HIRDETÉS

Miért vezetnek a britek a baloldalon, és még 10 dolog, amit mindig is tudni akartál más országokról

A kulturális különbségek néha zavarba ejtő, kínos helyzeteket eredményezhetnek. Képzeld el például, hogy ha az Egyesült Királyságban, Indiában, vagy Ausztráliában születsz, akkor bárhová is mész a bolygón, mindenhol az ellenkező sávban kell közlekedned az autóval, mint amit Te otthon megtanultál az életed során. Ha Olaszországban születsz, akkor el kell fogadnod, hogy cappuccino a reggeli, Dániában pedig fahéjjal öntenek le, ha betöltöd a 25 éves kort. Hogy miért? Az mindjárt kiderül.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most olyan különleges szokásokat és kulturális különbségeket gyűjtöttünk össze, melyek nagy meglepetésként szokták érni a világ turistáit.

  1. 1 A britek a bal oldalon vezetnek.

   Anglia kozlekedes

   Az igazi kérdés inkább az, hogy miért hagytak fel az emberek a bal oldalon történő közlekedéssel majdnem mindenhol a világon, mikor már a lovagkor óta a bal oldalon közlekedtünk, mivel a kardjukat is a bal oldalon hordták közben az emberek.

   A jobb oldali közlekedés csak a francia forradalom után terjedt el, és vált egyre népszerűbbé, amikor megjelentek az első igazi áruszállító kocsik, mivel sokkal könnyebb volt a bal oldali lovon ülve felügyelni az állatokat, miközben szállították őket. Egyes tanulmányok szerint egyébként a bal oldali közlekedés biztonságosabb, mint a jobb oldali.

  2. 2 Magyarországon "csííz" helyett azt mondjuk, hogy "ott repül a kismadár".

   Mosoly elohivasa

   Mióta csak népszerűvé vált a fényképeken történő mosolygás, a világon mindenhol különféle kreatív módon próbálják meg mosolyra csábítani a fényképészek az embereket. A világon a legelterjedtebb a "csíz" (angolul: cheese/sajt) kifejezés, ám vannak országok, akik ennél kreatívabbak.

   Például mi, magyarok, akik ehelyett sokszor azt mondjuk, hogy "ott repül a kismadár" vagy a hollandok, akik a "nevess a kismadáron" kifejezést használják. A spanyolok egyszerűen annyit mondanak, "whiskey".

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Japán és a kék jelzőlámpák.

   Japan jelzolampak

   Az ókori japánban 4 alapszín létezett: fekete, fehér, piros és kék. Ennek köszönhetően nem tettek számottevő különbséget a kék és a zöld színek között, egyszerűen a zöld színt is kéknek vagyis a japán nyelv szerint "ao"-nak hívták. Ez annyira megragadt az országban, hogy a ma használatos jelzőlámpáik még mindig nem nevezhetők zöld színűnek, sokkal inkább a kék szín árnyalatának tekinthetők.

  4. 4 A hollandok nem köszönnek telefonáláskor.

   Hollandia telefon

   Amikor valaki felveszi a telefont, a világ nagy részén "halló?"-val vagy "helló"-val szól bele a telefonba, de a hollandok nem, ők egyszerűen bemutatkoznak, például, hogy "itt Alexa".

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Ecuadorban a szemeteskocsik hasonló zenét játszanak, mint nálunk a teherautók.

   Fagyis es kukaskocsi

   Ez praktikus, hiszen az emberek számára egyértelmű, hogy közeledik a kukáskocsi, így ha eddig nem tették, még gyorsan ki tudnak szaladni a szemetessel. Ilyen zenét játszanak egyébként náluk a kukáskocsik:


  6. 6 Luxemburgban a tömegközlekedés ingyenes.

   Tomegkozlekedes luxemburg

   Annak ellenére, hogy Luxemburg egy kis ország, szörnyű forgalmi problémáktól szenved. Ennek oka, hogy nagyjából 180.000 munkavállaló található az országban, akik egyébként az országon kívül élnek, de mindennap átjárnak dolgozni. Az ingyenes tömegközlekedést ennek a kontrollálhatatlan forgalomnak a megoldására találták ki, egyúttal zöldebb alternatívát is kínálva a közlekedésre.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

32 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!