HIRDETÉS

Útra kelt az egyszerre 300 fő szállítására képes kínai ,,alagútbusz”

Bár kötött sínpályája miatt talán jobban emlékeztet egy villamosra, mégis hivatalosan buszként került a köztudatba Kína legújabb mérnöki csodája, az autós forgalom felett 50km/h-val haladó, egyszerre 300 személy szállítására képes ,,alagútbusz".


Az első pletykák még május környékén kaptak szárnyra, amikor a Kínai fejlesztőcég hivatalos közleményt adott ki, hogy valóban kezdetét veszi az eddig sehol nem látott, autósforgalom felett haladó busz gyártása és beépítése a hétköznapokba. Most, másfél hónappal később, már meg is érkezett a Land Airbus első prototípusa, mely lényegesen kisebb, mint a korábban megálmodott modell, de ezért is hívják prototípusnak. A végső modell a tervek szerint 60 méter hosszú lesz, 1400 ember szállítására lesz képes, és akár 65 km/h sebességgel is száguldozik majd a város útjai felett.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
Kínai alagútbusz
Forrás: reuters

Ettől eltekintve azért a prototípus adatai is egészen lenyűgözőek, a busz ugyanis 22 méter hosszú, 7,8 méter széles, magassága pedig 4,8 méter. Jelenlegi formájában 300 utas biztonságos szállítására alkalmas, körülbelül 40-50 km/h-s sebességgel. Hasmagassága 2,1 méter, így biztonságosan elférnek majd alatta még a városban közlekedő nagyobb autók is. A gyártócég közleménye szerint, egyetlen ilyen busszal, 40 hagyományos buszt lehet majd kiváltani a jövőben.

Magának a busznak a fejlesztése már régebb óta zajlik, de az első prototípust még csak most avatták fel hivatalosan a Hopej tartományban található Qinhuangdao városban. A tesztútján végül a jármű 300 métert tett meg, körülbelül 10 km/h sebességgel, ahogy az az alábbi videóban is látható…

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


  • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.