HIRDETÉS

Leonardo Da Vinci festményeinek 5 titka, amiket elrejtett a világ elől

Leonardo da Vinci a valaha élt egyik legnagyobb művész a világon, aki műveiben számos titkot rejtett el, melyek közül sokat a mai napig is csak találgatnak a szakemberek. Néhányat ezek közül azért sikerült megfejteni.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál nagyon szeretjük a művészetet, da Vinci pedig a személyes kedvencünk, úgyhogy engedd meg, hogy mutassunk néhány érdekességet a művész által létrehozott csodálatos világból.

1 “Hiba” a Salvator Mundi (A világ megmentője) című festményen

Leonardo da Vinci

da Vinci titkai

Kattints a képre, hogy felfedd a választ!

Ha közelebbről megnézed a képet, láthatod, hogy Jézus egy átlátszó üveggömböt tart a kezében. Valami azonban nincs rendben: az üveggömbön keresztül látott kéznek nagyobbnak kellene lennie, de mégsem látszik rajta fénytörés, ahogy tükröződés sem.

Egészen sokáig ezt da Vinci egyik legnagyobb hibájának tartották, míg a Kaliforniai Egyetem tudósai létre nem hozták a festmény háromdimenziós változatát, amiből kiderült, hogy valóban jól ábrázolta ezt da Vinci, aki modern technológia nélkül is képes volt erre.
Leonardo da Vinci festményeinek titkai

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

2 Meglepő tény az Utolsó vacsoráról

Leonardo da Vinci

da Vinci titkai

Kattints a képre, hogy felfedd a választ!

Mi a közös Jézusban és Júdásban ezen a festményen? Van egy legenda, ami szerint mindkettőjükhöz ugyanaz a férfi állt modellt, és ennek köszönhető a sok hasonlóság. Sajnos arról még napjainkban sincs információ, hogy ki lehetett ez a férfi.

A legenda szerint da Vinci egy templomi kórusban találta meg a Jézushoz modellt álló férfit. Később, amikor a freskó már majdnem készen állt, a művész senkit sem talált Júdás szerepére. Leonardo ekkor észrevett egy árokban fekvő, nagyon részeg embert, akinek a zűrös élete szinte az arcára volt írva. Amikor da Vinci elkezdte őt festeni, mint Júdást, a férfi bevallotta, hogy ismeri ezt a képet, és 3 évvel ezelőtt már pózolt hozzá Jézusként.

3 Egy újabb csodálatos tény az Utolsó vacsoráról

Leonardo da Vinci

da Vinci titkai

Kattints a képre, hogy felfedd a választ!

Ennek a freskónak van egy másik érdekessége is. Júdás mellett egy felborult sószóró látható. Érdekes módon ez a tény egyértelmű példája annak a népszerű babonának, miszerint a kiömlött só a rossz ómen jele. Végül is, a festmény épp azt a pillanatot ábrázolja, amikor Jézus közli, hogy az összegyűltek egyike elárulta.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

4 Vajon Leonardo da Vinci készítette ezt a festményt?

Leonardo da Vinci

da Vinci titkai

Kattints a képre, hogy felfedd a választ!

Nemrég előkerült egy „Isabella D’Este portréja” című kép, melyen a tudósok szerint a tehetséges művész ecsetvonásai láthatók. A vizsgálatok szerint a képen található pigmentek és a hozzá használt alapozó megegyezik a da Vinci többi festményéhez használt anyagokkal, valamint ha jobban megnézzük, a nő imázsa hihetetlenül hasonlít a Mona Lisa-hoz, különösen a mosolya.

5 Hölgy a hermelinnel?

Leonardo da Vinci

da Vinci titkai

Kattints a képre, hogy felfedd a választ!

A „Hölgy hermelinnel” című festményt nemrég egy új szkennelési technológiával vizsgálták, ami után nagy meglepetésként érte a tudósokat, hogy a képen látható hermelin valószínűleg nem mindig volt hermelin. A szkennelés kimutatta, hogy legalább kétszer festették újra ugyanezen a vásznon, mielőtt elnyerte volna a ma ismert alakját. A tudósok két elképzelést tartanak valószínűnek: vagy először állat nélkül készült a kép a nőről, vagy valamilyen más állat volt a képen, amit da Vinci aztán utólag festett át hermelinné.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!