost, savanyú káposzta, savanyúság, tejsav, téli eltevés, vitaminok

    A rostok olyan emészthetetlen növényi anyagok, amik „peelingként” tisztítják a beleket, és gyorsítják a bélnyálkahártya regenerálódását. Emellett megkötik a méreganyagokat, a cukrot és a zsírt, és teltségérzetet okoznak. Ha csak egy szelet húst eszel, lehet, hogy nem laksz jól, de ha mellé eszel savanyú káposztát is, akkor a gyomorban termelődő ghrelin nevű éhséghormon szintje csökken, és hamarabb érzed magad jóllakottnak. Így elkerülheted a túlevést.

    A rostokkal táplálkozó baktériumok szabályozzák a szervezetben zajló folyamatokat: erősítik az immunrendszert, befolyásolják a hangulatot és a hormontermelést.

    A bélflóra állapota hatással van arra, hogy mennyire vagyunk ingerlékenyek, és hogyan reagálunk a stresszre. A stressz pedig gyengíti az immunrendszert, és károsítja a szív- és érrendszert is. Sok modernkori betegség összefüggésben áll a bélflóra megváltozásával. Ilyenek például a gyermekkori allergiák, és az idegrendszeri, érzelmi és vírusos terhelésre adott fokozott érzékenység.

    ásványi anyagok, bélflóra, C-vitamin, egészséges táplálkozás, egészségügyi előnyök, ellenjavallatok, emésztés, fekély, fermentáció, fermentált káposzta, gyomorhurut, immunrendszer, kockázatok, magas vérnyomás, probiotikumok, receptek, rost, savanyú káposzta, savanyúság, tejsav, téli eltevés, vitaminok

    A mikrobiom az emberi szervezetben élő mikroorganizmusok összessége. Gyakran használják a „mikrobiota” vagy a „bélflóra” szinonimájaként.

    A fermentált élelmiszerek rendszeres fogyasztásával számos bélrendszeri probléma megelőzhető. Fontos tudni, hogy az emésztőrendszeri betegségek az egész szervezetre kihathatnak. A fermentált ételek, például a savanyú káposzta, javíthatják a bélműködést, csökkenthetik vagy akár teljesen megszüntethetik a puffadást, a görcsöket, a hasmenést, a székrekedést és a hasi diszkomfort érzést.

    HIRDETÉS

    A savanyú káposzta árnyoldalai

    Bár a savanyú káposzta nagyon egészséges, vannak, akiknek nem ajánlott a fogyasztása. A savanyú káposztában sok baktérium és rost található, amik puffadást okozhatnak, és irritálhatják az emésztőrendszer nyálkahártyáját. A savanyú káposzta fogyasztása ellenjavallt gyomorhurut, fekély és más olyan betegségek esetén, amikor az emésztőnedvek savassága túl magas.

    Emésztőrendszeri betegségek esetén a savanyú káposzta fogyasztása súlyosbíthatja a tüneteket. Pajzsmirigy problémák esetén is kerülendő, mivel gátolja a pajzsmirigy hormonok termelődését.

    ásványi anyagok, bélflóra, C-vitamin, egészséges táplálkozás, egészségügyi előnyök, ellenjavallatok, emésztés, fekély, fermentáció, fermentált káposzta, gyomorhurut, immunrendszer, kockázatok, magas vérnyomás, probiotikumok, receptek, rost, savanyú káposzta, savanyúság, tejsav, téli eltevés, vitaminok

    Emésztőrendszeri betegségekben (fekély, gyomorhurut, fokozott savtermelés, hasnyálmirigy-gyulladás, epehólyag-gyulladás, májbetegségek, emésztési zavarok) szenvedőknél a bélben nincs elegendő enzim a savanyú káposzta lebontásához. Ha a savanyú káposztát hőkezeljük, akkor a fermentációs folyamat leáll, a káposzta megpuhul és elveszíti savanyúságát. Nyersen viszont nem ehetsz ilyen káposztát, ha a fent említett problémáid vannak, mert súlyosbodhatnak a tüneteid. A savanyú káposzta a magas vérnyomásban szenvedőknek sem ajánlott a magas sótartalma miatt.

    Ha gyomor- bélrendszeri betegséged van, akkor a savanyú káposztát teljesen ki kell iktatnod az étrendedből a betegség fennállása idején. Ilyenkor kémiailag irritálja a nyálkahártyát, és bármilyen mennyiségben ártalmas lehet. Amint elmúlik a gyulladás, és a betegség tünetmentes szakaszba kerül, újra eheted.

    ásványi anyagok, bélflóra, C-vitamin, egészséges táplálkozás, egészségügyi előnyök, ellenjavallatok, emésztés, fekély, fermentáció, fermentált káposzta, gyomorhurut, immunrendszer, kockázatok, magas vérnyomás, probiotikumok, receptek, rost, savanyú káposzta, savanyúság, tejsav, téli eltevés, vitaminok

    Magas vérnyomás esetén a savanyú káposzta fogyasztását korlátozni kell a magas sótartalma miatt. A só miatt víz visszatartás és vérnyomás emelkedés következhet be.

    A káposzta ne legyen a főétel, inkább köretként fogyaszd. Így tudod a legjobban kihasználni a jótékony hatásait a bélflórára, az immunrendszer erősítésére és a szervezet védekezőképességének támogatására.

    A savanyú káposztát otthon is elkészítheted. Próbálj ki egy klasszikus receptet, vagy készítsd el almalével!

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Beszélgetés indítása

Jelentkezz be!

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!

    Iratkozz fel a hírlevelünkre,

    hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

    *heti egy e-mailt fogunk küldeni